Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Španieli majú dva kovy, ale neoslavujú. Naopak, tiekli krokodílie slzy

Na štarte stálo 208 cyklistov, v cieli sa ich objavilo 61, ale usmieval sa len jeden.

30.09.2013 15:24
Joaquim Rodríguez Foto: ,
Joaquim Rodríguez neskrýval na pódiu sklamanie.
debata (1)

Rui Alberto Faria da Costa skvele využil zaváhanie svojich konkurentov v záverečnom okruhu svetového šampionátu v talianskej Florencii a ako prvý Portugalčan sa stal majstrom sveta v mužskej kategórii elite. Týždeň pred 27. narodeninami si dal predčasný a veľmi honosný darček.

„Keď som si v poslednom kole všimol, že sme zostali vpredu len piati, začal som veriť vo víťazstvo. Vedel som, že na poslednom stúpaní na Via Salviati budem trpieť, ale vpred ma poháňala viera, že môžem dostihnúť Rodrígueza, ktorý bol na čele,“ vravel Rui Costa v cieli supernáročných cestných pretekoch mužov.

Jeho titul bol naozaj draho vykúpený utrpením a bolesťou. V sedle bicykla strávil takmer sedem a polhodiny a s výnimkou záverečnej hodinky majstrovskú trať neustále kropil dážď.

Na novom asfalte, ktorý organizátori naliali krátko pred šampionátom na florentské okruhy, sa šmýkalo viac ako zvyčajne. V zjazdoch a technických úsekoch sa muselo oveľa viac brzdiť. Pády a kolízie boli samozrejmosťou, ale nový majster sveta sa im zdatne vyhýbal.

„Je to celoživotný sen získať dúhový dres majstra sveta a mne sa práve splnil. Boli to brutálne náročné preteky a necítil som sa počas nich vždy najlepšie. Miestami som už ani neveril, že môžem dosiahnuť úspech,“ priznal Rui Costa pre server velonews.com.

Na posledných dvoch kilometroch predviedol husársky kúsok. Najprv sa vzdialil dvojici favoritov Talianovi Vincenzovi Nibalimu a Španielovi Alejandrovi Valverdemu a 600 m pred páskou dostihol dovtedy vedúceho ďalšieho Španiela Rodrígueza.

Po chvíľke taktického vyčkávania a dokonca krátkej konverzácii so súperom nasadil k záverečnému víťaznému finišu. O osude vyše 272 km dlhých pretekov tak rozhodlo záverečných 200 m a vzdialenosť polovice bicykla.

„Je to hanba prehrať takýmto spôsobom. Bol som už tak blízko cieľa, keď ma Rui dostihol a zrazu som sa cítil prázdny. Vedel som, že on je rýchly a ja už doslova mŕtvy,“ komentoval Rodríguez. Tretí muž tohtoročnej Tour de France a štvrtý z nedávnej Vuelty mal v 34 rokoch jedinečnú šancu ozdobiť svoju kariéru titulom majstra sveta. Nestalo sa.

„Neviem, či ešte dostanem ďalšiu šancu. Mali sme to výborne rozohrané, dvaja sme zostali vpredu, ale veľkú šancu na titul sme nevyužili,“ priznal „Purito“ Rodríguez.

Po medaile v pretekoch elite túžili Briti, Švajčiari, Belgičania či Slováci. Španieli sa dočkali až dvoch, ale nemajú z nich radosť. „Tie dve medaily nič neznamenajú, lebo sme chceli zlatú. Teraz naozaj nemáme čo oslavovať,“ dodal sklamaný Rodríguez.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Joaquim Rodríguez