Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské cyklistické esá zaútočia na zlato už v nedeľu

Najväčšie slovenské cyklistické esá hneď v prvej disciplíne majstrovstiev sveta zaútočia na medaily. Peter Velits a Peter Sagan budú patriť k oporám svojich tímov v časovke šesťčlenných klubových družstiev. Uskutoční sa v nedeľu popoludní.

21.09.2013 13:10
Omega Pharma-QuickStep Foto:
Víťazný tím Omega Pharma-QuickStep z lanských MS. Peter Velits tretí sprava.
debata

O cenné kovy na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike sa bude bojovať vo Florencii a v jej okolí v dvanástich disciplínach. Do histórie slovenskej cyklistiky vstúpia už tým, že sa na nich predstaví doteraz najviac slovenských účastníkov. V pelotóne sa objaví 14 pretekárov.

V tímovej časovke sa v drese Omegy Pharma-Quick Step predstaví Peter Velits, ktorý patril k lídrom aj pred rokom, keď so spolujazdcami v tejto disciplíne vybojovali zlaté medaily. Bez šancí nebude ani Cannondale s Petrom Saganom, vlani mu patrilo štvrté miesto.

Tentoraz meria trasa 57,2 km (pred rokom mala o štyri kilometre menej). „Na trati sme po štvrtkovom príchode do dejiska šampionátu trénovali, predtým som ju poznal už z papierov. Časovka je pomerne dlhá, ale vedie rovinou a predpokladám, že bude rýchla,“ približuje trasu Peter Velits, ktorý verí, že aj tentoraz má jeho tím dobré šance. „Sily sú podobne rozložené ako pred rokom. Dopredu sa ťažko hovorí, ako sa to skončí, ale dúfam, že my získame medailu, vidím to reálne.“

Pred rokom sa táto disciplína dostala do programu MS prvý raz. „Hoci ju väčšina tímov brala vážne, boli aj také, ktoré ju zobrali trochu na ľahkú váhu a v podstate ju len absolvovali. Mám pocit, že po minulom roku, keď všetci videli, ako to prebiehalo, bude záujem vyšší. Prestíž časovky stúpla, tímy sa na nedeľné preteky dobre pripravili, postavia najlepšie, čo majú. Dosiahnuť dobrý výsledok bude ťažšie ako vlani,“ vysvetlil.

Slovenská cyklistika na šampionáte obsadí deväť disciplín, len tri ženské budú bez jej účasti. Vrcholom budú záverečné preteky elity, ktoré sú v programe o týždeň v nedeľu. Na štart sa postaví šesťčlenný tím s lídrom Petrom Saganom, ktorý napriek mimoriadne náročnému okruhu (celková trasa meria 272 km) bude patriť k favoritom na popredné umiestenie.

„Medzi juniorkami máme len Terezu Medveďovú, nečakáme od nej zázraky, ale veríme, že získa postupne skúsenosti a v najbližších troch rokoch sa pripraví na olympiádu,“ hodnotil šance Slovákov šéf cyklistického zväzu Peter Privara. „Minuloroční juniori postúpili do kategórie mužov do 23 rokov, až na jedného, sú v nej nováčikmi a mladší ako väčšina ich súperov. To je ich nevýhoda. V elitnej kategórii sa v časovke jednotlivcov predstaví Matej Jurčo, ktorý by sa mohol prebojovať do prvej dvadsiatky. Naším hlavným tromfom v nej však bude Peter Velits, ak mu sadne, verím, že má šancu aj na prvú desiatku. To je tiež v silách Petra Sagana v pretekoch jednotlivcov. Kto ho pozná, vie, že ak sa naskytne aj maličká šanca, neuspokojí sa a urobí všetko, aby útočil aj na medailu.“

Slovenská nominácia na MS:

Muži-elite: Peter Sagan, Peter Velits, Martin Velits, Juraj Sagan, Matej Jurčo, Patrik Tybor, muži do 23 rokov: Michael Kolář, Erik Baška, Juraj Lajcha, Ľuboš Malovec, juniori: Tomáš Harag, Juraj Bellan, Martin Dubeň, juniorky: Tereza Medveďová.

Program MS v cyklistike

Nedeľa (22. 9.): 10.00 tímová časovka žien (42,8 km), 14.00 tímová časovka mužov (57,2 km)
Pondelok (23. 9.): 10.00 časovka junioriek (16,3 km), 14.00 časovka mužov do 23 r. (43,5 km)
Utorok (24. 9.): 10.00 časovka juniorov (22 km), 14.00 časovka žien (22 km)
Streda (25. 9.): 14.30 časovka mužov – elita (57,9 km)
Piatok (27. 9.): 8.30 preteky junioriek (82,9 km), 13.00 preteky mužov do 23 r. (173 km)
Sobota (28. 9.): 8.30 preteky juniorov (140 km), 14.15 preteky žien (140 km)
Nedeľa (29. 9.): 10.00 preteky mužov – elita (272 km)

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS #velits #časovka tímov #florencia