Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vezmite Slovákom mobily! Majster sveta radí, či majú proti USA taktizovať. Čo bude proti Američanom kľúčové?

Slovenskí hokejisti predvádzajú na MS do 20 rokov vo Švédsku fantastické výkony. V závere zápasu s Nórskom (8:4) síce mierne poľavili, no vzhľadom na vysoký náskok z prvých dvoch tretín si to mohli dovoliť.

30.12.2023 07:10
msj hokej slovensko Foto:
Radosť hokejistov Slovenska po výhre nad Českom na MSJ 2024.
debata (8)

Výborná správa je gólové prebudenie Dalibora Dvorského a pokračujúca forma Serváca Petrovského, ktorý je aktuálne najproduktívnejším hráčom i najlepším strelcom šampionátu.

Obaja útočníci si v súboji s Nórskom pripísali po štyri body (2+2).

„Je vidieť, že chlapci hrajú v pohode a darí sa im. Nie je dôležité, kto má momentálne formu. Podstatné je, aby spoločne išli za svojím cieľom. Základom úspechu je skvelá partia,“ vraví majster sveta Ladislav Nagy.

Hokejista roka Tomáš Tatar hovorí o odovzdávaní skúseností mladej generácii
Video

Plný počet bodov po troch zápasoch a istota postupu do štvrťfinále je výbornou vizitkou slovenského tímu. Súhlasíte?

Je to fantázia. Ukázalo sa, nakoľko dôležitý bol prvý zápas proti Čechom, ktorý mladí Slováci zvládli excelentne. Skvele zachytal Adam Gajan. Mať istotu v bránke je 80 percent úspechu. Tím podržal v najdôležitejších momentoch.

Celé mužstvo šliape perfektne. Ak chlapci zvládnu aj posledný zápas proti Američanom, bude to pre nich čerešnička na torte. Zatiaľ sa mi výkony Slovákov na šampionáte veľmi páčia. Dôležité bude, ako zvládnu štvrťfinále. Tieto turnaje sú práve o tom jednom zápase.

Mali by Slováci v záverečnom zápase skupiny (v nedeľu od 12.00 proti USA) taktizovať, aby sa vyhli nevyspytateľným Fínom, ktorí by mohli skončiť na štvrtom mieste v A-skupine?

Rozhodne nie. Verím, že do zápasu pôjdu naplno a pokúsia sa vybojovať prvé miesto v skupine. Je možné, že Fíni skončia štvrtí, ale na to sa netreba pozerať. Je úplne jedno, akého súpera vo štvrťfinále dostaneme.

Ladislav Nagy bol kapitánom Slovenska na MS... Foto: TASR, František Iván
04. Ladislav Nagy Ladislav Nagy bol kapitánom Slovenska na MS 2018 v Dánsku.

Chlapci sa musia maximálne pripraviť a postúpiť. Potom by ich už čakali boje o medailu. Pre slovenský hokej by to bolo krásne, ak by priniesli cenný kov a ja im budem veľmi držať palce.

Vynikajúce výkony na šampionáte predvádza Servác Petrovský, proti Nórom sa bodovo prebral aj Dalibor Dvorský. Na gól stále čaká FIlip Mešár, ktorý má však už šesť asistencií. Ofenzívu výborne podporuje obranca Maxim Štrbák. Kto vás najviac prekvapil?

Ofenzíva tímu je na veľmi vysokej úrovni. Petrovský hrá skvelý šampionát. Vynikajúco korčuľuje. Výborne si rozumie s Mešárom, ktorý mu servíruje krásne prihrávky. Chlapci sa navzájom podporujú a to je dôležité.

Ak by sa aj Mešárovi nedarilo skórovať celý turnaj a potom by vystrieľal postup do semifinále, nikomu by to neprekážalo. Vyhrávajú a prehrávajú ako jeden tím. Je jedno, komu sa darí. Dôležité je, že hrajú v pohode a veci im vychádzajú.

Nóri hrali od začiatku veľmi agresívne a tvrdo do tela. Mohla to byť pre Slovákov ideálna príprava na zápas s USA, keďže Američania sú známi podobným štýlom hry?

Američania sú hlavne korčuliarsky výborne vybavení. Budú často nahadzovať puky do pásma. Chlapci musia byť pozorní v obrane a čo najskôr sa dostať spod amerického tlaku. Ak si dáme pozor na zbytočné chyby, môžeme s nimi pokojne uspieť. A ako som spomínal, kľúčový bude aj výkon brankára.

česko, slovensko Čítajte viac Slováci majú silu. Nesmú si však namýšľať, že sa im nič nemôže stať. V čom je ich najväčšia výhoda na MS?

Zdá sa, že slovenskí mladíci sa dokážu dobre vyrovnať s tlakom. Vnímate silu tímu aj z mentálnej stránky?

Tlak na nich vyvíjajú najmä médiá. Spomínam si, že keď som bol na šampionáte do 20 rokov, nemali sme žiadne mobily. Chlapci by ich nemali vôbec sledovať, zobral by som im telefóny a tablety. Možno ich aj majú zakázané používať alebo aspoň v obmedzenom režime.

Minimálne počas turnaja by som im zakázal sledovať sociálne siete a čítať príspevky, ktoré ich len zbytočne rozptyľujú. Nech sa len venujú hokeju a idú za svojím cieľom.

Viacerí sú už na druhom či treťom šampionáte a majú skúseností s tým, ako sa vyrovnať s očakávaniami verejnosti. Je práve v tom ich najväčšia sila?

Určite. Keď je niekto na tretích MS, vie sa pripraviť na to, čo ho čaká. Neprekvapí ho ani atmosféra či tempo hokeja. Chlapci hrajú proti najlepším hráčom svojej generácie. Dôležité je, že už majú postup vo vrecku a môžu hrať viac uvoľnene.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Hrať proti Čechom a Švédom? Nereálne, Slovensko je pre nich na vedľajšej koľaji, vraví najlepší brankár extraligy

Na druhej strane, nevyplatilo by sa im, ak by posledný zápas v skupine vypustili a šetrili sa na štvrťfinále. Títo chalani majú na to, aby hrali o medaile a ja im budem fandiť.

Zažili ste, aké je to byť kapitánom reprezentácie na juniorských i seniorských MS. Ako ste stmeľovali partiu?

Na juniorských MS vo Winnipegu, kde sme získali medailu, sme sa stretávali po večeroch na izbách a mali sme v prvom rade veľkú zábavu. Spomínam si, že sme bývali v hoteli na najvyššom poschodí a na izbe som bol s Petrom Smerkom. Polovica tímu k nám chodila zahrať si nejaké hry. Hlavné je tráviť čas spolu. To utuží partiu najviac.

Týchto mladíkov na MS sledujte. Vrátane Slováka Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Prehliadka tých najväčších talentov. Aj o tom...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Nagy #MS v hokeji do 20 rokov 2024