Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať proti Čechom a Švédom? Nereálne, Slovensko je pre nich na vedľajšej koľaji, vraví najlepší brankár extraligy

Vlani zažil výnimočnú sezónu. S Michalovcami sa v play off dostal až do semifinále, v ktorom podal skvelý výkon proti neskoršiemu majstrovi z Košíc. Vybojoval si miestenku na MS v Lotyšsku, kde opäť zažiaril a zo štyroch zápasov, v ktorých nastúpil, Slováci vyhrali tri.

20.12.2023 11:12
Stanislav Škorvánek Foto:
Stanislav Škorvánek v zápase proti Čechom.
debata (4)

Brankár Stanislav Škorvánek (27) je po polovici základnej časti extraligy najlepším gólmanom z pohľadu percentuálnej úspešnosti zákrokov (92,9%) a znova vážnym kandidátom do zostavy pre budúcoročné MS v Česku.

Potvrdil to aj na turnaji v Bratislave, kde Slováci triumfovali nad Nórskom a Lotyšskom. Dnes by sa mal predstaviť na domácom ľade v súboji s Trenčínom.

Počas reprezentačnej prestávky ste si neoddýchli. Na druhej strane, keď hráčovi príde pozvánka do národného tímu a navyše na domáci turnaj, je to dôvod na radosť. Aké to pre vás bolo po čase si opäť obliecť reprezentačný dres?

Je pravda, že to bolo po dlhšej dobe, čo som si zachytal za národný tím. Som rád, že ma tréneri zavolali. Opäť som mal možnosť zahrať si s chalanmi, ktorí pôsobia v top európskych ligách. Môžem sa od nich veľa naučiť. Navyše sme odohrali dva vydarené zápasy a potešili fanúšikov.

Odchytali ste prvý zápas proti Nórsku. Prekvapila vás jednoznačná výhra 9:0?

Nečakal som, že to bude také jednostranné. Pre mňa bolo fajn, že to nebola dráma. Mohol som si to viac užiť. Úroveň bola vysoká aj napriek tomu, že sme vyhrali vysokým rozdielom. Súperi boli kvalitnejší ako v extralige.

Rozhovor s obrancom Spišskej Novej Vsi Jurajom Valachom
Video

Peter Cehlárik po zápase s Nórmi vyhlásil, že by si želal skôr možnosť porovnať sa s Čechmi či Švédmi. Čo si o tom myslíte?

Ja sa pozerám na zápasy s papierovo slabšími alebo vyrovnanými súpermi tak, že je to ešte náročnejšie, ako proti top tímom. Brankár si musí udržať vysokú koncentráciu, pretože súperi majú menej šancí.

Na druhej strane to chápem. Každý by si chcel zahrať proti Čechom alebo Severanom. V súčasnej situácii je to však nereálne. Oni majú svoj program a turnaje, ktoré hrajú počas roka medzi sebou. Skôr je tam šanca pred MS, ako sa nám to podarilo aj minulý rok.

bitka-treneri Čítajte viac Zhodil ho na zem a opakovane udieral päsťou. Tréner zaútočil na svojho asistenta pred očami mladých hokejistov

Musíme si najskôr vybojovať lepšiu pozíciu v celosvetovom rebríčku. Top tímy nás majú na druhej koľaji a pre nich je atraktívnejšie držať si kvalitu medzi sebou. Taká je realita.

Patríte medzi hlavných adeptov na brankársky post pre MS v Česku. Máte to v podvedomí?

Priznám sa, že sa nesnažím rozmýšľať veľmi dopredu. Minulý rok mi o takomto čase ani nenapadlo, že mám vôbec šancu ísť na MS. Uvidíme, čo sezóna prinesie a aká bude forma na jej konci.

Miesto si zaslúži ten, kto ju bude mať najlepšiu. Tak to bolo aj vlani. Ja sa sústredím na to, aby som pomohol klubu dostať sa čo najďalej.

Prejdime na klubovú scénu. Ako hodnotíte prvú polovicu sezóny z tímového hľadiska?

Na začiatku to bolo trochu rozpačité. Rozdelil by som to na dve obdobia. Aj keď sme prehrávali, naša hra nevyzerala zle. Zopár zápasov sme prehrali nešťastne – o gól. Potrebovali sme sa trochu upokojiť.

V šatni sme si hovorili, že máme kvalitu v tíme, ktorá sa musí prejaviť. Vedeli sme, že zlé obdobie pominie. Som rád, že nám to teraz ide výsledkovo aj herne.

Michalovce sú na treťom mieste. Koncom októbra a začiatkom novembra boli vo výsledkovej kríze, prehrali päť stretnutí v rade. Čo sa zmenilo, že odvtedy ťahajú deväťzápasovú víťaznú sériu?

Pomohla nám prvá reprezentačná prestávka, počas ktorej sme sa dali dokopy. Mali sme potom dobré tréningy a odvtedy vyhrávame. Verím, že na to nadviažeme a budeme v dobrých výkonoch pokračovať aj v druhej polovici sezóny.

Čaká nás veľa zápasov v období okolo sviatkov a potrebujeme v nich získať čo najviac bodov, aby sme sa udržali v tabuľke hore.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Po výbornej vlaňajšej sezóne potvrdzujete formu, vďaka ktorej ste sa dostali do reprezentácie. Bolo pre vás náročné naplniť vysoké očakávania klubu i fanúšikov?

Od začiatku sezóny som sa cítil dobre. Možno v prvých zápasoch som sa potreboval chytiť a dostať sa do rytmu. Aj keď sme mali horšie obdobie, nepodával som zlé výkony. Potom sa karta obrátila, začali sme vyhrávať a aj moje čísla sa zlepšili.

Momentálne sa mi chytá ľahšie, pretože proti súperom dominujeme. O to mám jednoduchšiu prácu. Baví ma to a to je najdôležitejšie. Pomáha mi, že mi tréneri dávajú veľa priestoru. Chytalo by sa mi horšie, ak by som išiel do bránky len raz za týždeň. Vážim si, že mám takú pozíciu v tíme.

Pred sezónou prišiel do tímu kapitán Lotyšov Kaspars Daugavinš, ktorý sa zaradil medzi top osobnosti ligy. Ako na vás pôsobí?

Je to obrovský líder. S jeho skúsenosťami inak pôsobiť ani nemôže. Som rád, že mám možnosť byť s ním v jednom tíme. Je obrovským prínosom do kabíny aj na ľade. V dôležitých momentoch odvádza aj s ďalšími chlapcami skvelú prácu.

Do tímu zapadol veľmi ľahko. Radí mladým chlapcom a navyše je s ním zábava. Je to skvelý chalan do partie.

daugavinš Čítajte viac Ponuky z Ruska hádže do koša. Lotyšský patriot prišiel očariť Slovensko, jednej veci sa bojí ako čert kríža

Ste rodák zo Žiliny, za ktorú ste odohrali v SHL celú sezónu 2021/22. Sledujete výkony bývalého tímu, ktorý má najväčšiu šancu na postup do extraligy?

S väčšinou chlapcov z ich tímu sa poznám. Mám na pôsobenie v Žiline skvelé spomienky. Prajem im, nech to už tento rok zvládnu a postúpia. V klube všetko funguje a robí sa tam hokej na vysokej úrovni. Som presvedčený o tom, že Žilina si miesto v najvyššej súťaži aj za posledné roky zaslúži.

O pár dní sú Vianoce. Máte už sviatočnú náladu?

Darčeky už mám vybavené, stromček postavený. Momentálne máme umelý, lebo so živým je veľa starostí. Čakajú nás ešte pred Vianocami nejaké zápasy, ale po nich už budem v úplnej sviatočnej atmosfére.

Veľmi rýchlo sa však skončí, keď sa budem 25. decembra vracať zo Žiliny do Michaloviec. Zvykol som si, že hráme aj medzi sviatkami. Neprekáža mi to.

Doprajete si počas večere na Štedrý deň všetko, na čo máte chuť alebo sa obmedzujete?

Vždy si dám to, na čo mám chuť – koláče aj iné dobroty, ktoré mamina pripraví. Na druhej strane to nebudem hrotiť, aby som sa vedel postaviť z gauča. Dávam si pozor na hmotnosť, ale jeden deň si človek môže dopriať, keď to počas roka s nezdravým jedlom výrazne nepreháňa.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Škorvánek #HK Dukla Michalovce #MS v hokeji 2024