Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlasný kritik Putina i Šatana: Nie som rusofób, ale Slovák s dostatočným IQ. Na vulgárnych úbožiakov reagujem slušne

Otvorene prezentuje svoje názory. Vyhraňuje sa nimi proti ruskej agresii voči Ukrajine. Putina a jeho režim zároveň vníma ako hrozbu pre Slovensko a okolité krajiny. Nepáči sa mu ani postoj Miroslava Šatana, šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja, v súvislosti s povolaním hráčov pôsobiacich v KHL do reprezentácie na májové MS v Česku.

10.01.2024 05:41
Satan - Radosa Foto:
Miroslav Šatan a Miloš Radosa.
debata (264)

„Nielen vlády, ale každý človek je zodpovedný za to, akým smerom sa naše krajiny budú uberať. Športovci majú veľký vplyv. Je naivné myslieť si, že do Ruska chodia len kvôli športu a nevnímajú, čo sa okolo nich deje,“ vraví predseda predstavenstva Dukly Trenčín Miloš Radosa (60).

Minulý týždeň ste oznámili, že po sezóne končíte na čele trenčianskeho klubu. Zdôvodnili ste to najmä odlišným vnímaním sveta, Ruska a režimu Vladimíra Putina v porovnaní s niektorými predstaviteľmi klubu a vedením zväzu na čele s Miroslavom Šatanom. Ako na to reagovalo vaše okolie?

Po mojom vystúpení na demonštrácii v Trenčíne som zachytil tlaky od niektorých predstaviteľov klubu. Mám indície, že na nich tlačili aj zo zväzu. Záujem verejnosti a médií o moje vyhlásenie ma určitým spôsobom prekvapil a rovnako prekvapený som bol aj z reakcií.

Hokejista roka Tomáš Tatar: Chcem odovzdávať skúsenosti
Video

Nikdy som sa však nebál vyjadriť svoj názor. Ozvalo sa mi veľa ľudí, ktorí môj postoj podporujú. Na druhej strane ma v spoločnosti znepokujuje jedna vec.

Aká?

Nemyslím si, že je v poriadku, ak mi niektorí ľudia povedia, že môj názor schvaľujú a podporujú, ale nemôžu ho prezentovať verejne. Na druhej strane to ale akceptujem. Len som sa utvrdil, že sa ako spoločnosť neuberáme správnym smerom. Popri kvante pozitívnych reakcií som zachytil aj negatívne.

Väčšinou sa objavili na sociálnych sieťach. Skôr to vnímam ako snahu vulgárnych úbožiakov o získanie pozornosti. Snažil som sa na úbožiakov a trollov slušne reagovať. Nič extrémne som ale nezažil. Zachytil som však informáciu, že na mňa chystajú kompromitujúce materiály.

Viete, čoho by sa majú týkať?

V minulosti som chodil pracovne do Ruska aj do okolitých krajín. Nemal som s nimi väčší problém. Zásadný zlom u mňa nastal po invázii na Ukrajinu. Väčšina ľudí, s ktorými som spolupracoval, na tom boli podobne. Tiež zostali zhrození a svoju podporu nasmerovali k Ukrajine.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Nehádžem ľudí v Rusku do jedného vreca. Sú tam disidenti aj opozícia, no pod obrovským tlakom. Mám k nim veľký rešpekt a k druhej strane nemám žiaden pozitívny vzťah. Možno na niekoho pôsobím ako rusofób, ale to nie som.

Viem však rozlišovať medzi čiernou a bielou. Keď je raz niečo okupácia a snažia sa to prezentovať ako špeciálnu vojenskú operáciu, to mi už prekáža. Mám dostatočné IQ, aby som tieto veci vyhodnotil správne.

Dominik Hašek je podobne ako vy výrazným kritikom Putina a nepáčia sa mu ani postoje Miroslava Šatana k možnej účasti hráčov pôsobiacich v KHL na MS v Česku. Stáva sa vám, že vás ľudia prirovnávajú k bývalému českému brankárovi pre podobné názory?

Obaja sme si za ne vypočuli mnoho pozitívnych ale aj negatívnych reakcií. Ja by som sa k Hašekovi neprirovnal, hoci sme obaja z hokejového prostredia. Som bežný Slovák, ktorý má jasné videnie sveta a zreteľný postoj k Rusku a vojne na Ukrajine.

Jaromír Jágr Čítajte viac Nesúďte, aby ste neboli súdení. Jágr sa vyjadril k prípadu Hudáček. Slovenský brankár si medzitým našiel nový klub

Navyše, existuje hrozba, že to, čo sa deje u našich východných susedov, by sa mohlo stať v budúcnosti aj nám alebo okolitým krajinám. Čo sa týka napríklad účasti Rusov na olympiáde, je smiešne, že tam prídu a budú sa tváriť neutrálne. Hovoria, že sú diskriminovaní, ale v prvom rade by sa mali pozerať na ukrajinských športovcov, ktorí padli pri obrane vlasti.

© Autorské práva vyhradené

264 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #HK Dukla Trenčín #Miloš Radosa