Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aktívny Sagan nepočítal s únikom, nedeľňajší profil mu vyhovuje viac

Slovenský cyklista Peter Sagan v sobotu predviedol na Tour de France skvelý výkon, bol aktívny a napokon skončil v 14. etape s náročným záverom pred Mende na 5. mieste.

18.07.2015 19:47
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan počas 14. etapy Tour de France.
debata

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Tinkoff-Saxo získal dôležité body v cieli i predtým na rýchlostnej prémii a zvýšil svoj náskok na 61 bodov v súťaži o zelený dres pred Andrém Greipelom, ktorý v sobotu nebodoval.

Sagan bol od úvodu agilný a snažil sa predovšetkým byť vpredu na rýchlostnej prémii v Millau na 79. km. Na rozdiel od ostatných šprintérov sa mu to podarilo a napokon ju získal pre seba, vďaka čomu si pripísal 20 bodov do hodnotenia súťaže o zelený dres. Následne bol súčasťou 20-člennej skupiny, ktorá svoje úsilie doviedla až do cieľa.

„Teším sa z 5. miesta v dnešnej etape. Podarilo sa mi byť vpredu, s čím som však veľmi nepočítal. Skôr som si veril na nedeľu, keď mi profil viac vyhovuje. Získal som dobrý náskok v boji o zelený dres. Od začiatku sa pelotón trhal, mlelo sa to a podarilo sa mi dostať sa dopredu,“ popísal etapu Peter Sagan.

Cyklistov v sobotu čakala pokojná a rovinatá etapa s náročným záverom, ktorý mohol zmeniť aj poradie na popredných priečkach. Na posledných 40 km boli tri vrchárske prémie. Záverečná na Cote de la Croix Neuve bola síce po trojkilometrovom výstupe, ale vďaka jeho priemernému sklonu 10,1 % patrila medzi náročné. V pahorkatine Massif Central bol posledný kopec dlhší a prudší ako Mur de Huy či Mur de Bretagne.

„V tom kopci bolo pre mňa náročné jazdiť s vrchármi. Nemal som však čo stratiť. Tie 3 km boli riadne ťažké, chcel som ich zvládnuť a potom sa umiestniť čo najvyššie,“ uviedol Peter Sagan, ktorý počas etapy viackrát komunikoval so športovým riaditeľom tímu jazdiacim v mechanickom vozidle a preberal detaily trate.

Sagan síce na víťazstvo na tohtoročnej Tour stále čaká, ale už štyrikrát bol druhý, dvakrát tretí i štvrtý a raz piaty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan