Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Amfetamín, brandy a pád z bicykla. Simpson zomrel pod Mont Ventoux

Mont Ventoux (1912 m) je veľký horský masív uprostred ničoho. Tam hore je iný svet. Tvoria ho holé skaly vybielené od slnka. Vašimi spoločníkmi sú okrem horúčavy už len vietor a víriaci sa prach. Takto opísal britský cyklista Tom Simpson osamelú horu ležiacu v Provensálsku na juhu Francúzska. To ešte netušil, že o dva roky ho tá hora pripraví o život.

03.07.2013 12:00
Tom Simpson Foto:
Tom Simpson.
debata

Trinásteho júla 1967 čaká na pelotón Tour de France 13. etapa, čiže 211 km z Marseille do Carpentrasu. Cestou do cieľa musia cyklisti prekonať Mont Ventoux, obávaný kopec, ktorý sa týči ako varovný prst smerom k nebu.

Na štarte ich trápi neznesiteľná horúčava, meteorológovia hlásia až 45°C. "Ak si dnes niekto niečo vezme, budeme mať na svojich rukách smrť,“ vyriekol pamätné slová ráno pred etapou Pierre Dumas. Ak by šéflekár Tour de France čo len tušil, že jeho vízia sa naplní, radšej by si zahryzol do jazyka. Neskoro.

Najslávnejšie preteky sa chystali napísať jeden zo svojich najsmutnejších príbehov.

Seriál: Z histórie Tour de France

Pred začiatkom 100. ročníka Tour de France vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping, či smrť. Aj takéto bývali preteky okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Tour de France, logo

Simpson prišiel na Tour bojovať o celkové stupne víťazov a teda aj lukratívne prémie. Potreboval ich. Na jar si kúpil luxusný mercedes a ešte ho nesplatil. Úspech na Tour bol na to ideálnou príležitosťou.

Brit dáva zo seba maximum, ale pred 13. etapou mu patrí až ôsme miesto s odstupom vyše 8 minút za domácim lídrom Rogerom Pingeonom. Na Mont Ventoux je rozhodnutý zaútočiť na etapové víťazstvo. Poháňa ho neochvejná viera, že na to má. Pred začiatkom osudného stúpania vyťahuje fľaštičku s brandy a posilňuje sa. Má na to dôvod. Čakajú ho 20-kilometrové galeje v ústrety bielej skale ošľahanej horským vetrom. Niet cyklistu, ktorý by pred ňou nemal rešpekt. On ju chce zdolať a najlepšie ako prvý.

Simpson je spočiatku na čele, ale po 11 km trápenia sa začína prepadať dozadu. Bojuje, chce sa vrátiť do boja o prvé miesto, ale nejde to. Keď do konca stúpania zostávajú posledné tri kilometre, začína pozvoľna strácať vedomie. Potáca sa z jednej strany cesty na druhú a nevníma súperov, ktorí mu podávajú fľaše s vodou.

"Nebuď blázon, daj si,“ nabáda ho úradujúci šampión Lucien Aimar. "To je koniec. Zlez z toho bicykla, lebo z neho padneš,“ pridáva sa mechanik jeho tímu Harry Hall. Simpson nepočuje, nevníma. Tvrdohlavo opäť nasadá na bicykel, kým z neho nespadne tak, že skončí v bezvedomí. Na vrchol sú to ešte dobré dva kilometre. Mechanici jeho tímu ho odnášajú na kraj cesty, kde sa mu chystajú poskytnúť umelé dýchanie. Bozk života však prichádza neskoro. Simpson umiera. Mal len 29 rokov…

"Vo vrecku jeho trička sa našli tri ampulky s amfetamínom. Dve boli ešte plné. Keď neskôr prehľadali jeho izby, objavili ďalší doping. Ale tie lieky ho nezabili. Zabil sa sám, lebo neodhadol, že začal hazardovať so smrťou,“ píše sa v knihe o Tour de France pod názvom Príbehy starej dámy.

Na ďalší deň pelotón odmieta súťažiť. Cyklisti sa zhodnú, že etapu absolvujú v pokojnom tempe a nechajú zvíťaziť britského cyklistu. Stalo sa. Víťazom etapy je Barry Hoban. Blahoželá mu aj vdova po Simpsonovi. O dva roky sa stáva jeho manželkou.

Lucien Aimar si myslí, že Simpson mohol prežiť napriek tomu, že bral doping a bol na pokraji síl. Poznal ho veľmi dobre. "Väčšinou si dával 30 miligramov amfetamínu na etapu. Ak by nebol chudokrvný, prežil by. Pochovali ho nedostatočné lekárske vedomosti tých, ktorí mu doping aplikovali,“ napísal vo svojej biografii francúzsky šampión.

Na mieste, kde skonal Tom Simpson, stojí pamätník. Tour sa tam vrátila už po troch rokoch. Keď tadiaľ prechádzal legendány Eddy Merckx, zastal, sňal si čiapku, chvíľu postál a až potom pokračoval ďalej. Simpson nikdy Tour nevyhral, ale vďaka svojmu smutnému príbehu sa stal jej legendou.

debata chyba