Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko prehralo, Ronaldo nedal gól, ale aj tak boli všetci spokojní. Takto má vyzerať futbalový sviatok

Toto je úplne iný zápas, na aké sme na Slovensku zvyknutí. Niežeby sem nechodili silné tímy, Nemecko, Anglicko, Francúzsko, Španielsko, to všetko sme tu už mali.

09.09.2023 07:48
Ronaldo, koláž Foto: ,
Cristiano Ronaldo a spol. na Tehelnom poli. Viacerí fanúšikovia na tribúnach si pýtali jeho dres.
debata (10)

Ale hráč s toľkými trofejami ako Cristiano Ronaldo ešte nie. Hoci tu pred ním bolo trinásť držiteľov Zlatej lopty, žiadny ju nezískal päťkrát.

Aj preto sa lístky na zápas proti Portugalsku rozpredali za necelých 40 minút. Aj preto je trištvrte hodiny pred začiatkom hľadisko do veľkej miery zaplnené.

Ľudia, neraz v dresoch Realu, Manchestru United alebo Al-Nasru, postávajú s mobilmi v ruke, aby naň zachytili, keď legendárna CR7 vybehne na rozcvičku.

Najprv planý poplach, keď z útrob Tehelného poľa vyjde trio portugalských brankárov, o päť minút však už aréna zašumí.

Hviezda je tu. V plnej paráde.

Ronaldo stret 1 Čítajte viac Dúbravka zaspával sklamaný. Podrobne opísal moment, keď doňho vrazil Ronaldo aj to, čo nasledovalo

Pravda, väčšina prišla na Cristiana. Vedia to Slováci rozcvičujúci sa na opačnej polovici ihriska, vie to aj Ronaldo, ktorý prvé dve tréningové strely z hranice šestnástky posiela do vinkla.

Po každej nasledujú ovácie. Je to futbalový sviatok.

Keď obe mužstvá nastupujú na hraciu plochu, sprievod im tradične robia malí futbalisti. Kto je ten šťastlivec, ktorému pripadol Ronaldo? Na čo myslí, keď ho žijúca legenda drží za ruku?

A na čo myslí Róbert Polievka, hráč Dukly Banská Bystrica, keď si pred začiatkom tľapne s portugalskou megastar? Útočník, ktorý chcel pred pár týždňami prestúpiť do Slovana, ale neumožnili mu to, s legendou, ktorá si vymôže, čo chce, kedy chce a kde chce.

Video

A na čo myslí Stanislav Lobotka, ktorému deň pred zápasom zomrel otec a napriek tomu prijíma výzvu v zápase roka?

Všetky otázky víriace v hlave sa rozplývajú po úvodnom hvizde. A s prvými dotykmi Ronalda s loptou, lebo hneď prvá akcia Portugalska zaváňa gólom.

Slováci sa však na prekvapenie všetkých nezľaknú. Nebránia bezgólovú remízu, neklonia hlavy pred hviezdami Manchestru City, Manchestru United, Barcelony či Paríža St. Germain.

Hrajú naozaj dobre, súperovi nedávajú dýchať. Akoby mali v tento sviatočný večer väčšie pľúca.

Ale pozor, je tu Ronaldov dotyk číslo dva s loptou. Z otočky však posiela loptu vedľa. O minútu je jeho hviezdny krajan Brubo Fernandes presnejší, v gólovej príležitosti mieri medzi žrde, ale našťastie len do stredu, kde stojí Martin Dúbravka.

Ohlasy médií na zápas Slovensko - Portugalsko Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Portugalska vyhrali aj svoj piaty...

Na kraji obrany je (po Ronaldovi) druhý najstarší hráč na ihrisku Peter Pekarík. Hoci aktuálne zápasovej praxe veľa nemá, skúseností má požehnane. Do o pol hlavy vyššieho Rafaela Leaoa z AC Miláno sa zahryzne, akoby šlo o život.

Milan Škriniar je zasa kapitola sama o sebe. Pozičné postavenie, sebavedomie a prehľad – jednoducho svetová extratrieda.

Slováci hrajú s favorizovaným Portugalskom solídnu partiu a keby sa tyče na Tehelnom poli zmilovali, aj by viedli. Lukáš Haraslín svoju „obaľovačku“ posiela v 42. minúte do žrde.

Škoda, lebo namiesto radosti prichádza hlavybôľ. Fernandes o 60 sekúnd po skvelej individuálnej akcii otvára skóre. Gólom do šatne.

Napriek tomu je na Tehelnom poli cez prestávku pohoda. Výborný futbal, nečakane sebavedomí Slováci a – samozrejme – Ronaldo. A ako veselo mohlo byť, keby Dudov lob z diaľky smeroval do bránky a nie k svetelnej tabuli.

SR Bratislava šport futbal kval. ME J Slovensko Portugalsko BAX Čítajte viac Calzona: Klobúk dole pred Lobotkom, správa o smrti jeho otca zasiahla aj mňa. Prehrali sme, ale potlesk slovenských divákov je pre mňa výhra

Pamätníci si akiste spomenú, ako chcel v roku 1998 Ľubomír Moravčík z polovice ihriska prelobovať Vitora Baiu. Lopta skončila na brvne a zápas 0:3.

Ten piatkový vyzerá nádejnejšie, hoci Ivan Schranz v 56. minúte nepremieňa dobrú príležitosť.

Vzápätí sa pripomína Ronaldo. Spôsobom, ktorý sa nikomu nepáči. Vyštartuje prakticky po stratenej lopte a po kĺzačke štupľami napred na to dopláca brankár Dúbravka. Žltá karta a rozladený Ronaldo, lebo vie, že v najbližšom zápase si nezahrá.

Ktovie, ako by podobný zákrok tolerovali inému?

O päť minút vendeta, tentoraz čisto futbalová. Dúbravka chytá Ronaldovu veľmi dobrú šancu a my len tušíme, že Portugalčana to bolí minimálne tak veľmi ako Dúbravku Ronaldove štuple.

Video

Medzitým má výbornú šancu aj Škriniar, ktorý si gól za svoj výkon absolútne zaslúži. Jeho hlavička však v sieti nekončí. A na opačnej strane ani portugalský pokus. Dúbravka – Ronaldo 2:0.

Je zrejmé, že Portugalci sa začínajú báť o výsledok a na ich najväčšej hviezdy badať známky frustrácie. Ako vždy, keď nedá gól.

Slovenský tlak mohutnie, pri poslednom rohovom kope sa von z bránky pýta aj Dúbravka, lenže Calzona ukazuje nie.

Záverečný hvizd, skandovaný potlesk, dobrý pocit.

„Sokoli“ milo prekvapili a plný štadión sa im odmenil. Pri diktafónoch sa postupne vystriedajú Schranz, Kucka, Dúbravka, zatiaľ čo tréner Portugalska Roberto Martinéz neprestáva chváliť Slovákov.

Video

Tehelné pole opúšťame v čase, keď do tlačovej miestnosti vchádza Calzona. Od záverečného hvizdu ubehla hádam viac ako polhodina a pri bočnom vchode je naštartovaný autobus, do ktorého postupne vchádzajú portugalské hviezdy.

Pred hlavnou bránou stoja desiatky fanúšikov, aby si ešte aspoň raz – hoci už iba spoza okna autobusu – „cvakli“ slávneho Cristiana. V tej chvíli sa na jeho sociálnej sieti Twitter objavuje status: „Veľmi dôležité víťazstvo v náročnom zápase!“

V piatok boli napokon spokojní všetci.

Reakcie Cristiana Ronalda v bratislavskom dueli Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo privádza svoj tím na trávnik...

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Portugalčanmi

Hlasovalo 1602 ľudí.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 85,08 b.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 83,53 b.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 83,37 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 82,78 b.

Dávid Hancko, tablo

Dávid Hancko

Priemerný výsledok: 80,63 b.

Lukáš Haraslín

Lukáš Haraslín

Priemerný výsledok: 76,56 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 73,31 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 70,92 b.

Ivan Schranz nepouzivat

Ivan Schranz

Priemerný výsledok: 70,52 b.

Denis Vavro

Denis Vavro

Priemerný výsledok: 68,84 b.

Róbert Boženík

Róbert Boženík

Priemerný výsledok: 67,30 b.

László Bénes

László Bénes

Priemerný výsledok: 66,45 b.

nepoužívať Róbert Polievka

Róbert Polievka

Priemerný výsledok: 62,20 b.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 34,97 b.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #slovenskí futbalisti #portugalskí futbalisti