Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silné telo, krehká duša. Aj športové hviezdy bojujú s démonmi

Musíš vyhrať! Ak neuspeješ, sklameš mnohých - spoluhráčov, priaznivcov a predovšetkým seba.

26.02.2023 06:03
price trofeje Foto:
V roku 2015 získal Carey Price až štyri trofeje - Jenningsovu, Vezinovu, Hartovu i Lindsayho.
debata

Množstvo tlaku, ktoré musí absorbovať vrcholový športovec počas kariéry, si bežný človek zrejme ani nedokáže predstaviť.

Strach zo zlyhania však nevedia ovládať všetci a prichádzajú psychické problémy. Ak sa k tomu pridá zranenie, slabších jedincov čaká najťažší boj – so sebou samým.

Žiaľ, nie každý ho vyhrá.

Indián na temnom mieste

V ideálnom svete by stále patril medzi najlepších brankárov súťaže a Jurajovi Slafkovskému by na tréningu Montrealu vysvetľoval, kde majú slabiny gólmani súperov.

Carey Price bol špičkou. V roku 2015 získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča profiligy a nateraz je posledným brankárom, ktorému sa to podarilo.

Hviezda v maske mala leví podiel na postupe Canadiens do finálových bojov o Stanleyho pohár v sezóne 2020/2021, ale potom prišiel zlom.

„Prehrali sme s Tampou Bay a na mňa to doľahlo. Pil som aj predtým, ale potom som začal čoraz viac. Ocitol som sa na temnom mieste, prepadli ma depresie,“ priznal sa nedávno Price, ktorý sa po prehratom finále podrobil operácii kolena a v minulej sezóne odchytal len päť zápasov.

Martin Fehérváry Čítajte viac Fehérváry nabíjal ruskej hviezde, Halák striedal Šesťorkina

Veľa fanúšikov nevie, že v tele najlepšieho brankára olympijského turnaja v Soči 2014, kde pomohol Kanade k zlatým medailám, prúdi indiánska krv. Pricova matka pochádza z kanadského kmeňa Nuxalkov, ktorý jeden čas aj viedla ako náčelníčka.

Pôvodní obyvatelia Ameriky sú náchylnejší k alkoholizmu ako potomkovia prisťahovalcov, čo je historicky známy fakt.

„Niekoľko členov mojej rodiny doplatilo na problémy s alkoholom smrťou. Možno by som sa z toho dostal aj sám, ale chcel som ukázať, že sa netreba hanbiť. Učíme deti, aby požiadali o pomoc. Dospelí by mali urobiť to isté. Každý človek je zraniteľný,“ pokračuje Price.

Carey Price Čítajte viac Prognózy sú zlé. Zahrá si ešte ikona Montrealu so Slafkovským?

Sám sa prihlásil do asistenčného programu NHLPA. Bez okolkov priznáva, že prvé týždne boli náročné.

„Alkohol je droga, vytvára fyzickú i mentálnu závislosť. Odvykacia kúra nebola žiadna zábava. Ale musel som to urobiť – pre seba i moju rodinu,“ vysvetľuje.

Túžba po návrate

Jeho spoluhráči z Montrealu s odstupom času priznali, že nástup lídra tímu na odvykačku bol pre nich šok. Stretávali ho na tréningu, v lietadle, v hoteli, ale dovtedy si nič nevšimli.

„Nespozoroval som nič neobvyklé. Niektoré veci jednoducho nevidíte. Carey s tým bojoval sám, nechcel nás do toho zatiahnuť,“ reaguje súčasný kapitán Canadiens Nick Suzuki.

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #depresie #mentálne zdravie