Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Orokocký: Nahradiť olympijských víťazov je utópia

Slovensko ovládlo medailovú bilanciu krajín. Na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v nemeckom Markkleebergu znela trikrát slovenská hymna.

02.06.2015 08:15
róbert orokocký, Foto: ,
Šampionát hodnotím pozitívne. Najviac ma uchvátil 20-ročný Andrej Málek, ktorý súťažil ako skúsený harcovník, konštatoval šéftréner slovenskej výpravy Róbert Orokocký.
debata (1)

K trom tímovým zlatým kovom sa pridali aj dva individuálne bronzy. „Šampionát hodnotím pozitívne. Najviac ma uchvátil 20-ročný Andrej Málek, ktorý súťažil ako skúsený harcovník,“ konštatoval šéftréner slovenskej výpravy Róbert Orokocký.

Čím si vysvetľujete, že hliadky opäť zatienili jednotlivcov?
V minulosti to bolo skôr opačne. Aj keď sme v tímovej súťaži boli neraz favoriti, neuspeli sme. Už po vlaňajšom svetovom šampionáte sa to obrátilo. Je to obraz toho, aké vyrovnané lode máme v reprezentácii a akú konkurenciu máme voči ostatnému svetu.

Individuálne medaily sa cenia viac v porovnaní s tímovými. Platí to aj v tomto prípade?
Je zložité porovnávať dva individuálne bronzy s tromi zlatými medailami z hliadok. Najviac by som vyzdvihol bronzového kajakára Andreja Máleka. Po prechode z mládežníckej kategórie sa hneď vo svojej premiére na seniorskom šampionáte dokázal výborne adaptovať. Jeho jazda bola dravá, nekompromisná. Šiel riskantne a zároveň zodpovedne. Po dlhých rokoch vybojoval pre Slovensko medailu v mužskom kajaku.

Ako vyhovoval moderný kanál na Markkleeberskom jazere slovenským reprezentantom?
Takýto charakter divokej vody na Slovensku nemáme a pretekári si museli zvyknúť. Podobný kanál je v Londýne, v Prahe a čoskoro bude aj v olympijskom Riu. Umelé vodné prekážky sa tam dajú presúvať, čím sa vytvoria rôzne typy vĺn, valcov či protiprúdov.

Ďaleko za medailovým umiestnením skončili súrodenci Peter a Pavol Hochschornerovci (9. miesto) i Michal Martikán (18. miesto). Elena Kaliská ani neštartovala. Sú olympijskí víťazi na ústupe z pozícií?
Vyrovnanosť najlepších lodí sa rozširuje. Aj úprava pravidiel nahráva tomu, že na štarte je viac potenciálnych medailistov. Keď sa pozrieme na časy oboch týchto lodí, stále sú konkurencieschopní a na nižšie priečky ich odsunuli len ,ťuky'. Elena Kaliská sa dáva dohromady po zranení a na pretekoch Svetového pohára by sa mala najbližšie predstaviť začiatkom júla v Liptovskom Mikuláši.

Aktuálna sezóna je špecifická, keďže potrvá od mája až do konca novembra. Môžu si pretekári počas tohto obdobia udržať konštantnú výkonnosť?
Ak si niekto počas siedmich mesiacov udrží nadštandardnú formu, bude to menší zázrak. Európsky šampionát i prvé tri kolá Svetového pohára vnímajú najlepšie slovenské lode rozjazdovo. Pre nich je najdôležitejšia interná kvalifikácia na olympiádu. Začína sa v auguste.

Na olympiádu môže ísť v každej kategórii len jedna loď. Ktoré preteky o tom rozhodnú?
Máme päť nominačných súťaží. Prvé štyri sú jasné – augustové SP v Španielsku a Francúzsku, septembrové MS v Londýne a budúcoročné ME v Liptovskom Mikuláši. O piatom dejisku ešte rokujeme, keďže asi nebudeme môcť počítať s predolympijskou súťažou v Riu, v ktorej do finále môže postúpiť len jedna loď z každej krajiny, čo nám v rámci nominácie nevyhovuje.

Sú na Slovensku talentovaní kanoisti, ktorí môžu v budúcnosti nahradiť olympijských víťazov?
Je dobré, že na divokej vode máme pretekárov, ktorí získavajú medaily z juniorských súťaží – ako Jakub Grigar, Marko Mirgorodský či Michaela Haššová. Potenciál do budúcnosti máme. Avšak nahradiť Hochschornerovcov či Martikána, ktorí majú po štyri olympijské medaily, je skôr utópia.

Akú silnú pozíciu má vodný slalom v programe olympijských hier?
Medzinárodný olympijský výbor prechádza prerodom, čo uvidíme už v Tokiu 2020. Najbližšie dve olympiády nie je vodný slalom v ohrození. Po Tokiu sa budú prehodnocovať viaceré športy, možno okrem zopár tradičných.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Róbert Orokocký #andrej málek