Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi sú na rozbeh prijateľný súper, Slováci snívajú o medaile oprávnene. Táto generácia zvládne aj vyššie očakávania

Koniec roka so sebou prináša už tradične aj majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov. Šampionát, v rámci ktorého sa predstavia výnimočné mladé talenty s cieľom zaujať skautov a získať pre svoju krajinu medailu, je už neodmysliteľnou súčasťou športového kalendára.

25.12.2023 06:48
Canada World Junior Hockey dvorský Foto: ,
Stanislav Svozil (14) a Dalibor Dvorský (15) v súboji pri mantineli na vlaňajších MS do 20 rokov.
debata (3)

Tento rok sa uskutoční vo Švédsku, čo znamená, že priame prenosy budú aj pre slovenských fanúšikov v ideálnom čase.

Hneď úvodný zápas čaká na ich tím v utorok 26. decembra o 12.00 s Českom. Stretnutie prinesieme aj v našom online prenose.

„Chlapci majú za sebou viacero úspechov. Sami od seba očakávajú, že postúpia do semifinále,“ vraví bývalý brankár Rastislav Staňa.

logo MS hokej 2024 Mohlo by Vás zaujímať Kedy a s kým hrajú Slováci? Program MS v hokeji do 20 rokov

Juniorský šampionát sa bude konať v Göteborgu, kde ste v roku 2002 získali titul majstra sveta. V čom bude iný v porovnaní s minulými rokmi, keď sa konal v Kanade?

Švédsko je síce hokejová krajina, ale neočakávam, že bude na zápasoch lepšia atmosféra, ako práve v Kanade. Tomu sa nič nevyrovná. Na druhej strane si myslím, že po organizačnej stránke to bude výborný turnaj.

Určite sa tam zíde aj kvantum skautov, ktorí budú môcť sledovať neuveriteľné množstvo talentu. Chlapci sa budú chcieť pred nimi predviesť v čo najlepšom svetle.

Autogramiáda draftovaných hokejistov v Trenčíne
Video

Ďalšia výhoda plynie aj z hracích časov, ktoré sú pre fanúšikov omnoho prijateľnejšie ako počas turnajov v zámorí…

Je to jednoznačne najväčšie plus. Je možné, že na zápasy slovenského tímu prídu aj nejakí fanúšikovia žijúci vo Švédsku alebo v okolitých krajinách. Keď sa hrá v zámorí, väčšinou si treba privstať. Tým, že je to cez sviatky a v skvelých časoch, bude sledovanosť šampionátu u nás omnoho vyššia ako po minulé roky.

Slováci majú silný ročník. Pre viacerých hráčov je to posledná šanca zúčastniť sa juniorského šampionátu. Chlapci sa netaja tým, že chcú zabojovať o medailu. Je to reálna méta?

Obvyklým cieľom býva štvrťfinále. Táto generácia však zvládne aj vyššie očakávania a tlak. Chlapci majú za sebou viacero úspechov. Sami od seba očakávajú, že postúpia do semifinále. Je to ich sen a myslím si, že sú správne nastavení, aby ho dokázali naplniť.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Hrať proti Čechom a Švédom? Nereálne, Slovensko je pre nich na vedľajšej koľaji, vraví najlepší brankár extraligy

V skupine čakajú Slovákov zápasy s Čechmi, so Švajčiarmi, s Nórmi a Američanmi. Majú zverenci Ivana Feneša dostatočnú kvalitu, aby zabojovali aj o prvenstvo v takejto konkurencii?

Papierovo sa to možno nezdá, ale Nóri aj Švajčiari majú tiež silné ročníky. Myslím si však, že ofenzívny potenciál na slovenskej strane zaváži. Ak zvládneme zápasy s týmito súpermi, mala by sa skupina vyvíjať pre nás priaznivo. Zápas s Amerikou bude pre chlapcov hokejový sviatok.

Veľa napovie už úvodný duel s Českom. Vnímajú ho ešte mladí hráči podobne ako staršia generácia, pre ktorú je to federálne derby?

Čím neskôr sa chlapci od rozdelenia Československa narodili, tým vnímajú zápasy s Čechmi menej prestížne. Pre staršiu generáciu to stále bude zápas, v ktorom si chcela dokázať, že je rovnako dobrá.

Dlho sa riešila vzájomná rivalita. Títo mladí chlapci si uvedomujú akurát to, že máme s českým národom podobný jazyk. Bude to prvý zápas v skupine a z toho pohľadu dôležitý. Dokáže priniesť pozitívnu energiu do ďalšieho priebehu.

Česi sú prijateľný súper. Nervozita však určite bude na oboch stranách. Bude záležať, kto sa s ňou lepšie popasuje.

SR Košice šport hokej TEL play off 1. SF Michalovce KEX Čítajte viac Hrať sa na hrdinov? Takto to nefunguje. Sme v kŕči a nie je to príjemné. Opora majstra je pred Vianocami opäť v strese

V bránke sa budú tréneri spoliehať na Adama Gajana, najlepšieho brankára predošlého šampionátu. V USHL podáva výborné výkony v drese Green Bay. Môže zopakovať výkony z vlaňajška?

Tento ročník má obrovský talent na každom poste. Pre brankárov je náročné vyrovnať sa konkurentom na medzinárodnej úrovni. Adam bol hrdinom posledných MS dvadsaťročných. Nebude to však len na ňom.

Ak mu nejaký zápas nevyjde, je tam aj Samuel Urban, ktorý mal fantastický turnaj na MS do 18 rokov a Rastislav Eliáš, ktorý má skúsenosti so zámorských hokejom a aktuálne chytá vo Fínsku.

Každý si dokáže zastať svoju pozíciu v bránke. Gajan sa javí ako jednotka, ale aj ďalší dvaja chlapci dokážu tím podržať.

O útočníkoch sa hovorí viac ako o obrancoch. Na kom však bude stáť slovenská defenzíva?

Sú tam chlapci, ktorí už majú skúsenosti z predošlých šampionátov. Mužstvo je však ladené skôr ofenzívne – tak, ako to presadzuje Craig Ramsay v áčku. Aj mladíci majú potenciál, aby hrali útočný hokej.

06. Slovensko Nórsko kaufland cup Čítajte viac Z Ramsayho srší skúsenosť a pokora, vraví netradičný debutant. Historický bronz? Najkrajšie bolo, keď sme vyradili Čechov

U obrancov je dôležité mať v tíme aj tvorivejšie typy, ktoré sa dajú využiť najmä na presilovku. Takým je napríklad Luka Radivojevič. Otázne je, či dostane od trénerov takúto rolu.

Najväčšou hviezdou tímu by mal byť Dalibor Dvorský. Potvrdí veľké očakávania expertov i verejnosti?

Dalibor je výnimočný tým, že je skvelý tvorca hry a dokáže strieľať góly. Som presvedčený, že bude jedným z hlavných ťahúňov mužstva. Myslím si, že dôležitú úlohu bude mať aj Adam Sýkora, hoci od toho sa body až tak neočakávajú.

Je to však osobnosť, ktorá prináša dobrú náladu a pozitívnu atmosféru do kabíny. Je to pracovitý chalan. Najväčšia sila bude tento rok v kolektíve.

Top hviezdy slovenskej dvadsiatky na MSJ 2024 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Slovenská dvadsiatka má najlepší tím za...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Staňa #MS do 20 rokov