Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neznámy Čech si spomenul na jazdu Tonyho Martina a po veľkom sóle vyhral

Spomienka na nedávny samostatný únik nemeckej hviezdy Tonyho Martina na Tour de France pomohla českému cyklistovi Petrovi Vakočovi k triumfu v 2. etape pretekov Okolo Poľska a najväčšiemu úspechu doterajšej kariéry. Verí, že žltý dres si udrží čo najdlhšie a dosiahne na dobrý výsledok aj na konci pretekov.

04.08.2014 21:36
cyklistika, pelotón, prilby Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Dvadsaťdvaročný jazdec belgického tímu Omega Pharma-Quick Step sa hneď v úvode 226 kilometrov dlhe etapy z Toruni do Varšavy chytil dvojice poľských jazdcov a pustili sa spoločne do úniku. Svojich súputníkov pokoril v oboch šprintérskych prémiách, a pretože mal viac síl, odhodlal sa v záverečných 30 kilometroch k sólovej jazde.

„Zdalo sa mi, že Poliaci už sú celkom vyčerpaní. Vedel som, že máme dobrý náskok, tak som to vyskúšal s tým, že by to mohlo vydržať až do cieľa, ako Tonymu Martinovi pred pár dňami na Tour,“ pripomenul Vakoč v rozhovore pre svoj ​​web triumf Martina v 9. etape Tour de France, kde trojnásobný majster sveta v časovke bojoval sám posledných 60 kilometrov.

Vakočov únik pelotón natoľko zaskočil, že po dobehnutí oboch Poliakov niektorí jazdci ani nevedeli, že mladý Čech je stále ďaleko pred nimi. Rodák z Prahy však mal o pohybe pelotónu dobrý prehľad.

„Vedel som, že ma sťahujú pomaly, takže som si veril čím ďalej viac. Ale asi päť kilometrov pred cieľom mi totálne došli sily a už som za každou zákrutou hľadal cieľ,“ popisoval.

Časové prepočty mu však dodali vieru, že nádejne rozbehnuté preteky už nepustí. „Normálne platí, že pelotón stiahne minútu za desať kilometrov, takže sme vedel, že minútu za posledný päťkilometrový okruh už nestiahnu,“ uviedol Vakoč.

K doterajším triumfom v pretekoch Okolo Slovenska, Okolo Madridu, akademických majstrovstvách sveta a medailám z majstrovstiev Európy i Českej republiky pridal aj víťazstvo na elitnej scéne WorldTour.

„Stále tomu nemôžem uveriť. Je to najväčší úspech mojej kariéry, ale hovorím si zatiaľ len ‚akože fajn‘. Poriadne mi to ešte nedošlo,“ povedal.

Od známych sa mu okamžite začali hrnúť gratulácie. „Prišlo mi zatiaľ tak dvesto smsiek a volalo dvadsať ľudí, desiatky upozornení na twitteri a na facebooku. Na hotel je to autobusom tak dvesto kilometrov, takže budem mať aspoň čo robiť,“ dodal.

Víťazstvo v etape mu dodalo sebavedomie a teraz by rád obhájil žltý dres. Pomôcť by mu v tom mal aj rovinatý terén ďalších dvoch etáp, navyše na náročnú piatu etapu s výjazdom na Štrbské pleso si veril už pred štartom pretekov a práve tam pôvodne plánoval útok.

„To Štrbské pleso som v minulosti už išiel, nie je to zas tak ťažký kopec. Takže sa budem snažiť udržať dres aj tam a snáď to vyústi v dobrý výsledok aj v celkovom poradí,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Petr Vakoč