Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevyužitá šanca v životnej forme. Rýchlu Fialkovú limituje náhodná streľba

Ani jedno miesto v najlepšej pätnástke, neobsadené štafety. Scenár hodnotenia z uplynulých šampionátov sa začína opakovať.

20.02.2023 20:55
Bátovská Fialková Foto:
Paulína Bátovská Fialková na MS 2023 v Oberhofe.
debata (3)

Slovenský biatlon sa po majstrovstvách sveta v Nemecku nemá čím pochváliť. Priemerné výsledky striedali slabšie, ako-tak potešila len bežecká forma Paulíny Bátovskej Fialkovej.

Tímová jednotka sa však nepresadila na strelnici a na výraznejší rezultát medzi elitou mohla zabudnúť.

Podujatie v Oberhofe potvrdilo pokračujúci trend. Domáci biatlon po tom, ako ukončila kariéru Anastasia Kuzminová, nemá pretekára svetovej extratriedy a v pódiové umiestnenia treba skôr dúfať, ako ich očakávať.

Slováci v úzadí

S výnimkou Bátovskej Fialkovej nebolo o Slovákoch na MS počuť. Nedoliečenú Ivonu Fialkovú trápili zdravotné problémy, tie postihli aj Júliu Machyniakovú.

Paulína Bátovská Fialková Čítajte viac Fialkovú nepodržala streľba. Pri rozlúčke s MS s najlepším výsledkom

Keďže mladšia zo sestier Fialkových sa nemohla zúčastniť zostávajúceho priebehu šampionátu, národný tím nepostavil štafetu.

Mužskú tiež nemohol, keďže v Oberhofe sa predstavili len Michal Šima a poloprofesionál Matej Kazár, ktorý štartoval na MS štyri roky po tom, ako oficiálne ukončil kariéru vo Svetovom pohári.

„Mrzia nás zdravotné problémy, pre ktoré sme nemohli postaviť štafetu. Na vznik situácie, že naraz ochorie viacero členov tímu, sa budem pýtať trénerov na vyhodnotení sezóny. Paulína zajazdila solídne, potešila vyrovnanosť jej výkonov,“ reaguje šéf slovenského biatlonu Peter Vozár.

Paulína Bátovská Fialková. Foto: ČTK / AP / Darko Bandic
6 Paula ski Paulína Bátovská Fialková.

Inou optikou videla vystúpenie krajanov na MS Martina Halinárová. Bývalá úspešná reprezentantka, ktorá sa netají kritikou bývalých vedení domáceho zväzu, predpovedala regres už dávnejšie.

"To, čo som vravela pred desiatimi rokmi, že nestačí sa sústrediť len na Kuzminovú a rozprávať o ružovej budúcnosti, nás dobieha. Šampionát bol jedna veľká katastrofa.

Je mi ľúto Paulíny, pretože na šampionát prišla pripravená zrejme najlepšie za desať rokov, čo pôsobí medzi elitou. Je kvalitnou pretekárkou, ale v Oberhofe nevyužila to, na čo mala," tvrdí päťnásobná olympionička.

Brzda na strelnici

Bátovská Fialková cestovala na MS povzbudená vyrovnanými výkonmi zo Svetového pohára. Pochvaľovala si prípravu, ktorú si režírovala prevažne sama, ruku k dielu priložil aj jej manžel Miloš Bátovský.

Top sledované biatlonistky podľa počtu fanúšikov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rýchle nohy, presná muška. Najobletovanejšie...

„Bolo vidieť, že po bežeckej stránke je vo veľkej pohode. Zmenila sa, vyzrela. Mala za sebou kvalitnú prípravu, počas ktorej jej pomáhal aj Miloš. Je to kvalitný odborník. Na šampionáte ukázala silu i dynamiku, ale zabrzdili ju výkony na strelnici,“ mieni Halinárová, vicemajsterka sveta z roku 1999.

Rýchly beh, presná streľba. Recept na úspech v biatlone je na papieri jednoduchý. Slovenská jednotka však vo všetkých individuálnych pretekoch, v ktorých nastúpila, minula minimálne dva terče. Potom jej nestačili ani výborné bežecké časy, porovnateľné s najrýchlejšími súperkami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Martina Halinárová #MS 2023 #Paulína Bátovská Fialková