Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci majú silu. Nesmú si však namýšľať, že sa im nič nemôže stať. V čom je ich najväčšia výhoda na MS?

Šesť bodov, skóre 9:2. Štatistika, ktorá po dvojzápase s Českom a Švajčiarskom potvrdzuje, že vysoké očakávania expertov od mladých Slovákov neboli prehnané. Zverenci Ivana Feneša predvádzajú v úvode majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov výkony hodné adepta na medailu. Víťazstvom 3:0 nad Švajčiarskom zavelili do boja o prvé miesto v základnej B-skupine.

28.12.2023 06:31
česko, slovensko Foto:
Ilustračná snímka.
debata (19)

Na to si brúsia zuby aj Američania, s ktorými si slovenskí rovesníci zmerajú sily na Silvestra.

Zajtra od 12.00 ich čaká duel s Nórskom, v ktorom budú jasným favoritom. Ak predvedú výkon z prvých dvoch stretnutí, tri body by mali byť povinnosťou.

„Nemôžeme lietať v oblakoch, ale hrať s pokorou proti každému súperovi,“ upozorňuje bývalý slovenský reprezentant a aktuálne športový manažér Banskej Bystrice Michal Hudec (44).

Hokejista Tomáš Tatar hovorí o odovzdávaní skúseností mladej generácii
Video

Po jednoznačnej výhre nad Českom (6:2) dokázali slovenskí hokejisti, že im nerobí problém ani zápas, v ktorom potrebujú brániť tesný náskok. Svedčí výhra 3:0 so Švajčiarkom o tom, že sú mladí Slováci dobre pripravení po taktickej stránke?

V prvom rade bolo dôležité, že chlapci potvrdili fantastické víťazstvo nad Českom. V druhom zápase sa ukázalo, že máme opory, na ktoré sa môžeme spoliehať v útoku a tiež aj v bránke.

To je výborná kombinácia pred ďalšími zápasmi na šampionáte. Vyzdvihnúť chcem najmä Adama Gajana, ktorý výborne zachytal a bol hlavným strojcom úspechu slovenského tímu.

Canada World Junior Hockey Jiříček Dvorský Čítajte viac Demolácia, studená sprcha a navyše sme prišli o jediného praváka medzi obrancami. Česi hromžia po nečakanom debakli od Slovákov

Kto sa vám ešte v úvodných zápasoch najviac pozdával prístupom i herným prejavom?

Servác Petrovský dáva dôležité góly a zatiaľ je naším ofenzívnym lídrom. Je výborné, že už teraz máme v tíme trojgólového strelca a to sa ešte naplno nepredviedli Filip Mešár, Peter Repčík a Dalibor Dvorský, ktorí sú výborní zakončovatelia a môžu zabrať v ťažkých zápasoch.

Z obrancov sa mi páčia Maxim Štrbák a Viliam Kmec, ktorí veľmi dobre podporovali útok a hrali aktívne. Vnímam ako obrovskú výhodu tohto tímu, že hra nestojí na dvoch či troch lídroch, ale sú aj ostatní chlapci sú schopní rozhodnúť.

Čoho sa musia Slováci vyvarovať, ak chcú byť úspešní aj v zápase proti Nórom, ktorí sú outsidermi skupiny?

Dôležité bude udržať si konštantný výkon. Nemôžeme začať lietať v oblakoch, ale hrať s pokorou proti každému súperovi. Chlapci si uvedomujú svoju silu, ale nesmú si začať namýšľať, že sa im už nič nemôže stať. Vtedy sa zvykne stať, že sa môže všetko zvrtnúť. Je potrebné rešpektovať každého súpera.

Slováci sa po dvoch víťazstvách stali kandidátmi na boj o prvenstvo v skupine. Prekvapuje vás to?

Prvá tretina proti Čechom nebola ideálna. Vtedy asi podobný scenár v skupine nikto nečakal. Chlapci boli nervózni a zrejme aj premotivovaní. Od druhej tretiny s Čechmi ale podávajú fantastické výkony a pevne verím, že to dokážu udržať aj v ďalších stretnutiach. O všetkom rozhodne záverečný zápas s Američanmi.

logo MS hokej 2024 Mohlo by Vás zaujímať Kedy a s kým hrajú Slováci? Program MS v hokeji do 20 rokov

Pred začiatkom MS sa hovorilo o tom, že hlavnou zbraňou slovenského tímu bude ofenzívna sila. Deväť gólov v úvodných dvoch zápasoch to zrejme potvrdilo.

Páčilo sa mi, ako Adam Sýkora burcoval tím v oboch zápasoch. Jednoznačne, je to generácia, od ktorej sa úspech očakáva. Nie je to pre chlapcov jednoduché, ale už prvý zápas proti Čechom ukázali, že sa dokážu s tlakom vyrovnať.

Česi mali obrovský problém eliminovať našu útočnú silu. V každej formácii sú hráči, ktorí dokážu zamotať obrancom hlavy a skórovať.

Sýkora dostal pred šampionátom dôležitú rolu kapitána. V minulých rokoch pôsobil ako zabávač. Ako sa zodpovednej funkcie zhostil?

Je vhodným adeptom na post kapitána. Je to typický bojovník, ktorý sa za žiadnych okolností nevzdáva. Obrovské plus je, že má vždy pozitívnu náladu. Jeho prínos je práve v zápasoch, v ktorých sa tímu nedarí.

Spoluhráčov dokáže strhnúť svojím prístupom, odhodlaním a bojovnosťou. Zvolili si ho chlapci, čo len dokazuje, že má v kabíne rešpekt a je uznávaný.

757666460 Čítajte viac Ak je hráč draftovaný, nič to neznamená. Skutočná drina sa začína až teraz, varuje Sýkora mladších kolegov

Zámorskí experti pred štartom MS označili Slovákov za čierneho koňa šampionátu a možného adepta na medailu. Potvrdzujú to výkonmi na ľade?

Výhodou tejto generácie je, že hrá spolu už dlhšie. V tíme sú chalani, ktorí sú už na tretích juniorských MS a skúsenosti, ktoré nabrali v minulých rokoch, je naozaj vidieť. Je to pre nás obrovská výhoda.

Nie je tam taká nervozita ako u hráčov, ktorí sú na podobnom turnaji prvýkrát v kariére. Stále však treba myslieť na to, že najväčšími favoritmi sú Kanada, USA, Švédi či Fíni. Ťažkých súperov je viac ako dosť. Od tejto generácie všetci očakávame úspech a ja pevne verím, že ho dosiahne.

Hviezdni mladíci, ktorých na MS juniorov neuvidíme Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Vo švédskom Göteborgu sú v plnom prúde...

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Hudec #MS v hokeji do 20 rokov 2024