Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan chcel byť trinásty. Nevyšlo to, čaká ho Kalifornia

Dvanástim cyklistom sa doteraz podaril pozoruhodný kúsok. Dosiahli triumf vo veľkom dvojboji - v jednom roku vyhrali preteky Okolo Flámska a o niekoľko dní aj Paríž - Roubaix. Peter Sagan chcel byť trinástym v poradí.

11.04.2016 18:14
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan na Paríž - Roubaix.
debata (4)

Mal formu, cítil sa dobre. Na velodróme v Roubaix sa však netešil. K lepšiemu výsledku mu chýbalo aj viac šťastia. Do cieľa dorazil v skupine, ktorá mala stratu 2:20 min na víťaza.

V aktuálnom pelotóne sú dvaja borci, ktorí už víťaznú dvojkombináciu zvládli. Dokonca dvakrát. Fabian Cancellara v roku 2010 a 2013 a Tom Boonen v roku 2005 a 2012. Je obdivuhodné, že aj teraz boli v hre do samého konca. Švajčiar prišiel o šancu bojovať o ďalší triumf len vinou pádu, Boonena od piateho triumfu na tejto pekelne ťažkej klasike delili centimetre, skončil tesne druhý.

Sagan vie, že priblížiť sa k ich bilancii nebude jednoduché.

„Všetci sa ma pred pretekmi pýtali, či môžem vyhrať, ale na Pariž – Roubaix nikdy nevieš, čo sa môže prihodiť. Sú to obrovské, historicky možno najväčšie preteky a zvíťaziť na nich je veľmi náročné. Dvaja favoriti zaostali po pádoch, ostatné tímy mali svojich lídrov vpredu a kontrolovali vývoj,“ popisoval priebeh pretekov na klubovom webe žilinský rodák. Ani pre neho nemali preteky hladký priebeh.

„Zaplietol som sa tiež do dvoch pádov a v druhej skupine som potom nemal spolujazdcov, s ktorými by som sa mohol dotiahnuť dopredu. Spolupracoval som s Fabianom až do okamihu, kým sa neocitol na zemi. Sám som bol rád, že som sa vyhol pádu.“

Na rozdiel od minulých rokov má Sagan predsa len dôvod na spokojnosť. Vyhral vo veľkom štýle svoju prvú veľkú jarnú klasiku, preteky Okolo Flámska. Spolu s podujatím Paríž – Roubaix patria medzi päť takzvaných monumentov. V tohtoročnom programe sú ešte dva: Liege – Bastogne – Liege (uskutoční sa o necelé dva týždne) a Okolo Lombardie.

Tieto preteky Sagan – podobne ako v minulých rokoch – vynechá. Obe sedia viac vrchárom, sú na nich ťažké a dlhé stúpania. Slovenský cyklista sa dva razy predstavil v Lombardii a ani raz podujatie nedokončil. V Ardenách ešte nikdy neštartoval.

Pre lídra tímu Tinkoff sa európska jarná časť sezóny skončila Teraz sa sústredí na prípravu na ďalší vrchol, ktorým by mala byť Tour de France. Najskôr ho čaká krátky oddych a potom cesta do Kalifornie. Tam sa opäť zúčastní na svojich obľúbených pretekoch. Na Okolo Kalifornie bude v polovici mája obhajovať minuloročné celkové prvenstvo.

Sagan vedie svetové rebríčky

Peter Sagan aktuálne vedie oba svetové rebríčky. V UCI WorldTour, do ktorého sa počítajú len preteky série WorldTour, získal 329 bodov, za ním je jeho tímový kolega z Tinkoffu Contador 280 b., Porte má 222 b. V celoplošnom rebríčku UCI World s výsledkami zo všetkých pretekov pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) získal 2215 bodov, Cancellara 1417, van Avermaet 1338.

Ďalšiemu Slovákovi Erikovi Baškovi z Tinkoffu patrí 181. miesto so 130 b., 419. je Patrik Tybor z Dukla Banská Bystrica 44 a 506. Juraj Sagan z Tinkoffu 33.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix