Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Deti na Spiši sa tešili z nového štadióna a tiež z Hossu a Handzuša

Učitelia včera na Slovensku štrajkovali a školopovinné deti mali voľno. Našli sa však aj šťastné výnimky. Deti na Komenského ulici v Spišskej Novej Vsi prišli do školy veľmi radi.

14.09.2012 00:26
Michal Handzuš Foto: ,
Michal Handzuš v obkolesení detí včera v Spišskej Novej Vsi.
debata

Zahrali si hokejbalový turnaj s rovesníkmi z iných škôl na novučičkom štadióne kanadských rozmerov, ktorý im bude slúžiť pre potreby hokeja a hokejbalu. A dočkali sa aj milého prekvapenia. Na slávnostnom odovzdaní štadióna do prevádzky nechýbali hviezdni útočníci Marián Hossa a Michal Handzuš.

„Pokiaľ viem, na Spiši rozmýšľajú o školskej lige a to je to najlepšie, čo môže byť. Takto sa dajú hľadať nové talenty. Ide o to, aby deti chceli hrať hokej a aby mali kde. V škole je to ideálne, lebo tam sa to môže najlepšie zorganizovať. Školské ligy sú na to, aby sa deti zapálili pre hokej. Touto cestou by sme sa na Slovensku mali uberať,“ uviedol držiteľ striebornej medaily z tohtoročných majstrovstiev sveta Handzuš.

Práve on včera odovzdal deťom v Spišskej Novej Vsi 40 kompletov hokejbalového výstroja pre potreby Školskej hokejovej a hokejbalovej ligy. „Je to skvelá myšlienka. Čo by som ja dal za to, keby som ako dieťa mohol hrať školskú ligu? My sme začínali hrať hokejbal na ulici, kde dnes stoja autá a už sa tam hrať nedá,“ povzdychol si Handzuš.

Marián Hossa pózuje s malou fanúšičkou. Foto: Daniel Šarga
Marián Hossa Marián Hossa pózuje s malou fanúšičkou.

Inštitút hokejových štúdií (IHŠ) s pomocou sponzorov otvoril v rozpätí niekoľkých mesiacov už druhý hokejový stánok pre deti na Spiši. VSE aréna nadväzuje na už otvorenú Poštová banka Arénu v Spišských Vlachoch a je úspešným pokračovaním unikátneho projektu, ktorého cieľom je realizácia Školskej hokejbalovej a hokejovej ligy v týchto mestách a okolitých obciach. Hracia plocha (56 × 26 metrov) korešponduje s rozmermi kanadských hokejových štadiónov, bude plne osvetlená a je vybavená profesionálnymi mantinelmi s ochrannými sklami.

Výstavba športoviska takéhoto druhu má viesť deti k aktívnejšiemu spôsobu života. Dnešnú mládež charakterizuje pasivita a množstvo času stráveného za počítačom.

„Pre deti vytvoríme také podmienky, že kto príde, bude hrať. Bez rozdielov. V prvej fáze sa budeme orientovať na masovosť nášho snaženia. Až neskôr budeme z týchto detí vyberať najlepších a tie aj následne podporovať v športovom raste“ uviedol Peter Žifčák z Inštitútu hokejových štúdií.

Okrem výstavby štadiónov IHŠ ponúka pre základné školy hokejový výstroj zadarmo. „Spiš je pilotným projektom, na ktorom chceme ukázať, že sa to dá. Len treba chcieť a mať vôľu niečo urobiť,“ dodal Žifčák.

debata chyba