Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krutá rana pre slovenského bojovníka MMA: Prišiel o obe nohy aj časť lebky

Mal pred sebou prvý profesionálny zápas v MMA. Lenže osud si s ním nepekne pohral. Slovenský bojovník Štefan Bazso skončil kvôli nešpecifikovaným zraneniam na ARO.

22.07.2023 12:46
stefanbazsoofficial 1670963996 4 Foto:
Štefan Bazso.
debata (26)

Ako informoval idnes.cz, tam mu museli lekári amputovať obe nohy. A kvôli opuchu mozgu mu bola odstránená aj časť lebky a zostal čiastočne paralyzovaný.

Bazsa prezývali „blázon“. Aj preto, že v klietke MMA predvádzal v poslednej dobe veľké veci. Na marcovom turnaji organizácie East Pro Flight skolil súpera za 15 sekúnd.

Ešte v apríli sa zúčastnil turnaja Oktagon v Prahe a veril, že sa čoskoro predstaví pred tisíckami fanúšikov. 26. mája mal mať v Košiciach zápas na podujatí East Pro Fight s Martinom Szilágyim. Mal to byť jeho prvý duel medzi profesionálmi, ale už sa nikdy neuskutoční.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miška ‍♀️ (@m.vallovic)

Začiatkom mája totiž utrpel ťažké zranenie s mechanickým poškodením krčnej tepny. „Jeho mozog nebol prekrvený a okysličený po dobu neuveriteľných desať hodín,“ popísala Bazsova partnerka Michaela Vallovičová udalosť pre ludialudom.sk, kde organizuje verejnú zbierku a prosí o pomoc.

„Prerušením krvného obehu prišlo u Štefana k ischémii mozgu. Kvôli zvyšujúcemu sa tlaku v lebke a masívnemu opuchu mozgu mu museli lekári odstrániť časť lebky. Celá ľavá hemisféra odumrela. Jeho pravá ruka a noha zostali nehybné,“ uviedla Vallovičová.

Problémy sa napriek zásahom lekárov stupňovali. „Štefanovi sa v aorte vytvorila krvná zrazenina, ktorú bolo nutné rozpustiť a aortu spevniť. Bohužiaľ sa zrazenina začala uvoľňovať a upchala mu cievy v nohách.“

UFC Čítajte viac Šprint v klietke? Špičková bojovníčka je na smiech. Za silné slová schytala výprask

Aby bojovníkovi zachránili život, pristúpili k prvej amputácii oboch nôh pod kolenom. „Upchatie ciev však bolo masívne, preto musel absolvovať druhú amputáciu dolných končatín, tentokrát v polke stehien,“ priblížila jeho partnerka.

Po celý čas bojoval 34-ročný Bazso aj s ďalšími komplikáciami: opakovanému obojstrannému zápalu pľúc, otravou krvi, neustupujúcim horúčkam a vysokému krvnému tlaku.

Cieľom verejnej zbierky je pomôcť zápasníkovi zaradiť sa späť do bežného života. „Štefan bude teraz navštevovať hyperbarickú komoru,“ vysvetlila Vallovičová s tým, že peniaze budú použité na liečbu, rehabilitačné pobyty, vybavenie domácnosti, invalidný vozík a protézy.

Česká MMA bojovníčka Veronika Zajícová Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Má devätnásť rokov, za sebou vážnou autonehodu,...
26 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Štefan Bazso