Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať sa na hrdinov? Takto to nefunguje. Sme v kŕči a nie je to príjemné. Opora majstra je pred Vianocami opäť v strese

Reprezentačná prestávka pre úradujúceho majstra nemohla prísť vo vhodnejšiu chvíľu. Košickí hokejisti sa výsledkovo i herne trápia. Prehrali päť zápasov v rade, čo využila Spišská Nová Ves, ktorá má na čele súťaže päťbodový náskok.

17.12.2023 05:41
SR Košice šport hokej TEL play off 1. SF... Foto: ,
Marek Bartánus by sa mal po reprezentačnej prestávke vrátiť do zápasového diania.
debata

Košičania priznávajú, že sú v kríze, z ktorej sa musia čo najskôr dostať. Skúsený útočník Marek Bartánus (36) už v kariére zažil viacero ťažkých období.

Posledné dva zápasy pred reprezentačnou prestávkou sledoval len z tribúny, pre zranenie v dolnej časti tela.

Čoskoro sa však vráti opäť na ľad a pokúsi sa tímu pomôcť dostať sa späť na víťaznú vlnu.

Pripravujete sa aktuálne individuálne?

Venuje sa mi klubový kondičný tréner Daniel Kičura. Keď je práve s chlapcami z tímu, starajú sa o mňa naši fyzioterapeuti. Na štadióne som prakticky každý deň. Nechcem stratiť kontakt so spoluhráčmi.

Po ôsmych výhrach v rade prišla séria piatich prehier. Zamávalo to so psychikou mužstva?

Takéto veci sa v kolektívnom športe stávajú. S formou je to jednoducho tak. Nejaký čas sa vám darí a potom príde hluché obdobie. Záleží len na mužstve, ako sa z toho dostane. V kabíne máme dostatočne skúsených chlapcov, aby sme to zvládli.

Rozhovor s obrancom Spišskej Novej Vsi Jurajom Valachom
Video

Veľa sa rozprávame o tom, ako z tejto situácie vykorčuľovať. Nie je to príjemné. Ťažko sa na to pozerá, keď človek nemôže zasiahnuť. Vidno, že mužstvo je v kŕči. Puky sa k nám neodrážajú. Minulý rok sme predviedli, akú máme obrovskú silu v kabíne.

V októbri sme boli na poslednom mieste a napokon sme vyhrali základnú časť. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme uťali negatívnu sériu hneď v prvom zápase po reprezentačnej pau­ze.

V poslednom zápase ste doma prehrali s Novými Zámkami. Z hráčov i fanúšikov bolo po prehre cítiť sklamanie a frustráciu. Vnímali ste to rovnako?

Určite. Bol to presne ten zápas, keď chlapci chceli až príliš a už to bolo kontraproduktívne. Zväzovalo im to ruky. Dostávali hlúpe góly. Pauza nám padne vhod. Všetci si môžeme vyvetrať hlavy a stopercentne sa pripraviť na najbližšie zápasy.

Čo musíte urobiť z mentálnej stránky, aby ste sa z krízy dostali?

Každá séria prehier vyžmýka mužstvo z pohľadu energie. Celá kabína ide dole. Čaká nás veľký kus práce. Všetci sa chceme dostať späť na víťaznú vlnu. Každý musí začať od seba. Na druhej strane, netreba robiť žiadnu paniku.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Sme na druhom mieste v tabuľke, no uvedomujeme si, že vlak nám uteká. Chceme, aby sme mali pokoj v kabíne. Ani sa nenazdáme a bude tu play off. Do neho chce každý vstúpiť s čo najlepšou formou.

Keď sa tímu nedarí, zvýšite vy, alebo ostatní lídri mužstva spolu s trénerom hlas?

Každý tréner je nastavený inak. Každý kolektív je iný. U nás sme sa snažili namotivovať správnym spôsobom. Bohužiaľ, nevyšlo nám to. Najmä posledný zápas nás veľmi mrzí. Je to ale za nami a musíme sa pozerať dopredu.

Sezóna beží veľmi rýchlo. Vieme, že každý hráč je dôležitý a musí odovzdať svoju prácu tímu. Ak to tak bude, rozhodne môžeme byť opäť úspešní.

Počas víťaznej série vás zdobila vynikajúca defenzíva. Práve tá je aktuálne asi vašou najväčšou slabinou. Dostávate príliš veľa gólov po individuálnych chybách.

Vyplýva to z toho, že hráči chcú na ľade urobiť niečo navyše a je to viac na škodu ako na úžitok. Sme v takej situácii, že pokiaľ prehry pribúdajú, nálada v kabíne nie je bohvieaká. Teraz sa nemôžeme hrať na hrdinov. V kolektívnom športe to takto nefunguje. Jeden hráč na ľade nedokáže sám nič.

Plancar Michal HC BB 1 Čítajte viac Zapamätajte si jeho meno. Slovenský tínedžer sa zaradil pred Gáboríka i Černáka. Čo o ňom prezradil šéf klubu?

Okolo sviatkov vás čakajú regionálne kolá. Tešíte sa na nich aj z toho hľadiska, že budete menej cestovať na zápasy?

V podstate každý takýto zápas je pre nás derby, či ideme do Spišskej, Michaloviec alebo do Humenného. Sme najväčšie mesto na východe. Štadióny bývajú v zápasoch s nami zaplnené. Nečaká nás nič jednoduché. O to viac sa musíme vyhecovať. Ľudia sa majú rozhodne na čo tešiť a verím, že prídu v hojnom počte.

Na druhej strane si príliš veľa času s rodinou asi neužijete…

Zvykli sme si za posledné roky, že je program okolo sviatkov nabitý. Neviem, či je to na úžitok, ale my hráči s tým nič neurobíme. S rodinami sme viac-menej len na Vianoce a už 25. decembra máme tréning.

Sme profesionáli, takže vieme, že je to naša práca, ale na čas s rodinami sa veľmi tešíme. Aspoň na chvíľu môžeme vypnúť od športu. Aj my máme stres tak, ako ľudia v iných zamestnaniach a tiež si radi oddýchneme v kruhu najbližších.

Zvyknete nakupovať darčeky v predstihu alebo až na poslednú chvíľu?

Každý rok si vravím, že budem nakupovať skôr a vždy to napokon robím tesne pred sviatkami, pretože sa mi nechce. Potom ani neviem, kde mi hlava stojí. Už som si zvykol, že ma čaká tri dni pred Vianocami stres a zhon. Ani tento rok to nebude inak.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Marek Bartánus