Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Eibegger víťazom 3. etapy na Okolo Slovenska

Piatkovú etapu zo Štrbského Plesa do Zuberca na 60. ročníku cyklistických pretekov Okolo Slovenska ovládol Rakúšan Markus Eibegger z tímu Feldermayr.

10.06.2016 17:30
Okolo Slovenska 2015 Foto: ,
Pelotón jazdcov Okolo Slovenska.
debata

Z pôvodne trojčlenného úniku práve Eibegger ako jediný vytrval až do cieľa a po 193,2 km sa tešil z víťazstva v najdlhšej etape jubilejného ročníka pretekov patriacich do seriálu Europe Tour a kategórie 2.2. Druhé miesto si v oravskom horskom stredisku vyjazdil Slovinec Jan Tratnik (Amplatz-BMC), tretí skončil Čech František Sisr z tímu Klein Constantia. Spomedzi Slovákov bol Marek Čanecký (Amplatz-BMC) na piatom mieste a Ľuboš Malovec (Slovenská reprezentácia) finišoval ako dvadsiaty prvý. Všetci títo jazdci mali odstup 1 sekundu za víťazom.

„Dnes nám v družstve iba o kúsok ušlo víťazstvo. Jazdili sme tímovo a napokon z toho bolo druhé miesto Slovinca Tratnika, išli sme na neho. Ja som bol akýsi Čierny Peter pre špurt, ak by to jemu nevyšlo. Vyhral človek z úniku, ktorý to dal v závere o pár metrov. Najťažšíe v etape bolo stúpanie na Štrbské Pleso, kde sa potrhal pelotón, ktorý sa neskôr opäť spojil. Celkovo je veľmi ťažké roztrhať to a udržať až do konca, to by museli byť aspoň 15 km dlhé kopce,“ uviedol Marek Čanecký v cieli 3. etapy.

V priebežnom celkovom poradí stále vedie Talian Mauro Finetto z tímu Unieuro Wilier, ktorý triumfoval v stredu v náročnej horskej previerke s cieľom v Štrbskom Plese. Fineto má náskok 7 sekúnd pred Ukrajincom Vitalijom Bucom (Kolss) a 9 sekúnd pred Rusom Kirilom Pozdňakovom (Synergy Baku). Najlepším Slovákom zostal Marek Čanecký, patrí mi 12. priečka s odstupom 2:08 min za lídrom Finettom.

Štyri vrchárske a štyri rýchlostné prémie boli v programe náročnej tretej etapy, ktorá zaviedla pelotón z Vysokých Tatier cez Liptov na Oravu. Prvých 50 km sa ešte cyklisti túlali po Tatrách. Na začiatku prvej horskej prémie z Gerlachova do Tatranskej Polianky zaútočilo trio Jan Tratnik (Amplatz), James McLaughlin (Wiggins) a Antonio Santoro (Meridiana), Talian Santoro sa stal jej víťazom. V druhom stúpaní, do Štrbského Plesa, bol pelotón rozdrobený a po dlhom zjazde do Tatranskej Štrby sa vpredu objavila deviatka cyklistov s náskokom 1:30 min. Chýbali v nej Slováci a najlepšiu východiskovú pozíciu mal ôsmy muž priebežného celkového poradia Nemec Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg). Nasledovala rýchlostná prémia v Liptovskom Hrádku a v nej práve Schultingov triumf. Na rýchlostnej prémii v Bešeňovej na 104,8 km už bol únik minulosťou, víťazom čiastkového šprintu sa stal Čech Vojtěch Hačecký (Whirlpool Author). Nasledovali posledné dve vrchárske prémie Nad Liptovskou Marou a Huty, kde sa 60 km pred cieľom ukázal Ekvádorčan Jhonnatan Narvaez Prado, ktorý tým opätovne zaútočil na bodkovaný dres určený najlepšiemu vrchárovi pretekov. Potom sa ocitlo vpredu nemecko-rakúsko-britské trio Maximilan Schachmann (Klein Constantia), Markus Eibegger (Feldermayr), Daniel Pearson (Wiggins), 30 km pred cieľom mali pred ostatnými k dobru 50 sekúnd. Neskôr sa ich náskok znižoval a v samom závere, keď už bol pelotón na dohľad, si z úniku došpurtoval s jednosekundovým náskokom po etapové víťazstvo Eibegger.

V sobotu sa pelotón vydá na trasu zo Zuberca do Bojníc (183,7 km). Budú na nej tri vrchárske a tri rýchlostné prémie. Bude to zrejme posledná možnosť ako zamiešať poradím na horných priečkach, keďže nedeľňajšia záverečná etapa z Bojníc do Piešťan (121,9 km) bude mať rovinový charakter.

3. etapa (Štrbské Pleso – Zuberec, 193,2 km): 1. Markus Eibegger (Rak.) Feldermayr Simplon Wels 4:32:09 h, 2. Jan Tratnik (Slovin.) Amplatz-BMC, 3. František Sisr (ČR) Klein Constantia, 4. Filippo Fortin (Tal.) GM Europa Ovini, 5. Marek Čanecký (SR) Amplatz-BMC – všetci +1,… 21. Ľuboš Malovec Slovenská reprezentácia, 42. Ondrej Glajza (všetci SR) +1.

Poradie po 3. etape: 1. Mauro Finetto (Tal.) Unieuro Wilier 11:56:02 h, 2. Vitalij Buc (Ukr.) Kolss +7 s, 3. Kiril Pozdňakov (Rus.) Synergy Baku +9, 4. Hamish Schreurs (N. Zél.) Klein Constantia +13, 5. Mark Christian (V. Brit.) Team Wiggins +15, 6. Markus Eibegger (Rak.) Feldermayr Simplon Wels +1:59 min,…12. Marek Čanecký, Amplatz BMC +2:08, 13. Patrik Tybor (obaja SR), Dukla Banská Bystrica +2:08.

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #Markus Eibegger #Marek Čanecký