Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan občas pôsobil ako Forrest Gump - jednoducho a múdro. Niekoľko príkladov, prečo ho všetci milovali a bol najlepšou reklamou na Slovensko

Písal sa 24. jún 2007, keď tlačová agentúra vydala výsledky z pretekov Slovenského pohára v horskej cyklistike v Podbranči. V kategórii juniori bolo poradie takéto: 1. Cagan 1:23:59, 2. Bierski 1:31:29, 3. Bodiš 1:37:42.

04.10.2023 06:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (1)

Tušíte správne, Cagan nebol premrhaný talent, ale nevedomosť, možno preklep.

„Poviem vám, ten mladý Slovinec Sagan ukázal veľký talent,“ takto chválil na Tour Down Under 2010, prvom profipodujatí, na ktorom vtedy 20-ročný Žilinčan štartoval, Američan Lance Armstrong.

To bolo hádam poslednýkrát, keď niekto spojenie „Sagan – Slovakia“ prekrútil. Stala sa z neho originálna značka. Najlepšia reklama na krajinu pod Tatrami.

Sagana dnes milujú v Taliansku, kde pôsobil niekoľko rokov a dodnes tam má množstvo fanúšikov. Podobné je to aj vo Francúzsku, lebo cyklistov, ktorí na Tour získajú jeden z prestížnych dresov, si ctia. V obklopení veľkého počtu priaznivcov bol pravidelne aj na Vuelte či slávnych flámskych klasikách.

Viac ako dekádu patril medzi úzky okruh jazdcov, ktorí si oprávnene mohli povedať, že sú celosvetovou superstar.

Adoptujeme si ho

Príklad?

Keď mal trojnásobný majster sveta v roku 2020 premiéru na Giro d'Italia, tamojší marketéri vytiahli z talóna famóznu reklamu. Jej hlavným aktérom však na prekvapenie všetkých nebol žiadny populárny Talian, ale Sagan.

V štýlovej baretke brnkal na nervy sprievodkyni umenia v tamojšej galérii, bol tiež kuchárom v talianskej reštaurácii či elitným krajčírom v ateliéri Ermenegilda Zegne v Miláne.

Francúzsko?

"Pripúšťam, že Saganova dominancia v boji o zelený dres nie je pre Tour de France najšťastnejšia. Je tu však jedno veľké ale… Sagan je medzi Francúzmi neskutočne populárny. Doslova ho tu žerú.

Fanúšička Petra Sagana na Tour de France. Foto: Profimedia
Peter Sagan Fanúšička Petra Sagana na Tour de France.

Môžu mať teda organizátori problém, keď deň čo deň majú na pódiu miláčika fanúšikov?" takto nám zasa odpovedal novinár Jean-Luc Gatellier z denník L'Equipe.

A poďme ešte na sever. Do krajiny legendárneho Eddyho Merckxa, kde dnes majú Wouta van Aerta a tiež pomerne veľký Saganov fanklub v mestečku Bredene.

"Van Avermaet, Boonen, Gilbert, ale aj ďalší sú skvelí. Pripúšťam, že by dávalo oveľa väčší zmysel, ak by sme založili fanklub niektorému z nich. Ale Peter je výnimočný.

Po osobnostnej, ale aj športovej stránke. Má parametre dokonalého Fláma," prezradil nám pred rokmi Steven Buyse, zakladateľ oficiálneho fanklubu Hippo 12.

Zo Slováka sa stala ikona, ktorú desiatky fotografov „cvakali“ pri tom, ako v Japonsku zápasila s hrdinom v sume, v Argentíne bola hviezdou v predzápasovej šou Bocy Juniors v Buenos Aires a v Amerike ju dav hnal za prvým titulom svetového šampióna.

„Mimochodom, môžeme mu udeliť občianstvo a nazývať ho Američanom? Ihneď by sme si ho adoptovali,“ smial sa nám do slúchadla JB Hager, publicista na voľnej nohe.

Pochopiteľne, to všetko je nič oproti tomu, ako sme ho milovali doma. Na Slovensku. "Boli sme hrdí. Cítili sme sa pri ňom úspešní, ba až nezdolateľní. V tomto smere bol jedinečný.

Ľudia sa s ním identifikovali. V našich podmienkach to bol neopakovateľný fenomén," podotkol športový psychológ Peter Bielik.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan dal zbohom ceste finišom v najlepšej desiatke. Pozrite sa, ako rozbehol šprint pre kolegu

Brali ho so všetkým

Sagan nielen tým, čo dokázal, ale aj tým, aký bol, ďaleko presiahol hranice Slovenska. Počiatočný mediálny záujem mu imponoval, časom sa z toho stala len akási povinnosť. Svoju „hviezdnosť“ akceptoval, no nevyhľadával ju.

Mal to náročné, lebo kde sa pohol, tam boli jeho fanúšikovia. Na štarte. V cieli. Pred hotelom. Všade!

„Davy denne čakajúce na svoju hviezdu pred tímovým autobusom Bora-Hansgrohe, ponorené do búrlivej rockovej hudby v rytme legendárnej piesne Live is Life, snívajúce o podpise, alebo ešte o niečom nezabudnuteľnejšom – selfie s cyklistickou legendou,“ presne o tomto bola Vuelta 2018, napísal španielsky denník El Pais.

Milovali ho aj médiá, hoci v rozhovoroch mohol občas vyznieť príkro, mrzuto, infantilne, inokedy zasa bezstarostne a veselo. Alebo ako Forrest Gump – jednoducho a múdro. Veľký cyklistický insajder Jonathan Vaughters o ňom dokonca povedal, že sponzorom dával tak veľa, že k novinárom vôbec nemusel byť zdvorilý.

A pritom z mnohých rozhovorov môžeme potvrdiť, že ho veľmi uznávali nielen ako pretekára.

"Jeho osobnosť prispela k jeho popularite. Vedel byť bezprostredný, niekedy extravagantný a aj preto mu ľudia zakaždým vedeli odpustiť veci, ktoré neboli vždy oukej. Bol to však on, Peter Sagan.

Pozdravy i kritika. Reakcie na odchod Petra Sagana Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan absolvoval počas víkendu posledné...

Ak to pritiahnem za vlasy, niečo ako Beatles. Získal si slovenské srdcia a spoločnosť ho brala so všetkým," doplnil Bielik s tým, že v časoch najväčšej slávy bol aj akýmsi zjednotiteľom, lebo sa k nemu hlásilo celé spektrum našej spoločnosti.

Napokon, aj preto sa v ankete Najväčší Slovák umiestnil v prvej desiatke.

Sagan je vyrovnaný

Zo scény síce definitívne neodchádza, súperiť však už nebude na najslávnejších cyklistických podujatiach. Odmieta robiť akékoľvek závery, lebo jeho kariéra bude pokračovať v teréne.

Za tým, čo zanechal na ceste, sa však patrí povedať, že Sagan bol zjav, aký v histórii nášho športu nemá páru.

"Aj ľudia v zahraničí už teraz vnímajú Slovensko ako cyklistickú krajinu. Pred ním tu síce boli výnimoční športovci, no on bol prvý, kto dal o sebe vedieť takým výrazným spôsobom.

Dokázal, že hoci ste z malej krajiny, netreba sa ničoho báť a vždy treba zo seba dostať to, čo je vo vás. Ísť na maximum a užívať si to," zhodnotil jeho kariéru Michael Kolář, muž, ktorý mu niekoľko sezón pomáhal.

Italy Milan Sanremo Cycling Čítajte viac Keď sa celý svet a súperi nestačili čudovať. Vybrali sme päť nezabudnuteľných triumfov Petra Sagana

Hoci tu po Saganovi zostane veľká diera, netreba zúfať. „Why so serious (z angl. Prečo tak vážne?)“, zvykol často vravieť. „Ani život netreba brať natoľko vážne, mali by sme si ho užívať. Ak sa z našich životov vytratí zábava, pôjde to s nami dolu vodou.“

A samotný Sagan?

„On je možno aj rád. Pozná aj odvrátenú stránku popularity. Je s tým vyrovnaný úplne oukej,“ pripomenul Bielik.

„Napokon, športová sláva je o tom, že keď dosahujete úspechy, všade vás milujú. Má to však krátke trvanie. Ľudia budú žiť ďalej, Sagan odíde zo svetla reflektorov a oni sa otočia na druhú stranu a nájdu si nové idoly. Bude to iné, neznamená to však, že naňho zabudnú. Na Sagana sa jednoducho nedá,“ dodal.

Takto videl Sagana tenista Dominik Hrbatý

Peter znamenal veľa, spopularizoval nielen cyklistiku, ale aj samotný šport. Bol najpopulárnejšou športovou osobnosťou svojej doby, ktorá doslova sfanatizovala nielen deti, ale aj dospelých. Neraz som videl na cyklotúrach ľudí oblečených v jeho drese, potom sa zasa stretávali, aby spolu mohli sledovať jeho preteky.

Bodaj by sme mali viac takých športovcov, no obávam sa, že tak skoro ho nikto neprekoná. On sa zapísal do histórie. Ľudia ho jednoducho milovali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan