Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazom 20. etapy Tour sa stal Quintana, Sagan obháji zelený dres

Kolumbijčan Nairo Alexander Quintana sa stal víťazom sobotňajšej 20. etapy na 100. ročníku najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Annecy do Annecy-Semnoz a merala 125 km. Jazdec tímu Movistar preťal pásku na vrchole kopca Semnoz pred Španielom Joaquimom Rodríguezom a Britom Christopherom Froomom.

20.07.2013 17:31 , aktualizované: 17:46
Nairo Alexander Quintana Foto: ,
Nairo Alexander Quintana sa teší z víťazstva.
debata (2)

„Je to pre mňa veľmi cenné víťazstvo a dôležitý moment v kariére. Je ťažké uveriť, čo sa vlastne stalo. Bolo to ťažké, v závere som cítil, že ostatní na to už nemajú nohy, tak som to skúsil. Tím podal perfektný výkon, presne takto sme to chceli. Keď Froome atakoval, stále som si veril a dostal som informáciu, že môžem vyhrať. Pre Kolumbiu je to skvelý deň,“ povedal v televíznom rozhovore Quintana, ktorý sa stane víťazom vo vrchárskej súťaži a v súťaži o najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Dvadsaťosemročný Froome si postrážil náskok v celkovej klasifikácii, pred Quintanom má náskok viac ako päť minút. Jazdec tímu Sky môže v nedeľňajšej záverečnej etape do Paríža (133,5 km) už oslavovať, keďže v posledných kilometroch Tour sa už podľa tradície o celkové poradie nebojuje a v závere si to medzi sebou rozdávajú špurtéri. Vlani bol druhý za tímovým kolegom Bradleym Wigginsom.

Christopher Froome už môže oslavovať triumf na... Foto: SITA/AP, Laurent Rebours
Christopher Froome Christopher Froome už môže oslavovať triumf na stom ročníku Tour.

Na začiatku sobotňajšej etapy sa utrhol Pierre Rolland z Europcaru. Nasledovali ho Jens Voigt, Markus Burghardt a Juan Antonio Flecha. Pelotón potom ešte pustil do úniku ďalších šesť cyklistov. Medzitým v hlavnej skupine špurtéri zabojovali o zvyšné body na šprintérskej prémii, najlepší bol André Greipel, za ním Mark Cavendish a tretí Slovák Peter Sagan.

Dvadsaťtriročný Žilinčan obháji zisk zeleného dresu za víťazstvo v bodovacej súťaži, pred druhým Cavendishom má nedostihnuteľný 101-bodový náskok. Na predposlednom sobotňajšom stúpaní na Mont Revard sa Voigt odpútal od čelnej skupiny a jeho náskok sa natiahol na viac ako tri minúty. Na vrchole kopca mal Voigt 38-sekundový náskok pred Igorom Antonom a po dlhom zjazde si nemecký cyklista vypracoval náskok jednej minúty.

Nemec začal prichádzať o pozíciu pred záverečným stúpaním na Semnoz, pelotón sa približoval veľmi rýchlo. Iniciatívu prebralo zoskupenie Sky, nasadilo vražedné tempo a roztrhalo hlavnú skupinu na niekoľko častí. Osem kilometrov pred cieľom zaútočil Froome, za ním sa vydali Quintana a Rodríguez. Tesne pred koncom znova nastúpil Froome, ale Quintana ho dobehol a lídrovi TdF napokon ušiel a prvýkrát sa tešil z víťazstva na Tour.

Cyklisti počas 20. etapy Tour de France. Foto: Reuters, JACKY NAEGELEN
Tour de France, cyklisti Cyklisti počas 20. etapy Tour de France.

20. etapa (Annecy – Annecy-Semnoz, 125 km): 1. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar 3:39:04 h, 2. Joaquin Rodríguez (Šp.) Kaťuša +18 s, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +29, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:42 min, 5. Richie Porte (Aus.) Sky +2:17, 6. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp +2:27, 7. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +2:28, 8. John Gardet (Fr.) AG2R La Mondiale +2:48, 9. Jesus Hernandez Blazquez (Šp.) Saxo-Tinkoff, 10. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff obaja +2:55, … 31. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +6:42, 109. Peter Sagan (SR) Cannondale +20:04

Poradie po 20. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 80:49:33, 2. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +5:03, 3. Joaquin Rodríguez (Šp.) Kaťuša +5:47, 4. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +7:10, 5. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +8:10, 6. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +12:25, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +13:00, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +16:09, 9. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis +16:35, 10. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp +18:22, … 25. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +54:43, 84. Peter Sagan (SR) Cannondale +2:39:44.

2 debata chyba