Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan: Dobre, že sme nespadli. To je asi jediná pozitívna vec

V prvom šprinte 104. ročníka Tour de France slovenský cyklista v tíme Bora-Hansgrohe na svojich súperov nestačil.

02.07.2017 19:06
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v pelotóne počas 2. etapy Tour de France.
debata (6)

V druhej etape, ktorá jedenásty raz v histórii podujatia viedla do belgického Liège, finišovali na čele pelotónu najrýchlejší jazdci, medzi nimi i žilinský rodák. V nedeľu mu najlepší ušli a obsadil 10. miesto. Celkovo je sedemnásty.

V nedeľňajšej etape krátko po štarte unikla štvorčlenná skupina a väčšinu etapy jazdila vpredu. Boli v nej Thomas Boudat, Taylor Phinney, Yoann Offredo a Laurent Pichon. Všetko išlo o jazdcov, ktorí sa prvý raz objavili na štarte Tour. Čoskoro si vypracovali trojminútový náskok. Zbierali body na prémiách. Na prvej rýchlostnej bral prvých sedem bodov aj Sagan za 9. miesto.

V druhej časti etapy začalo pršať a 30 km pred cieľom spadlo viacero cyklistov, medzi nimi aj poprední jazdci na čele s obhajcom Froomom, ale dotiahol sa do balíka. Saganovci sa pádu vyhli.

Postupne sa náskok štvorice znižoval. Dvadsať kilometrov pred cieľom už zostali z nej vpredu len dvaja – Phinney a Offredo. Bojovali o sekundy, ešte päť km pred cieľom mali polminútový náskok, ale v tom čase už pelotón zaberal naplno a nakoniec jeho útoku neodolali. Kilometer pred cieľom ich hlavná skupina dostihla a tímy si začali pripravovať pozície na záverečný útok.

Peter Sagan sa držal vpredu, chvíľu bol aj na čele, ale asi 200 metrov pred cieľom ho viacerí jazdci prešpurtovali a slovenský cyklista zostal uzavretý medzi nimi bez šance dostať sa dopredu.

Záverečný kilometer 2. etapy

„Dobre, že sme nespadli, to je asi jediná pozitívna vec. Šprint na záver sa mi veľmi nevydaril. Začali sme príliš skoro, išli sme proti vetru a ‚preleteli‘ okolo nás pretekári zozadu. Uvidíme, ako budú vyzerať ďalšie etapy,“ uviedol pre Rádio Slovensko úradujúci majster sveta.

V priebežnej celkovej klasifikácii Peter Sagan figuruje na 17. priečke s odstupom 25 sekúnd na lídra Thomasa. V bodovacej súťaži 27-ročnému rodákovi zo Žiliny Saganovi patrí 15. priečka so ziskom 14 bodov. Na čele je 63-bodový Kittel, ktorý si v pondelok na seba navlečie zelený dres lídra.

„Šprinty sú o riskoch, byť v správny čas na správnom mieste, Peťo bol až veľmi vpredu. Šetrili sme sily na zajtrajšiu etapu, ktorá by mala Peťovi viac sedieť,“ povedal Juraj Sagan.

„Etapa sa pre nás vyvíjala dobre, vyhýbali sme sa pádom, jazdili sme pozične dobre. Problém vznikol tým, že Peter pri špurte zostal príliš vpredu, musel počkať, stratil rýchlosť a zozadu prišla vlna šprintérov. Na to sa už ťažko dá reagovať,“ vyhlásil pre Rádio Slovensko športový riaditeľ zoskupenia Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Druhá etapa Tour de France 2017 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Zľava v žltom drese Geraint Thomas of Britain,...

Pondelňajšia tretia etapa meria 212,5 km, štartuje vo Vierviers a jej cieľ bude Longwy, zavedie pelotón už na územie Francúzska. Jej profil je zvlnitý.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2017