Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Okolo Poľska prídu aj na Štrbské Pleso

Sedem náročných etáp, dovedna 1251 km. Taká je porcia 71. ročníka cyklistických pretekov Okolo Poľska, ktoré patria medzi najprestížnejšie na starom kontinente.

02.08.2014 09:32
Peter Velits, Martin Velits Foto:
Dvojčatá Peter (vľavo) a Martin Velitsovci budú hájiť slovenské farby na pretekoch Okolo Poľska.
debata

Sú zaradené v seriáli World Tour a patria významom do kategórie etapových podujatí, ktoré sú hneď za najslávnejšou trojicou Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta Espaňa. Tento rok budú mať preteky špeciálnu príchuť aj pre slovenských fanúšikov. Piata etapa, ktorá bude štartovať v Zakopanom, dovedie pelotón do cieľa na Štrbskom Plese. Prvý raz v histórii sa na Slovensku uskutoční časť pretekov World Tour.

Podujatie štartuje v nedeľu v Gdansku, vyvrcholí v sobotu v Krakove časovkou jednotlivcov na 25 km. Na štart sa postavia všetky popredné profitímy a bezmála dvesto cyklistov.

Nebudú medzi nimi chýbať ani slovenské cyklistické dvojčatá Peter a Martin Velitsovci. Kým Martin (štartové číslo 17), momentálne člen tímu Omega Pharma – Quick-Step, mal v uplynulých týždňoch voľno, pretože neštartoval na Tour de France, Peter (štartové číslo 77) má v nohách najťažšie preteky sveta. Už týždeň po nich absolvuje ďalšie náročné etapy.

„V uplynulých rokoch som mával po Tour dlhší čas oddych, ale teraz som požiadal tím, aby som mohol preteky Okolo Poľska absolvovať. Prvý raz zavítajú na Slovensko a náš fanúšik si zaslúži, aby v pelotóne videl aj nejakých slovenských jazdcov,“ vysvetlil Peter motiváciu, prečo sa postaví na zajtrajší štart.

Stále cíti v nohách etapy Tour. „Verím však, že zvládnem aj preteky na poľských cestách a potom príde čas na oddych,“ prezradil slovenský cyklista popredného tímu BMC. „Tieto preteky absolvujem bez veľkého tlaku, uvidím, ako sa mi pôjde, nemusím nič dokazovať a výsledok nebude prvoradý,“ dodal.

Štvrtková etapa meria 190 km a povedie aj cez Oravu a Liptov. V Liptovskom Mikuláši a Liptovskom Hrádku budú rýchlostné prémie. V závere absolvuje pelotón dva razy okruh v okolí Štrbského Plesa, kde bude podvečer aj jej finiš (po šiestej hodine).

Pred troma rokmi sa na Okolo Poľska zúčastnil aj najúspešnejší slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý vyhral dve etapy (v jednej bol druhý) a stal s aj celkovým víťazom podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Martin a Peter Velitsovci