Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boom vyhral 5. etapu, Sagan štvrtý, Froome odstúpil

Holanďan Lars Boom sa stal víťazom ťažkej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z belgického Ypresu do Arenbergu Porte du Hainaut a merala 152,5 km. Vďaka záverečnému nástupu sa jazdec tímu Belkin tešil z premiérového prvenstva na slávnych pretekoch. V náročných podmienkach na mokrých cestách finišoval Slovák Peter Sagan na 4. mieste a udržal si zelené tričko lídra bodovacej súťaže.

09.07.2014 16:23 , aktualizované: 17:31
Christopher Froome Foto: ,
Christopher Froome.
debata

Žltý dres vedúceho muža celkového poradia si udržal Talian Vincenzo Nibali z tímu Astana, ktorý v stredu zvýšil náskok na všetkých rivalov v boji o absolútny triumf. Nibali prišiel do cieľa v Arenbergu na 3. mieste, keď v závere pustil pred seba tímového kolegu z Astany Jakoba Fuglsanga.

Zo stredajšej etapy mali cyklisti veľké obavy a pavé – úseky s dlažobnými kockami napokon poriadne zamiešali poradím. Z pretekov musel po dvoch pádoch odstúpiť obhajca prvenstva Chris Froome, Talian Vincenzo Nibali zvýšil náskok na konkurentov v celkovom poradí, keďže Alberto Contador a spol. zaostali. Etapu poznačilo množstvo pádov, išlo sa v náročných podmienkach v daždi a na mokrých cestách.

Dážď a nebezpečný povrch prinútili organizátorov vyradiť zo stredajšieho itinerára dva úseky s dlažobnými kockami – pavé, na ktorých hrozilo pelotónu veľké nebezpečenstvo. Cyklisti vynechali kilometrový úsek pri Mons en Pévél a o štyristo metrov dlhší medzi Orchies a Beuvry la Foret. Celkovo na dlažobných kockách absolvoval pelotón sedem úsekov s dĺžkou 13 km.

Na štarte v v belgickom Yprese bolo okolo štrnásť stupňov. Cyklistom fúkal nepríjemný vietor. Na čele sa hneď na začiatku objavila deväťčlenná skupina, v ktorej boli Lieuwe Westra (Astana), Tony Martin (OPQS), Sam Dumoulin (AG2R), Janier Acevedo (Garmin), Tony Gallopin (Lotto), Marcus Burghardt (BMC), Rein Taarämae (Cofidis), Simon Clarke a Matt Hayman (Orica). Pády ešte vstupom na pavé poriadne preriedili pelotón. Napriek nepriaznivému počasiu absolvovali cyklisti počas prvej hodiny 49,2 km.

Neskôr ostala vpredu sedmička jazdcov. Sagan špurtoval na rýchlostnej prémii a za 8. miesto získal do hodnotenia bodovacej súťaže ďalších osem bodov. Na pavé sa začal pelotón opäť deliť a nečakane zaostal aj Contador. Líder pretekov Vincenzo Nibali vďaka spolupráci s kolegami z Astany sa síce dostal v chaose na trati do menších problémov, ale udržal sa vpredu. Sagan si kontroloval situáciu vpredu pelotónu. Tím Astana veľmi dobre režíroval etapu, Nibali sa postupne dostal do vedúcej štvorčlennej skupiny, z ktorej necelých 5 km pred cieľom nasadil k trháku Lars Boom a sólovo prišiel až do cieľa.

Froome odstúpil

Brit Christopher Froome už neobháji prvenstvo na cyklistickej Tour de France. Jazdec tímu Sky odstúpil na 85. km stredajšej 5. etapy z belgického Ypres do Arenbergu Porte du Hainautu. Froome v stredu na mokrých cestách dvakrát spadol, po druhom páde nastúpil do sprievodného vozidla a odišiel do nemocnice na vyšetrenia.

Froome sa ocitol na zemi už v utorok, keď si odrel odrel kožu na ľavom boku, poranil si koleno a narazil zápästie. Práve zápästie ho bolelo najviac a pravdepodobne jeho zlomenina je príčinou terajšieho odstúpenia. Bližšie informácie zatiaľ nie sú známe.

Dvadsaťdeväťročný rodák z kenského Nairobi bol po štyroch etapách v celkovom poradí na 7. mieste. Brit v službách Sky mal byť najväčším vyzývateľom Alberta Contadora v boji o žltý dres.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Christopher Froome #Tour de France 2014 #Boom