Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Velits ide šiesty raz na Tour. Prvý raz v novom tíme

Najskúsenejší slovenský cyklista Peter Velits v stredu večer odletel do Leedsu, kde sa v sobotu začína 101. ročník Tour de France. Púchovčan sa postaví na ich štart už šiesty raz v kariére. Premiérovo však v špičkovom profitíme BMC Racing.

02.07.2014 18:39
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata

„Veľmi sa už teším, ale som aj trochu nervózny. Predsa len čakajú ma najväčšie preteky sezóny. Na druhej strane na štarte budem šiesty raz, takže viem, čo ma čaká,“ zdôraznil 29-ročný Velits pred odchodom.

Trať 101. ročníka je podľa neho pestrá a zaujímavá. Už si ju aj celkom podrobne naštudoval, niektoré úseky si bol s tímom prejsť v príprave. Pelotón odštartuje v Anglicku a po troch etapách sa presunie z ostrovov do Francúzska.

„Už v úvode bude viacero zaujímavých etáp,“ približuje Velits. "Prvá, ktorá môže miešať poradím, bude piata. Pre niektorých môže byť aj osudná. Povedie po kockách. Tam sa nedá veľa získať, ale skôr veľa stratiť. Prežiť prvý týždeň bude dôležité.

Nasledujú kopce pri Mulhouse, a hoci sa to možno nezdá, lebo nie sú príliš vysoké, sú náročné, nie je tam ani kúsok roviny, ide sa z kopca do kopca. Tour bude teda zložitá ešte skôr, ako dorazíme do Pyrenejí. Posledný týždeň v nich dá zabrať. Nemôžem zabudnúť ani na jedinú časovku, ktorá je v programe – až predposledná v poradí. Vtedy už majú pretekári veľa ťažkých etáp v nohách a sotva sa dá povedať, že sa môžu na časovku priebežne pripraviť, prípadne si na ňu ušetriť nejaké sily."

Kapitánom i lídrom BMC na Tour bude Američan Tejay van Garderen. Velits i ďalší jazdci mu budú pomáhať dosiahnuť čo najlepšie umiestenie. „Je to kvalitný a perspektívny pretekár. Tím postavili okolo neho, športoví riaditelia podľa mňa vybrali veľmi dobrú zostavu, sú v nej traja silní jazdci na rovinách, vrchári i univerzáli. Zároveň platí, že každý dostane podľa vývoja v pretekoch šancu zabojovať aj o vlastný výsledok,“ zdôraznil slovenský cyklista.

Nevylučuje, že podľa priebehu Tour, môže aj on siahnuť na úspech a stať sa aj lídrom BMC. „Zažili sme niečo podobné aj na tohtoročných pretekoch Paríž – Nice. Mali sme podporiť van Garderena, ale ten mal zdravotné problémy už v prvej etape a jeho úlohu som prevzal ja. Preteky mi celkom vyšli. Tour je však iné podujatie, trvajú tri týždne. Radšej by sme všetci boli, keby Tejayovi preteky tentoraz vyšli,“ vysvetlil dvojnásobný majster sveta v tímovej časovke.

Peter Velits potvrdil, že po krátkom oddychu po Tour sa postaví aj na štart pretekov Okolo Poľska. „Hlavným dôvodom je fakt, že tentoraz sa jedna etapa pôjde aj na slovenskom území a bolo by dobré, kedy sa v silnom pelotóne predstavili aj nejakí slovenskí jazdci.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Velits