Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vuelta: Na Col d'Aubisque bol prvý Gesink, Quintana neušiel Froomovi

Náročná 14. etapa cyklistickej Vuelta, ktorá sa končila 16,6 km dlhým stúpaním na Col d'Aubisque do výšky 1710 m, sa stala korisťou Holanďana Roberta Gesinka z tímu LottoNL-Jumbo.

03.09.2016 18:46
Nairo Alexander Quintana Foto: ,
Nairo Alexander Quintana.
debata

Skúsený 30-ročný cyklista zaznamenal vôbec premiérové etapové víťazstvo na pretekoch Grand Tour a prvé od jednorazovky GP Cycliste de Québec v roku 2013. Gesink sa v záverečných 300 m vzdialil súperom z úniku Francúzovi Kennym Elissondemu (FDJ) a Rusovi Jegorovi Silinovi (Kaťuša), ktorí sa objavili v cieli so 7, resp. 9-sekundovým odstupom.

Ostrá pyrenejská skúška na Vuelte rozdrobila pelotón na množstvo malých skupiniek, ale zmeny na čele celkovej klasifikácie nepriniesla. Líder Nairo Quintana (Movistar) z Kolumbie prišiel do cieľa s odstupom 1:47 min a v pätäch so svojím tieňom Christopherom Froomom (Team Sky). Ich odstup zostal nezmenený – 54 sekúnd v prospech Quintanu. Tretí je s vyše dvojminútovým mankom ďalší Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-BikeExchange).

S výnimkou niekoľkých kilometrov v úvode sa celá sobotňajšia etapa Vuelta odohrávala na francúzskom území. Štyri náročné stúpania v záverečných 130 km z nej urobili kráľovskú v celom 71. ročníku pretekov Okolo Španielska. Cyklisti postupne prekonali Col Inharpu, Col de Soudet a Col de Marie-Blanque, všetko horské prémie prvej kategórie a v závere na nich čakal bonbónik – takmer 17 km do kopca na legendárny vrch Tour de France Col d'Aubisque s priemerom 7,1% až do výšky 1710 m.

Na začiatku záverečného stúpania bola vpredu 6-členná skupina v zložení George Bennett (Team LottoNL-Jumbo), Kenny Elissonde (FDJ). Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Jegor Silin (Kaťuša), Bart De Clercq (Lotto Soudal). Pelotón bol už dávno rozdrobený na niekoľko menších či väčších skupín, cyklisti z čela celkovej klasifikácie zaostávali necelých 5 minút. Z jednej zo skupín pred pelotónom sa zdvihol zo sedla Brit Simon Yates (Orica-BikeExchange) s vidinou polepšiť si zo súčasného 7. miesta celkového poradia.

Favoriti na čele s Nairom Quintanom (Movistar) a Chrisom Froomom (Sky) sa vzájomne strážili. Z druhej skupiny sa rozhodol pre atak Holanďan Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) a 7 km pred cieľom začal predbiehať jedného súpera za druhým. Dostihol aj lídra Bakelantsa a spoločne to ťahali v ústrety cieľovému priesmyku Aubisque.

V červenom jazdiaci líder Vuelty Quintana zaútočil v strmej pasáži 4,2 km pred páskou a Froome ho nezachytil. Britský víťaz TdF však iba čakal na príhodnú chvíľu a 3,3 km pred cieľom zapol aj on na plné obrátky, neskôr to skúsil aj Alberto Contador (Tinkoff), ale Froome a Quintana ho bez problémov dolepili a Španiel napokon nevydržal ich tempo. Na čelo k Gesinkovi sa medzitým predral Francúz Kenny Elissonde, ale 1 km pred cieľom aj Rus Jegor Silin.

Z tohto tria mal napokon najviac síl Gesink, pre ktorého to bola satisfakcia za mnohé zdravotné problémy či nevydarené koncovky etáp z minulosti. Brit Simon Yates skončil v etape na piatom mieste a celkovo si polepšil zo siedmej na štvrtú priečku.

Výsledky – Vuelta a Espaňa 2016 – sobota:

14. etapa (Urdax Dantxarinea – Aubisque Gourette, 196,1 km): 1. Robert Gesink (Hol.) LottoNL-Jumbo 5:43:24 h, 2. Kenny Elissonde (Fr.) FDJ +7 s, 3. Jegor Silin (Rus.) Kaťuša +9, 4. George Bennett (N. Zél.) Team LottoNL-Jumbo) +31, 5. Simon Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +39, 6. Haimar Zubeldia (Šp.) Trek-Segafredo +49,…12. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +1:47, 13. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +1:47

Poradie po 14. etape: 1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 58:41:40 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +54 s, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica-BikeExchange +2:01, 4. Simon Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +2:17, 5. Leopold König (ČR) Sky +2:38

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Nairo Quintana