Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana čaká po troch rokoch Peklo severu

Peter Sagan sa vracia na jedny z najslávnejších jednodňových pretekov Paríž - Roubaix.

11.04.2014 15:32
Peter Sagan, radosť Foto: ,
Oslava Petra Sagana.
debata

Slovenský cyklista dva predchádzajúce ročníky podujatia, kde sa idú veľké úseky po cestách s kamennými kockami a po nich potrebuje jazdec aj niekoľko dní, kým sa dá opäť dokopy, vynechal.

Na ich štart nastúpil v roku 2011, lenže vtedy skončil v poli porazených: na víťaza Johana Van Summerena sa pozeral až z 86. miesta. Do cieľa dorazil o vyše 13 minút neskôr ako Belgičan. Ako začínajúci mladík vo veľkom pelotóne zažil premiéru rok predtým, ale ich nedokončil (najúspešnejší bol v juniorskej verzii tohto podujatia ešte v roku 2008 – obsadil druhé miesto).

Za tri uplynulé roky, ktoré ubehli od jeho posledného štartu, urobil žilinský rodák skok vo výkonnosti a v nedeľu bude patriť do širšieho okruhu favoritov. Medzi nimi má najvyšší kurz Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý vyhral pred rokom a ak by ho obhájil, vyrovnal by sa štyrmi triumfami ďalšiemu veľkému favoritovi, Belgičanovi Tomovi Boonenovi. Ten sa tešil z víťazstva štyri razy v uplynulých ôsmich rokoch, naposledy v roku 2012. Sagan má pred Peklom severu alebo Kráľovnou klasík, ako preteky nazývajú, rešpekt a za favorita sám seba nepovažuje.

V stredu sa postavil na štart pretekov Scheldeprijs, ale odjazdil ich len ako prípravu a do cieľa s Kittelom o víťazstvo nešpurtoval. „Potreboval som dobre zregenerovať a posilniť si kondíciu,“ vyhlásil pre cyclingnews.com.

Jazdec talianskeho tímu Cannondale vyhral z jarných klasík E3 Harelbeke a skončil tretí na Gent Wevelgem, ale najväčšie preteky mu zatiaľ nevyšli podľa predstáv: na Miláno – San Remo finišoval desiaty a na Okolo Flámska až šestnásty. Na oboch týchto prestížnych podujatiach bol vlani druhý. „Necítim sa dole. Nedá sa vyhrať všetko. Niekedy veci vyjdú, inokedy zasa nie,“ skonštatoval 24-ročný slovenský pretekár pre cyclingnews.com.

Štart pretekov, ktoré majú vyše storočnú tradíciu (prvý ročník sa išiel ešte v roku 1896), merajú 257 kilometrov a vedú často po prašných a hrboľatých cestách, je v nedeľu o 10.15, najlepší budú v cieli pred piatou popoludní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix