Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V tretej etape bol Sagan štvrtý, po sóle vyhral Koning

Holanďan Peter Koning z kontinentálneho tímu Drapac Professional Cycling sa stal víťazom 3. etapy cyklistických pretekov Tour de San Luis, ktorá viedla z Potrero de los Funes do La Punty a merala 131 km.

20.01.2016 23:30 , aktualizované: 21.01.2016 06:57
Peter Sagan Foto: ,
Finiš Petra Sagana.
debata

Koning zvíťazil po skvelom sóle s náskokom 1:37 min a o 6 sekúnd predstihol v priebežnom celkovom poradí doterajšieho lídra Fernanda Gaviriu z Kolumbie. V špurte pelotónu rozdrobenom na viacero skupiniek uspel práve Gaviria pred Američanom Travisom Mccabom a Slovákom Petrom Saganom, ktorý tak obsadil v etape 4. miesto. Úradujúcemu majstrovi sveta Saganovi patrí po 3. etape na Tour de San Luis 8. priečka s odstupom 39 sekúnd za lídrom Koningom.

Súčasťou 3. etapy so zvlneným terénom boli aj tri horské prémie, z toho posledná – druhej kategórie na Mirador del Potrero 11,4 km pred cieľom, mala rozhodujúci význam. Zo štyroch jazdcov v úniku mal najviac síl Holanďan Koning, ktorý sa už pred začiatkom stúpania vzdialil trojici Juhoameričanov Gonzálo Nájar, Emmanuel Guevara a Elias Tello a aj nasledujúci zjazd a rovinu do cieľa absolvoval v sóloúniku. Koning má 25 rokov a pred dvoma rokmi bol celkovo štvrtý na pretekoch Okolo Slovenska. Bol vtedy súčasťou holandského tímu Metec – TKH, ktorý ovládol úvodnú časovku družstiev v Stropkove. Teraz na Tour de San Luis v záverečnom kopci 3. etapy s dĺžkou 4,8 km a priemerom 6,7% zostala vpredu za Koningom skupina vyše 20 vrchárov.

Nechýbal v nej okrem favoritov na celkový triumf Naira Quintanu a Vincenza Nibaliho ani Peter Sagan, ktorý napokon v záverečnom špurte bral skvelé 4. miesto. To potešilo aj športového riaditeľa tímu Tinkoff Patxiho Vilu. „Koning bol príliš dobrý a navyše, pelotón nespolupracoval počas úniku tak, ako by bolo potrebné. V záverečnom stúpaní odviedli dobrú prácu pre Sagana Hansen aj Poljanski. Je dobrou správou, že Sagan, ktorý nie je vrchár, dokázal držať krok s najlepšími. Je to znakom toho, že jeho príprava vedie správnym smerom,“ povedal Vila na serveri tímu Tinkoff.

Vo štvrtok je na programe Tour de San Luis 4. etapa z Terrazasu del Portezuelo do Cerro El Amago (140 km) a na jeho konci čaká na pretekárov 10,5 km dlhé stúpanie na 1710 m vysoký El Amago. Stúpanie má priemer 7,2% a maximálny sklon 11,5%. Dá sa očakávať tvrdá selekcia a zmeny v celkovej klasifikácii. „Budeme sa spoliehať najmä na Rafala Majku, ktorý mal v stredu smolu a pre mechanický problém s bicyklom nemohol ukázať svoje kvality,“ upozornil Vila.

Výsledky – Tour de San Luis:

3. etapa (Los Funes – La Punta, 131 km): 1. Peter Koning (Hol.) Drapac 3:08:41 h, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Etixx – Quick-Step, 3. Travis McCabe (USA) Holowesko-Citadel, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff, 5. Mauro Richeze (Arg.) San Luis Team, 6. Alexis Vuillermoz (Fr.) AG2R La Mondiale – všetci +1:37.

Poradie po 3. etape: 1. Peter Koning (Hol.) 7:57:43 h, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Etixx – Quick-Step +6, 3. Maximiliano Richeze (Arg.) Etixx – Quick-Step +22,… 8. Peter Sagan (SR) Tinkoff +39.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de San Luis #Peter Koning