Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda s veľkým srdcom, ktorá si dopraje špinavosti. Keď Vémola padol, zobudil som celú rodinu

Poznajú sa roky, pomáha mu s tým najdôležitejším - so zdravím. Tomáš Kulan je osobným fyzioterapeutom Attilu Végha, ktorý sa chystá na súboj československých MMA legiend proti Karlosovi Vémolovi (8. júna v Prahe na futbalovom štadióne Slavie).

21.04.2024 05:43
6 Végh Foto:
Prvý súboj medzi Vémolom a Véghom sa uskutočnil v novembri 2019 v pražskej O2 Aréne.
debata (3)

„Nech odveta dopadne ako prvý zápas. Potom nebudem mať čo u neho naprávať,“ usmieva sa uznávaný odborník.

Aké je vaše presné zameranie?

Som doktor vo fyzioterapii so špecializáciou na športovú rehabilitáciu. Pracujeme so športovcami, ktorých trápia zranenia po tréningoch či zápasoch. Neriešime regeneráciu, ale snažíme sa odstrániť príčinu problémov.

Chodí fyzioterapeut s klientmi po turnajoch?

Každý profesionálny športovec či klub má realizačný tím, ktorého súčasťou sú lekári či kondiční tréneri. Platí to aj o Attilovi, ktorému robím osobného fyzioterapeuta. Profesionálna spolupráca obsahuje aj to, že chodím na väčšinu kempov či zápasov.

Boli ste aj v Prahe pred piatimi rokmi, kde zdolal Vémolu?

„Zápas storočia“ som nestihol pre pracovné povinnosti, otvárali sme novú ambulanciu. Ale s Attilom som bol aspoň mysľou.

Ale prenos ste určite sledovali…

Samozrejme. Keď Vémola padol, od radosti som kričal tak silno, že som zobudil blízkych, ktorí už spali.

Bol to ideálny zápas pre fyzioterapeuta, keďže Végh skolil súpera už po 122 sekundách a neutŕžil ani jeden úder?

Presne tak. Pre našu profesiu platí, že čo najkratší zápas so želaným výsledkom je pre nás najlepší. Verím, že júnová odveta bude mať podobný priebeh.

Tomáš Kulan a Attila Végh. Foto: instagram.com
végh kulan Tomáš Kulan a Attila Végh.

Végh sa vtedy dokázal dostať do špičkovej formy. Akú veľkú zásluhu ste na tom mali?

Jeho veľkou výhodou bol zdravotný benefit. Pripravili sme ho tak, že nemal žiadne obmedzenia. Udržali sme jeho zdravotný stav na stopercentnej úrovni.

Dokáže sa dostať do rovnakej formy aj teraz, keď je o päť rokov starší?

Myslím si, že áno a to z viacerých dôvodov. Hlavné je, že stále má v sebe hlad po úspechoch. Prirovnal by som to k cyklistovi, ktorý sa vracia k súťaženiu po dlhšej pauze. Bicyklovať nezabudol, len sa musí dostať do formy. Najdôležitejšie bude, aby získal potrebnú kondíciu. Zároveň platí, že fyziológiu starnutím neoklamete a preto musí upraviť tréningový i rehabilitačný proces.

Riešite aj jeho stravu?

Na to má dietológov. Ale viem, na čo narážate. Rád vyhlasuje, že mu nerobí problém „vypapať sa“ a že si rád dopraje „špinavosti“ ako pizzu či burgre. Lenže v tomto smere je profesionál. Vie, kedy sa môže „opustiť“ a kedy obmedziť.

Odmietol niekedy nastúpiť do tréningu, respektíve povedal, že „stačí, už nevládzem“?

Na nič také si nespomínam. Má pred sebou jasný cieľ – získať majstrovský opasok organizácie Oktagon MMA v zápase, ktorý bude pre neho v klietke pravdepodobne posledný v kariére. Značnou motiváciou je, samozrejme, aj finančná stránka. Z ďalšieho nárastu popularity po prípadnej výhre môže profitovať.

Čím ho najviac motivujete?

Strachom.

Z prehry?

Nie, zo zranenia. Vie, že keď nebude počúvať moje pokyny, tak sa v jeho prípade zvýši riziko zdravotných komplikácií.

Vraví, že zápas s Vémolom mu zmenil život. Pobadali ste na ňom zmeny, fyzické či osobnostné?

Jeho popularita vystrelila do závratných výšok, ale v súkromí zostal rovnaký. Ťažko sa mi na to objektívne odpovedá, pretože už sedem rokov ho pravidelne stretávam. Ak by ste sa spýtali niekoho, kto ho stretol po troch-štyroch rokoch, možno vám odpovie inak. Podľa mňa zostal sám sebou, pretože je typom autentického človeka.

VIDEO: Attila Végh aj o tom, ako mu súboj proti Karlosovi Vémolovi zmenil život

Video

Pred časom ste povedali, že MMA bojovníci sú pokornejší ako futbalisti. Stále si to myslíte?

Áno, dokonca som túto tému psychologicky analyzoval. Je rozdiel, ak jedinec robí individuálny alebo tímový šport. Pri druhej možnosti môžete niekedy na chvíľu „vypnúť“ a zastúpia vás spoluhráči. Ak chybujete, vedia to napraviť.

Ale pri individuálnej disciplíne bojuje športovec sám za seba a tým pádom je aj inak mentálne nastavený. Borci z klietky vedia, že robia jeden z najtvrdších športovcov vôbec, kde hrozí značné riziko zranenia či vážnejšieho poškodenia zdravia. Preto tá pokora.

Mnohí ich označujú za bláznov s „vykradnutou“ hlavou. Čo by ste im odkázali?

Veľa ľudí nevie, čo MMA obnáša. Je to taký istý profesionálny šport ako napríklad futbal či tenis. Chalani majú prísny športový režim, spolupracujú s odborníkmi, musia dodržiavať nastavené pravidlá v klietke i mimo nej. Viacerí z nich sú študovaní ľudia, popri MMA pôsobia v rôznych pracovných funkciách.

Súčasťou prípravy na zápasy je aj drastické zhadzovanie hmotnosti. Aký je váš lekársky názor na túto tému?

Nebudeme si klamať, je to značný zásah do zdravotného stavu. Je s ním spojené riziko pre kardiovaskulárne či hormonálne systémy. Na druhej strane, každý šport prináša rôzne úskalia. MMA profesionáli vedia, do čoho idú. Majú dva-tri zápasy do roka, čiže zhadzovanie nepodstupujú tak často.

Tvrdú prípravu na "odvetu... Foto: instagram.com
19 végh Tvrdú prípravu na "odvetu storočia" už začal aj Végh. Na snímke s tréningovými sparing partnermi.

Vémola tvrdí, že je schopný zhodiť 12 kilogramov za deň, ktoré potom zase naberie späť. Má aj Végh rovnakú taktiku?

Karlos robil dlhé roky kulturistiku a svoje telo dokonale pozná. Attilovi taký štýl nesedí – keď je treba, hmotnosť zhadzuje postupne. Veľa záleží od mentálneho nastavenia, motivácie, ako aj prahu bolesti.

Dali by ste na MMA svoje dieťa?

Nie. Nechcel by som, aby cielene dostávalo údery do hlavy, ale pokojne by som ho pustil na brazílske džiu-džicu. Je podobné džudu, využíva princípy a techniky páky, znehybňovacie techniky a predovšetkým boj na zemi. Ide o zaujímavý a komplexný šport.

O športovej fyzioterapii ste napísali štyri publikácie. Je ľahšie napísať knihu alebo naprávať zranenia?

Ide to ruka v ruke. Knihy som zostavil na základe skúseností, ktoré som získal prácou so športovcami. Počas štúdia na univerzite som nerád písal seminárne práce, ale robiť knihy ma baví. Písanie je teória a teoretik vie byť každý. Práca s ľuďmi je určite náročnejšia.

Tomáš Kulan. Foto: instagram.com
Kulan Tomáš Kulan.

Ak by ste napísali knihu o Véghovi, ako by sa volala?

Legenda s veľkým srdcom. Taký je Attila podľa mňa. Veľa ľudí ho kritizuje, že je zapredaný, že robí reklamy pre kde koho, ale aj to je súčasťou jeho práce. Keď bojoval počas kariéry v klietke, nedostával žiadne veľké odmeny, ako si niekto myslí. Nezarobil peniaze ako niektorí futbalisti či hokejisti, ktorí si teraz môžu vyložiť nohy. Až teraz ťaží zo svojho mena, ktoré si vybudoval.

Nedávno sa dostal pozornosti, keď počas volebného moratória podporil v prezidentských voľbách

neskoršieho víťaza Petra Pellegriniho. Mnohí ho za to kritizovali. Ako ste to vnímali?

Nechápem, prečo sa z toho robilo také haló. Oboch kandidátov podporili mnohí speváci, herci či ďalší športovci. Nerozumiem, prečo práve Attilov názor vzbudil toľko vášní. Vyjadril názor ako občan, nie ako športovec. Bolo to jeho demokratické právo.

Po prvej bitke s Vémolom povedal, že pred zápasom na tri mesiace odložil mobil a neriešil internet. Dokáže to aj teraz, keď je aktivita na sociálnych sieťach podstatnou zložkou jeho príjmu?

Keď bude musieť, tak to urobí. Pracuje aj s mentálnym koučom, ten vie, čo je pre neho dobré. Attila má silnú vôľu, vie sa odosobniť.

Pôjdete si pozrieť „odvetu storočia“, ktorá sa uskutoční na štadióne futbalistov Slavie Praha?

Samozrejme, ide celý realizačný tím. Vyrazíme o pár dní skôr, treba doladiť váhu a adaptáciu.

Odveta medzi Vémolom a Véghom bude súčasťou... Foto: Oktagon MMA
24 odveta Odveta medzi Vémolom a Véghom bude súčasťou turnaja Oktagon 58.

Bude vyšší Végh s väčším rozpätím rúk favoritom?

Uvidíme. Niekto ho môže stavať do pozície favorita, lebo vyhral prvý zápas. Vémola zase môže byť hladnejší a motivovanejší. V klietke pôjdeme za výhrou.

S MMA komunitou pracujete už dlhšie. Čakali ste predtým, že o pár rokov neskôr budú bitky v oktagone patriť medzi najpopulárnejšie športy a že dokážu vypredávať futbalové štadióny?

Úprimne? Áno. Tušil som, že tento šport má potenciál. Ľudí to baví, zápasy pravidelne sledujú. MMA je niečo nové. Vidíte to aj na popularite, Oktagon MMA organizuje súboje nielen v bývalej federácii, ale už aj v Nemecku či Veľkej Británii. Čo sa týka domácej scény, Vémola i Végh končia, bude na ich nasledovníkoch, aby ich nahradili.

Vémola vyhlásil, že ak vyhrá, bude požadovať tretí súboj, ktorý by rozhodol o „absolútnom“ víťazovi. Viete si predstaviť, že budete pripravovať 40-ročného Végha na posledný diel trilógie?

Už teraz je to náročné. Ale aj v jeho prípade platí, že nič nie je nemožné. Musel by dôkladne zvážiť, či je na to pripravený po fyzickej i mentálnej stránke. Má za sebou 42 zápasov medzi profesionálmi, čo obsahuje množstvo tvrdej prípravy, tréningové kempy, mediálne povinnosti.

Celý proces je veľmi náročný. Verím, že odveta dopadne v náš prospech a Attila, ak bude chcieť, si môže užívať športový dôchodok. Predovšetkým mu želám, nech robí to, čo ho baví.

Manželia Vémolovci v Thajsku. Trénuje už aj Végh Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Dlho očakávaná odveta medzi Attilom Véghom a...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Attila Végh #Tomáš Kulan