Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eibegger víťazom 3. etapy na Okolo Slovenska

Piatkovú etapu zo Štrbského Plesa do Zuberca na 60. ročníku cyklistických pretekov Okolo Slovenska ovládol Rakúšan Markus Eibegger z tímu Feldermayr.

10.06.2016 17:30
Okolo Slovenska 2015 Foto: ,
Pelotón jazdcov Okolo Slovenska.
debata

Z pôvodne trojčlenného úniku práve Eibegger ako jediný vytrval až do cieľa a po 193,2 km sa tešil z víťazstva v najdlhšej etape jubilejného ročníka pretekov patriacich do seriálu Europe Tour a kategórie 2.2. Druhé miesto si v oravskom horskom stredisku vyjazdil Slovinec Jan Tratnik (Amplatz-BMC), tretí skončil Čech František Sisr z tímu Klein Constantia. Spomedzi Slovákov bol Marek Čanecký (Amplatz-BMC) na piatom mieste a Ľuboš Malovec (Slovenská reprezentácia) finišoval ako dvadsiaty prvý. Všetci títo jazdci mali odstup 1 sekundu za víťazom.

„Dnes nám v družstve iba o kúsok ušlo víťazstvo. Jazdili sme tímovo a napokon z toho bolo druhé miesto Slovinca Tratnika, išli sme na neho. Ja som bol akýsi Čierny Peter pre špurt, ak by to jemu nevyšlo. Vyhral človek z úniku, ktorý to dal v závere o pár metrov. Najťažšíe v etape bolo stúpanie na Štrbské Pleso, kde sa potrhal pelotón, ktorý sa neskôr opäť spojil. Celkovo je veľmi ťažké roztrhať to a udržať až do konca, to by museli byť aspoň 15 km dlhé kopce,“ uviedol Marek Čanecký v cieli 3. etapy.

V priebežnom celkovom poradí stále vedie Talian Mauro Finetto z tímu Unieuro Wilier, ktorý triumfoval v stredu v náročnej horskej previerke s cieľom v Štrbskom Plese. Fineto má náskok 7 sekúnd pred Ukrajincom Vitalijom Bucom (Kolss) a 9 sekúnd pred Rusom Kirilom Pozdňakovom (Synergy Baku). Najlepším Slovákom zostal Marek Čanecký, patrí mi 12. priečka s odstupom 2:08 min za lídrom Finettom.

Štyri vrchárske a štyri rýchlostné prémie boli v programe náročnej tretej etapy, ktorá zaviedla pelotón z Vysokých Tatier cez Liptov na Oravu. Prvých 50 km sa ešte cyklisti túlali po Tatrách. Na začiatku prvej horskej prémie z Gerlachova do Tatranskej Polianky zaútočilo trio Jan Tratnik (Amplatz), James McLaughlin (Wiggins) a Antonio Santoro (Meridiana), Talian Santoro sa stal jej víťazom. V druhom stúpaní, do Štrbského Plesa, bol pelotón rozdrobený a po dlhom zjazde do Tatranskej Štrby sa vpredu objavila deviatka cyklistov s náskokom 1:30 min. Chýbali v nej Slováci a najlepšiu východiskovú pozíciu mal ôsmy muž priebežného celkového poradia Nemec Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg). Nasledovala rýchlostná prémia v Liptovskom Hrádku a v nej práve Schultingov triumf. Na rýchlostnej prémii v Bešeňovej na 104,8 km už bol únik minulosťou, víťazom čiastkového šprintu sa stal Čech Vojtěch Hačecký (Whirlpool Author). Nasledovali posledné dve vrchárske prémie Nad Liptovskou Marou a Huty, kde sa 60 km pred cieľom ukázal Ekvádorčan Jhonnatan Narvaez Prado, ktorý tým opätovne zaútočil na bodkovaný dres určený najlepšiemu vrchárovi pretekov. Potom sa ocitlo vpredu nemecko-rakúsko-britské trio Maximilan Schachmann (Klein Constantia), Markus Eibegger (Feldermayr), Daniel Pearson (Wiggins), 30 km pred cieľom mali pred ostatnými k dobru 50 sekúnd. Neskôr sa ich náskok znižoval a v samom závere, keď už bol pelotón na dohľad, si z úniku došpurtoval s jednosekundovým náskokom po etapové víťazstvo Eibegger.

V sobotu sa pelotón vydá na trasu zo Zuberca do Bojníc (183,7 km). Budú na nej tri vrchárske a tri rýchlostné prémie. Bude to zrejme posledná možnosť ako zamiešať poradím na horných priečkach, keďže nedeľňajšia záverečná etapa z Bojníc do Piešťan (121,9 km) bude mať rovinový charakter.

3. etapa (Štrbské Pleso – Zuberec, 193,2 km): 1. Markus Eibegger (Rak.) Feldermayr Simplon Wels 4:32:09 h, 2. Jan Tratnik (Slovin.) Amplatz-BMC, 3. František Sisr (ČR) Klein Constantia, 4. Filippo Fortin (Tal.) GM Europa Ovini, 5. Marek Čanecký (SR) Amplatz-BMC – všetci +1,… 21. Ľuboš Malovec Slovenská reprezentácia, 42. Ondrej Glajza (všetci SR) +1.

Poradie po 3. etape: 1. Mauro Finetto (Tal.) Unieuro Wilier 11:56:02 h, 2. Vitalij Buc (Ukr.) Kolss +7 s, 3. Kiril Pozdňakov (Rus.) Synergy Baku +9, 4. Hamish Schreurs (N. Zél.) Klein Constantia +13, 5. Mark Christian (V. Brit.) Team Wiggins +15, 6. Markus Eibegger (Rak.) Feldermayr Simplon Wels +1:59 min,…12. Marek Čanecký, Amplatz BMC +2:08, 13. Patrik Tybor (obaja SR), Dukla Banská Bystrica +2:08.

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #Markus Eibegger #Marek Čanecký