Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojujeme o lepšiu budúcnosť, vraví o štrajku v NHL Marián Hossa

Marián Hossa (33) zatiaľ nevie, kde bude v budúcej sezóne hrať hokej. Jeden z najlepších slovenských útočníkov, hráč Chicaga Blackhawks, sa tým začne zaoberať až vtedy, keď bude úplne fit a v NHL bude jasné, kedy a či vôbec sa začne sezóna 2012/13.

14.09.2012 00:00 , aktualizované: 00:07
Marián Hossa Foto:
Marián Hossa sa podpisuje jednému zo svojich fanúšikov v Spišskej Novej Vsi.
debata

Včera bol v Spišskej Novej Vsi na otvorení hokejového a hokejbalového štadióna pre deti VSE Arény.

Reálne hrozí, že v NHL sa nezačne hrať podľa plánu. Čo urobíte, ak sa vedenie súťaže a hráči nedohodnú do soboty 15. 9., keď vyprší platnosť kolektívnej zmluvy?
Pravdepodobne neodletím do Chicaga a predĺžim si prázdniny doma na Slovensku.

Čo hovoríte na to, žeby ste v nadchádzajúcej sezóne mohli nastúpiť za Slovan Bratislava alebo Duklu Trenčín?
Čítal som to, ale s nikým som sa nebavil. Pripravujem sa na sezónu, ale ešte nie som stopercentne fit. Potrebujem sa tak rozohrať na ľade, aby som mal čistú hlavu. A trochu času navyše, ak ho získam, to mi bude len vyhovovať.

Máte aj prehľad o situácii v zámorí? Ste s niekým v kontakte?
Som v kontakte cez hráčsku asociáciu s chalanmi z tímu a tiež cez môjho agenta. Teraz sú na mítingu v New Yorku, sú medzi nimi aj hráči z nášho mužstva a tiež zopár Slovákov. Určite si budeme telefonovať, čo sa deje a budem vedieť všetko.

Nemali ste byť tiež v New Yorku, keď sa tam včera chystalo stretnutie 300 hráčov?

Mal som letieť do New Yorku, nakoniec som na otvorení štadióna v Spišskej (smiech). Ale neletel som preto, lebo sa ešte necítim celkom dobre vzhľadom na môj otras mozgu zo záveru minulej sezóny. Nechcel som riskovať, že ak sa začne hrať, aby som musel letieť za pár hodín viackrát do Ameriky a naspäť.

Marián Hossa v drese Chicago Blackhawks. Foto: SITA
Marián Hossa Marián Hossa v drese Chicago Blackhawks.

V čom spočíva podstata problému z pohľadu hráčov?
Poviem to zjednodušene. Vlastníci klubov získali v roku 2004 takmer úplne všetko. A čo vtedy schválili, sa im po siedmich rokoch zase neľúbi a zase chcú viac. Hráči však vedia, čo si môžu a čo už nemôžu pustiť. Takže bojujeme za to, aby aj hráči v budúcnosti mali lepšie podmienky, nielen my teraz. O to tu ide.

Viete si predstaviť, že sa NHL v nadchádzajúcej sezóne nebude vôbec hrať?
Tipujem, že v decembri, najneskôr po Vianociach sa začne hrať. Tak ako to bolo vlani v NBA. Decembrový termín je dôležitý aj z hľadiska podpísaných zmlúv s televíziami a komisár NHL Gary Bettman je veľký obchodník. Určite nebude chcieť pustiť ten termín, lebo sú v tom veľké peniaze. Všetci vedia, že keď sa nebude hrať, nikto nebude ziskový.

Ako vyzerá vaša momentálna príprava na sezónu?
Na bicykli robím všetko na maximum, ale na ľade ešte nie. Kontakt na ľade som si ešte nevyskúšal. Možno začnem trénovať s Duklou Trenčín, aby som sa do toho dostal. Aby mi šiel tep hore a vedel som, na čom som. Až keď budem stopercentne oukej, potom sa budem rozhodovať, kde budem hrať.

Sledujete KHL na Slovensku a počínanie Slovana v nej?
Sledujem, je to zaujímavé, že sa hrá KHL v Bratislave. Sledujem aj Lev Praha, lebo tam hrá môj brat a myslím si, že oba tímy si zatiaľ počínajú solídne. Sú to však len tri zápasy, čo odohrali.

Ako ste sa dozvedeli o možnosti prísť do Spišskej Novej Vsi na otvorenie hokejového a hokejbalového štadióna pre deti?
Peter Žifčák ma oslovil v súvislosti s týmto projektom a zapáčil sa mi. Prišiel za mnou do Trenčína, porozprával mi o tom, poslal niekoľko emailov. Ja mám okrem hokeja odmala rád aj hokejbal. Sľúbil som, že podporím projekty, ktoré on rozbehne. Nemal som problém sadnúť do auta a prísť do Spišskej. Taký krásny štadión nie je hocikde, je skvelé, že v tomto regióne sa niečo také deje.

Je dôležitejšie, aby sa deti vôbec hýbali alebo to, aby z nich neskôr vyrástli skvelí hokejisti?
V prvom rade ide o zábavu, pohyb a najmä možnosť športovať. V druhom rade ide aj o to, aby sa neskôr dostali na istú úroveň. Postupne sa deti, ktoré tu začnú hrať hokejbal a hokej, môžu vypracovať na špičkových hokejistov. Netvrdím, že všetky, ale niektoré to môžu potiahnuť ďalej.

V zámorí hráte hokej veľmi dlho. Ako to tam funguje s plochami pre deti?
Neviem presne ako to tam funguje, tam je ale ľadových plôch strašne veľa. A zrejme to funguje, keď tam hrá toľko detí hokej. Preto sme veľmi radi, že sa niečo také zorganizovalo aj u nás. Peter Žifčák dal dokopy veľa ľudí a za to mu patrí veľká vďaka. Tie deti, čo sem budú chodiť, budú najväčšou vďakou pre neho a ľudí, ktorí to tu celé rozbiehali.

Vy ste sa stali tvárou projektu Školskej hokejovej a hokejbalovej ligy na Spiši aj preto, že napoly pochádzate z tohto regiónu?
Určite aj to pomohlo. V Spišskej som strávil časť detstva, chodil som sem na prázdniny, takže aj to zohralo svoju úlohu. Otec pochádza zo Smižian, dedo tam doteraz žije. Rád sa tam stále vraciam.

debata chyba