Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vojna na Ukrajine? Ich futbalu to len prospieva, vraví legendárny rozhodca Micheľ. Prezradil, ako funguje lobing veľmocí

Sedem rokov pôsobil na manažérskej pozícii v ukrajinskom klube Šachtar Doneck. Najznámejší slovenský futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ (55), ktorý je aktuálne predsedom predstavenstva v druholigovom Tatrane Prešov, bol v minulosti vyhlásený v rámci prestížnej medzinárodnej ankety za šiesteho najlepšieho arbitra 21. storočia.

24.11.2023 05:40
20. Ľuboš Micheľ Foto: ,
Ľuboš Micheľ - bývalý medzinárodný futbalový rozhodca.
debata (8)

V rozhovore reaguje aj na sporné situácie v závere kvalifikačných bojov ME, na kritiku na adresu slovenských rozhodcov i to, ako vníma postup Slovenska na európsky šampionát.

Čo vás z pozitívnej stránky najviac prekvapilo v rámci kvalifikácie EURO 2024?

Považujem za veľký úspech, že sa Slovensko prebojovalo tretíkrát na ME. Z celkového pohľadu sa ukazuje ako správny krok od UEFA rozšíriť počet účastníkov európskeho šampionátu. Nebude tam len osem či desať najlepších mužstiev v Európe, ale šancu majú aj krajiny z tzv. druhého sledu, kam patríme aj my.

Video

Postupom na záverečný turnaj prekvapilo aj Albánsko. Prejavuje sa princíp solidarity a podpory futbalu v menších a rozvojových krajinách. Je to odlišné ako v Lige majstrov, kde postupujú zo 70 percent stále tie isté kluby, ktoré sú ekonomicky najsilnejšie.

Z toho ťažia aj krajiny, odkiaľ sú spomínané kluby, pretože ich federácie majú výrazne väčší rozpočet. Futbalovo malé krajiny sa im majú problém vyrovnať. Vnímam teda ako správny krok, že sa UEFA nesústredí len na tých najsilnejších a najbohatších.

Slovensko si vybojovalo postup pod novým trénerom Francescom Calzonom. Zlepšil sa pod jeho vedením herný prejav reprezentácie?

Šampionát sa bude konať v Nemecku, čo je pre slovenského fanúšika z hľadiska vzdialenosti mimoriadne prijateľné. Myslím si, že si veľa z nich nájde cestu na zápasy Slovenska a podporia svoj tím.

Na druhej strane treba byť objektívny a priznať si, že sme mali veľké šťastie už pri samotnom žrebe kvalifikačnej skupiny. Mali sme v nej mužstvá, ktoré prežívajú výkonnostný úpadok. Bolo to vidieť najmä na Islande.

Veľké porovnanie tímov postupujúcich na ME 2024 Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcom rebríčku nájdete detailné...

Z vyšších košov sme dostali prijateľných súperov. Pozitívne vnímam, že sa reprezentácia pod novým trénerom postupne zlepšovala. Vždy si to vyžaduje určitý čas, kým sa trénerove vízie naplnia.

Ktorý zo slovenských hráčov na vás urobil najlepší dojem?

V tíme skončilo viacero opôr, ktoré v minulosti ťahali reprezentáciu. Najvýraznejšou z nich bol Marek Hamšík, ktorý bol obrovský líder. Takého hráča sa nedá nahradiť zo dňa na deň. Niekedy to môže trvať aj viac ako 10 rokov.

Za zlomový moment kvalifikácie považujem práve jeho návrat, keď pomohol tímu v kľúčových zápasoch s Islandom a Lichtenštajnskom. Dve výhry nás naštartovali do ďalšej časti kvalifikácie, hráči dostali sebavedomie a ukázali to aj v zápasoch s Portugalskom, ktorému boli vyrovnaným súperom.

PAOK Solún, oslavy Čítajte viac Oslava titulu na súperovom štadióne? Zhasli nám svetlá a napadli našich hráčov. Je to nechutné, žiadame trest!

Pozitívne vidím aj hráčov, ktorí majú 23 až 26 rokov a postupne nahrádzajú bývalé opory, akými boli okrem Hamšíka aj Martin Škrtel, Ján Ďurica a ďalší.

V závere kvalifikácie zaujali aj niektoré kontroverzné výroky rozhodcov. V zápase Ukrajiny s Talianskom (0:0) nebol nariadený v nadstavenom čase po jednoznačnom faule v šestnástke pokutový kop pre ukrajinský tím. Ako to hodnotíte aj v súvislosti s výrokmi prezidenta UEFA Aleksandra Čeferina o tom, že Taliansko sa musí na ME kvalifikovať, inak by to bola katastrofa?

V celosvetovom futbale funguje lobing a určité tlaky. Nie každý rozhodca to dokáže uniesť. Ja si to pamätám z vlastnej skúsenosti, keď som pískal zápasy najväčším reprezentáciám. Vždy sa hovorilo, že je výhodnejšie, ak postúpi na šampionát Nemecko, pretože to má úplne iný výtlak, ako keby tam bola napríklad Malta.

Dominik Szoboszlai a fanusik Čítajte viac Daj mi dres, ja ti dám manželku. Hviezdny Maďar z Liverpoolu dostal od fanúšika zaujímavú ponuku

Nikto vám to na rovinu nepovie, ale medzi riadkami sa tieto veci dajú vyčítať. Pre rozhodcu sú podobné zápasy veľmi náročné. V rukách máte osud účastníkov. Želáte si, aby sa to čo najskôr skončilo a vaše meno sa neobjavilo na ďalší deň v novinových titulkoch v súvislosti so zásadnou chybou.

Vtedy sa ukazuje veľkosť a sila rozhodcu. V prípade, aký sa udial v spomínanom zápase, je pre mňa nepochopiteľné, že osem ľudí nedokáže urobiť aj za pomoci televíznej techniky správne rozhodnutie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Micheľ #kvalifikácia ME vo futbale 2024