Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan potrebuje v cyklistickom pekle formu i šťastie

Zastaví niekto Petra Sagana? Slovenský cyklista vo farbách tímu Tinkoff má formu. Pripísal si prvý triumf na podujatí, ktoré patrí medzi takzvané monumenty. Zničil súperov na Okolo Flámska. V stredu nedokončil preteky Scheldeprijs, ale tie už tradične odjazdil ako prípravu na nedeľu.

10.04.2016 09:00
CYKLISTIKA: Prílet Sagana z USA Foto: ,
Cyklista Peter Sagan.
debata

V nedeľu sa v 114. ročníku postaví na štart pretekov Paríž – Roubaix opäť s najvyššími ambíciami. Háčik je len v tom, že na Roubaix nepotrebuje cyklista len excelentnú formu. Musí mať aj poriadny kus šťastia.

Paríž – Roubaix radia do pätice najvyššieho rangu jarných podujatí. Cyklisti ho volajú Peklo severu alebo Kráľovná klasík. Má výnimočnú tradíciu, prvé ročníky sa išli ešte v 19. storočí. Prvý v roku 1896 a len dve svetové vojny na zopár rokov prerušili tieto výnimočné preteky.

Legendárny Belgičan Eddy Merckx sa pred časom vyjadril, že cyklisti sa mu zavše zámerne vyhýbajú. „Z týchto pretekov sa jazdci týždeň spamätavajú,“ potvrdzuje náročnosť podujatia Čech Zdeněk Štybar, ktorý vlani finišoval druhý.

V tomto roku meria trasa 257,5 km. Vedie po prašných a hrboľatých cestách, na ktorých sa na kolesá v prípade dažďa lepí blato. Dlhé časti jazdí pelotón po kamenných kockách, takzvaných pavé. Týchto obávaných úsekov je až 27 a dovedna merajú bezmála 53 km, čo predstavuje viac ako pätinu pretekov.

Žilinský rodák práve tu dosiahol asi najslabšie výsledky na veľkých klasikách. Rozbiehal sa pomaly, svoj prvý ročník nedokončil, v nasledujúcom nestačil so silami a potom si dal dva roky pauzu. Najsľubnejšie boli preteky v roku 2014, keď skončil najvyššie a aj s najmenšou stratou na víťaza. Zatiaľ je však jeho najlepším výsledkom druhé miesto, ktoré vybojoval ešte v juniorskej verzii podujatia v roku 2008.

Tím Tinkoff nastúpi v rovnakom zložení ako naposledy na Okolo Flámska. To znamená, že Saganovi budú pomáhať opäť aj dvaja Slováci – jeho brat Juraj a Michael Kolář. „História na Paríž – Roubaix nebola v Petrovom prípade veľmi úspešná, ale jeho výborné výsledky v uplynulých dňoch mu dávajú šancu,“ vyjadril sa na klubovom webe športový riaditeľ tímu Tristan Hoffman.

Sagan je v predpovediach vcelku opatrný. „Sú to veľmi náročné preteky, na ktorých sa nedá dopredu niečo predpovedať. Budem sa usilovať držať vpredu, ale zároveň si chcem uchovať dosť energie na záver. Platí, že každé preteky sú iné. Bude veľmi ťažké prekvapiť súperov, ako sa mi to podarilo vo Flámsku. Verím, že sa v správnom okamihu rozhodnem správne.“

Podujatie malo v histórii množstvo hrdinov. Z aktuálnych jazdcov k nim patrí najmä Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý vybojoval tri víťazstvá a Belgičan Tom Boonen, ktorý má ešte o jedno viac. Okrem neho už len jeho krajan Roger De Vlaeminck stál v cieli štyri razy na najvyššom stupni. Vlani vyhral Nemec John Degenkolb, ale nebude prvenstvo obhajovať, pretože sa po januárovom páde len pomaly vracia do pelotónu.

Preteky nesú stále meno Paríž – Roubaix, hoci ich štart od roku 1968 posunuli asi 60 km od hlavného mesta Francúzska – do mesta Compiégne. Štart 114. ročníka naplánovali na 10.20, predpokladaný cieľ je pred 17.00 na velodróme v Roubaix.

Sagan na Paríž – Roubaix
2010 nedokončil
2011 86. +13:04 min
2012 neštartoval  
2013 neštartoval  
2014 6. +20 s
2015 23. +31 s

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix