Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits o smrti cyklistu: Zdrvujúca tragédia. Albulapass poznám, viackrát som ho zišiel

O tragickom úmrtí Gina Mädera ešte bývalý cyklistický reprezentant Peter Velits nevedel, keď sme sa s ním spojili. "To je prúser," bola jeho prvá reakcia na hrozivú správu z pretekov Okolo Švajčiarska, na ktorých štartuje aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

16.06.2023 14:31
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata (1)

Streli ste sa počas vašej dlhoročnej kariéry s takouto tragickou udalosťou, že by priamo v priebehu pretekov zomrel cyklista zo štartového poľa?

Takto na pretekoch určite nie. Ale spomínam si na belgického pretekára Woutera Weylandta, ktorý zomrel na Giro d'Italia 2011 tiež po zjazde. Ja som to Giro síce nešiel, ale spomínam si, že tragédia rezonovala medzi cyklistami niekoľko mesiacov.

Mnohokrát sa v posledných rokoch hovorilo o veľkom riziku a nebezpečných zjazdoch. Zmení tragédia niečo na budúcom plánovaní etáp na prestížnych pretekoch?

Nechcem vyznievať cynicky… Poznám veľmi dobre ten zjazd Albulapass, trénovali sme tam a viem, ako sa vchádza do dediny, viackrát som ho zišiel. Je nepríjemný, ale určite nie extrémne nebezpečný.

783687605 Čítajte viac Čierny deň na Okolo Švajčiarska. Po páde do rokliny zomrel Gino Mäder. Reagoval aj Sagan

Aj ste tam išli niektorú z etáp na Okolo Švajčiarska?

Áno, počas jedného ročníka sme tam absolvovali podobný ak nie úplne rovnaký zjazd a cieľ bol tiež v mestečku La Punt. Netrúfol by som si tvrdiť, že tam cyklistické preteky nemali čo hľadať. Sú určite horšie a nebezpečnejšie zjazdy. Každopádne je to veľká tragédia a smola.

Piatková šiesta etapa bola zrušená, tímoví kolegovia ale určite aj súperi musia byť v šoku. Ako to asi vníma pelotón?

Musí to byť pre všetkých strašné a zdrvujúce. Ako som spomínal, ja som zažil tragédiu Weylandta a boli to dosť nepríjemné chvíle. Ale cyklistika je taká, preteká sa vonku. Poznáme aj mnoho prípadov, keď veľa cyklistov zahynulo počas tréningov.

Nezdá sa vám, že v porovnaní s vašimi pretekárskymi časmi nebolo toľko kolízií, či nebezpečných pádov?

To je ťažké takto porovnávať. My sme tiež zažili mladých, začínajúcich a ambicióznych pretekárov, ktorí išli tvrdo po výsledku. Je možné, že sú agresívnejší a riskujú viac, ako za mojich čias. Ale ťažko to posúdim, keď už teraz nejazdím.

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Okolo Švajčiarska