Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský hokejista búra stereotypy. Netradičnému hobby sa venuje aj s priateľkou. Promócie na Camp Nou? Jedno obrovské stavenisko

Hokejový vicemajster zažíva najväčšiu krízu od začiatku sezóny. Zvolenčania prehrali šesť zápasov v rade (z toho trikrát po predĺžení), pričom posledné zaváhanie 1:5 s Popradom bolo najvyššie od 9. októbra minulého roka, keď zverenci Petra Oremusa podľahli Slovanu Bratislava 2:10.

29.11.2023 09:41
SR Hokej Extraliga 20. kolo BBX Foto:
Juraj Šiška (vpravo) v drese Zvolena.
debata

Útočník Juraj Šiška (27), ktorý v lete dokončil nadstavbové štúdium športového manažmentu na univerzite v Barcelone, prezrádza, ako v ambicióznom klube vnímajú negatívnu sériu, ktorú včera ukončili víťazstvom 5:2 nad Novými Zámkami i viac o svojom netradičnom koníčku.

Cítili ste v klube väčšie napätie po sérii šiestich prehier?

Určite nie. Začiatok sezóny sme mali veľmi dobrý. Zbierali sme pravidelne body. Škoda, že sme sa dostali do výsledkovej krízy. Samozrejme, nie sme z toho šťastní, ale herný prejav tímu nie je vôbec zlý.

Rozhovor s Jurajom Valachom
Video

Je to rovnaké ako v živote. Občas ste hore a potom chvíľu dole. Musíme sa stále snažiť, aby sme to opäť zlomili a dostali sa na víťaznú vlnu. Aj o tom je šport.

Vlani niečo podobné zažili Košice, ktorým sa začalo výsledkovo dariť až koncom roka. Dokáže takáto čierna séria mužstvo z mentálnej stránky posilniť?

Nikto sa v takejto kríze nechce ocitnúť a ani sa nedá naplánovať, kedy sa z nej dostanete. Každý verí, že sa tomu dokáže vyhnúť. Keď ste v tom, musíte sa sústrediť len na najbližší deň a najbližší zápas.

Nikde nie je napísané, že ak vyhráme jeden duel, budeme ťahať víťaznú sériu. Momentálne sme na horšej strane, ale určite z toho nerobíme paniku.

Ak by ste mali vybrať jeden hlavný faktor, ktorý stojí za nepriaznivým obdobím, čo by to bolo?

Jednoznačne efektivita. Vytvoríme si dostatok šancí. Keď sa na štatistiky pozeráme z dlhodobého hľadiska, vytvárame si omnoho viac streleckých príležitostí ako ostatné tímy. Nedarí sa nám však momentálne strieľať góly.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Ďalšia vec je, že keď sa nám aj podarí zápas dostať do predĺženia či nájazdov, nezlomíme ho na našu stranu. Momentálne nám to nepadá tak, ako by sme očakávali. Musíme si veriť a ísť ďalej.

Do Zvolena ste prišli minulú sezónu. Predtým ste patrili medzi lídrov v Nových Zámkoch. Vnímate vo Zvolene, ktorý každý rok patrí medzi favoritov na boj o medaily, väčší tlak?

Je pravda, že Zvolen sa netají vysokými ambíciami. Každý rok skladá mužstvo, s ktorým chce hrať o finále. Keď to porovnám s Novými Zámkami, určite je tu väčší tlak na hráčov. Od prvého dňa sa nám snažia dostať do hlavy, aby sme boli úspešní.

Dlhé roky ste hrali v rodnej Nitre, ktorá má najbúrlivejších fanúšikov v lige. Je to veľký rozdiel v porovnaní s komorným prostredím vo Zvolene?

Samozrejme, že človek vníma rozdiely. Vo Zvolene je iná mentalita ľudí, ktorí možno nie sú takí zapálení do hokeja, ako sú napríklad v Nitre. Keď sa im však odvďačíme dobrou hrou, prídu nás podporiť.

V lete ste úspešne dokončili nadstavbové štúdium športového manažmentu na barcelonskej univerzite. Čo vám to dalo?

Celé štúdium mi trvalo takmer šesť rokov. Som za to rád, pretože to bola náročná cesta a istým spôsobom aj zaujímavá. Uvedomujem si, že kariéra športovca je krátka a ja považujem vzdelanie za dôležitý aspekt v živote. Človeku to poskytne iný pohľad na veľa vecí.

SR Hokej Extraliga Muži 20. kolo KEX Čítajte viac Najproduktívnejší Slovák majstra reagoval na špekulácie o odchode do Česka. Hviezdna posila Spišiakov si dala najhoršiu známku

Vybral som si športový manažment, pretože šport je moja vášeň. Bolo to síce skĺbené s futbalovým klubom a ja som viac zameraný na hokej, ale dalo mi to skvelý pohľad na biznis v športe ako takom.

Určite by som v budúcnosti chcel zostať pri športe aj v inej pozícii ako hráč. To ma na štúdiu najviac lákalo. Na druhej strane som rád, že už je to za mnou a môžem si trochu vydýchnuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Juraj Šiška