Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V premiére udrel na Giro. Na rade je Tour

V sobotu podvečer vedel, že je všetko vybavené. Keď si po etape obliekal ružový dres vedúceho pretekára, očividne dojatý sa neubránil slzám.

01.06.2014 17:38 , aktualizované: 18:54
Nairo Quintana Foto: ,
Nairo Quintana.
debata (4)

Čakala ho ešte záverečná nedeľňajšia etapa, ale už len nehorázna smola v spojení s cyklistickým zázrakom ho mohla pripraviť o veľký triumf: Nairo Quintana sa stal prvým Kolumbijčanom, ktorý vyhral slávne cyklistické preteky Giro d'Italia.

Na obávaný vrchol Monte Zoncolan, kde finišovala v sobotu 20. etapa vo výške viac ako 1700 metrov, sa nehnal bezhlavo, ale pokojne dorazil do cieľa v spoločnosti svojich najväčších súperov. Základ úspechu položil už deň predtým v horskej časovke a ešte tri dni predtým v kráľovskej etape, keď si prvý raz obiekol ružové tričko.

„Využil som, že sa cítim skvele,“ vyhlásil po časovke v piatok večer. „Tohtoročné Giro je len potvrdením toho, čoho som schopný. Nebolo podstatné, či vyhrám etapu. Chcel som urobiť najmä ďalší krok k triumfu na podujatí.“

Nedá sa hovoriť o prekvapení. Quintana nastupoval pred troma týždňami prvý raz vôbec na štart Gira, ale jeho meno sa už spomínalo medzi najväčšími favoritmi.

Každý rok si vybral jedny preteky z takzvaných Grand Tour. Pred dvoma rokmi si vyskúšal Vueltu Espaňa a vtedy ešte zbieral skúsenosti (36. miesto). Vlani absolvoval Tour de France a to už bolo všetkým jasné, že majú do činenia s jazdcom, s ktorým treba v ďalších rokoch vážne rátať. Pretekár tímu Movistar, v ktorom jazdí tretí rok, nestačil len na celkového víťaza Brita Chrisa Frooma. Skončil hneď za ním, ale vyhral vrchársku súťaž.

Drobný rodák z Tunja má 24 rokov a v kopcoch sa pohybuje s obdivuhodnou ľahkosťou. Jazdí s kamenou tvárou a emócie nedáva najavo. Hovorí potichu, ale sebavedomie mu nechýba.

Na tohtoročnom Gire sa v 16. etape prešmykol cez dva dvojtisícové priesmyky a v cieľovom stúpaní sa objavil na prvom mieste. Kráľovská etapa sa išla v krutých podmienkach, v daždi i snehu, vo veľkom chlade a malý Kolumbijčan v nej zničil všetkých súperov. Bol jasne rýchlejší ako krajan Urán a Austrálčan Evans, zdolal ich o vyše štyri minúty a aj v celkovej klasifikácii získal pred nimi výrazný náskok.

Na tom už nič nezmenili ani spory, ktoré riešil pelotón ešte dva dni po krutej etape. Vedenie pretekov malo do vysielačiek nahlásiť, že mokrý a riskantný zjazd z vrcholu Stelvia (najvyšší bod trasy, 2758 metrov) bude neutralizovaný a niektorí pretekári sa podľa toho zariadili. Potom však prišlo upresnenie, že nijaké úľavy nebudú. Quintana čelil obvineniam, že práve v zjazde útočil a tomu vďačil za svoj náskok. Kolumbijčan to jednoznačne poprel. „Išiel som na bicykli ako všetci ostatní, nie som podvodník,“ reagoval podráždene.

Napriek snahe anulovať výsledky etapy, alebo aspoň odrátať pretekárom vo vedúcej skupine dve minúty z náskoku, sa nič neudialo. Quintana o krvopotne vydolované minúty i ružové tričko už neprišiel. V nedeľu ho doviezol v pohode do cieľa v Terste.

Pred rokom sa na Tour na obávanom Mont Ventoux ešte pozeral Froomovi na chrbát a v cieli vravel. „Toho už nezdolám, musím sa ešte zlepšiť. Verím, že za dva roky to bude iné a žlté tričko bude patriť mne.“

Tento rok dal prednosť Giru, ale najbližšie už chce útočiť na Tour…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nairo Quintana