Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V neľútostnej horúčave vypil Kolář až šesť litrov vody

Cyklisti v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom na I. európskych hrách v Baku sa museli okrem náročného okruhu vyrovnať aj s vysokými teplotami, ktoré sa vyšplhali takmer k 40 °C.

21.06.2015 16:55
Michael Kolář Foto: ,
Michael Kolář.
debata (1)

Najlepšie to zvládol jeden z favoritov, bývalý víťaz Tour Down Under či Paríž – Nice Španiel Luis León Sánchez, ktorý bol v časovke v Baku tretí. Z tria Slovákov prišiel do cieľa len Michael Kolář, ktorý napokon obsadil 50. miesto s odstupom rovných 15 minút. Zo 125 cyklistov na štarte prišlo do cieľa 60.

"Boli to ťažké preteky. Ísť šestnásťkrát okruh s náročným kopcom v tomto teple bolo skutočne náročné. Snažil som sa dokončiť preteky, aj keď som sa už neudržal v hlavnom poli. Chcel som bojovať do konca. Mal som vyššie ciele, myslel som si, že to bude o niečo ľahšie. Vyhral však Sánchez, čo znamená, že to neboli preteky pre šprintérov,“ uviedol Michael Kolář.

Od úvodu režírovali preteky jazdci z Talianska, Belgicka, Španielska, Francúzska a Holandska, v dresoch ktorých súťažili cyklisti z elitných ProTourových tímov. Na štarte sa objavili viaceré známe mená na čele s Tomom Boonenom, Nikim Terpstrom či Julianom Alaphillipom. Do okruhu favoritov sa na členitom okruhu radili aj Talian Ellia Viviani či Sánchez.

"Na nejakú taktickú hru sme nemohli pristúpiť, keďže oproti iným tímom nás zo Slovenska bolo málo. Skôr sme sa mali držať v ústraní, sledovať, čo vymyslia ostatní a následne z toho niečo vyťažiť. Do 160. km sa mi to darilo, potom už chýbala aj výkonnosť,“ povedal Michael Kolář, ktorý vo veľkom teple vypil každú polhodinu pollitra vody.

Dvadsaťdvaročný jazdec tímu Tinkoff-Saxo štartoval prvýkrát na podobnom veľkom podujatí. Atmosféra európskych hier sa môže prirovnať k olympijskej. "Bola to pre mňa veľká česť, že som mohol štartovať v slovenskom drese. Niečo podobné som ešte nezažil, je to iné, ako preteky, ktoré bežne absolvujem. Je to skutočne príjemná skúsenosť. Veľmi som si nevychutnal atmosféru v Baku, sústredil som sa na prípravu a regeneráciu pred pretekmi. V jedálni v dedine športovcov som sa však zoznámil s niektorými ľuďmi z iných odvetví. Bolo to fajn a veľmi príjemné,“ vyjadril sa tímový kolega Petra Sagana.

Kolář už po pretekoch v Baku myslí na nadchádzajúce majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia v Žiline, kde býva. V domácom prostredí by sa chcel presadiť, podporovať však bude aj Petra Sagana.

„Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne. Sme tam traja, jeden z nás troch by mohol vyhrať,“ hovorí Kolář, ktorého následne čaká vysokohorské sústredenie v Livigne a potom štarty na Okolo Valónska, Eneco Tour či Okolo Veľkej Británie. Verí, že druhá časť sezóny bude vydarenejšia ako prvá: "Mal som v úvode roka zdravotné problémy. Našťastie už je to preč a snažím sa dostať do formy. Snáď bude druhá polovica roka lepšia,“ dodal Kolář.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Kolář #EH v Baku 2015