Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skončí najstarší slovenský klub v rukách boháča z Poľska? Podmienky predaja sú jasne dané, čakáme len na jednu vec, priznáva vlastník

Po vstupe Maďarov do vlastníckej štruktúry FC Košice sa podobným smerom zrejme vydá aj ďalší futbalový klub z východu. Ten najstarší na Slovensku. O Tatran Prešov má vážny záujem investor z Poľska. Úspešný podnikateľ Michał Świerczewski, ktorý vlastní aj Raków Čenstochová, je podľa poľských médií horúcim kandidátom na odkúpenie Tatrana.

19.01.2024 05:41
Lubos Michel a Futbal Tatran Arena Foto:
Šéf Tatrana Prešov Ľuboš Micheľ verí, že nový štadión priláka bohatých akcionárov.
debata (11)

Ten je takmer v stopercentnom vlastníctve mesta Prešov. Klub má okrem toho jedného väčšieho a vyše desiatku menších sponzorov.

"Rokovania o kúpe futbalového klubu prebiehajú s viacerými záujemcami. Čakáme však na výsledky auditu, ktorý posúdi hodnotu klubu a stanoví nám jasné parametre a ďalšie postupy v rámci rokovaní.

Predstavenstvo klubu aj mesto preto v tejto chvíli robia všetky kroky na zabezpečenie odborného posúdenia hodnoty futbalového klubu. Pred týmto krokom je teda zatiaľ predčasné hovoriť o konkrétnych podmienkach odpredaja, na ktorý vplýva viacero externých faktorov," konštatuje hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Takto odštartovala stavba štadióna v Prešove
Video

Prešovčania sú aktuálne na druhom mieste II. ligy so stratou siedmich bodov na vedúce Komárno.

Potenciálni záujemcovia o kúpu klubu sledujú aj to, aké má Prešov šance na postup do najvyššej súťaže, ktorá je zárukou vyšších príjmov z predaja mladých hráčov.

„Futbal je v prvom rade biznis a nikto z generálnych partnerov do toho nepôjde len s tým, že nevie, čo má robiť s peniazmi. Musí to byť pre neho investícia, ktorá mu v budúcnosti môže priniesť určitý benefit,“ vravel prezident Tatrana Ľuboš Micheľ v nedávnom rozhovore pre Športweb.

Mesto stanovilo podmienky predaja

Nový vlastník klubu musí počítať aj s dodatočnými investíciami súvisiacimi s dostavbou štadióna. Ten má byť v budúcom roku jedným z dejísk ME do 21 rokov.

"Jednou z podmienok akéhokoľvek z potenciálnych záujemcov pri predaji klubu bude určite dokončenie futbalového štadiónu a revitalizácia celého územia na Jazdeckej ulici, ktoré by malo slúžiť na účely futbalovej akadémie.

V tomto smere sa nám darí napredovať, nakoľko práce na výstavbe futbalového štadióna prebiehajú naďalej aj počas zimných mesiacov, areál na Jazdeckej by mal byť majetkoprávne vysporiadaný v horizonte niekoľkých mesiacov," uvádza Hudák.

Tatran Prešov Čítajte viac Štadión v Prešove mal problémy, hrozil aj katastrofický scenár. Ako sú na tom Košice?

Ďalšou prioritou má byť zvýšenie športovej úrovne Tatrana, ktorý v minulosti okúsil aj zápasy v pohárovej Európe.

Okrem Pohára UEFA si Prešovčania zahrali aj Pohár víťazov pohárov (PVP), Pohár Intertoto či Stredoeurópsky pohár, v ktorom triumfovali v roku 1981.

„Jednou z našich podmienok pri predaji klubu bude určite záväzok nového majiteľa rozvíjať prešovský futbal a dostať tento klub na európsku futbalovú mapu. Konkrétnejšie podmienky vzídu z ďalších rokovaní po stanovení hodnoty klubu,“ vraví Hudák.

Kto je mecenáš z Poľska?

Świerczewski, ktorý by sa mohol stať novým majiteľom Tatrana, zbohatol vďaka obchodovaniu s elektronikou.

Spočiatku sa so svojou firmou X-kom venoval predaju počítačov, neskôr pridal do sortimentu aj notebooky a smartfóny.

Za najväčší míľnik sa považuje spustenie online predaja, vďaka ktorému tržby raketovo stúpli.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Micheľ #FC Tatran Prešov #Michał Swierczewski