Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Umelec na korčuliach oslávil tridsať

Plavé vlasy, veľký nos a výzor nezbedného chlapca. A keď sa korčuľuje, je to naozaj krása.

12.11.2012 14:29
Jevgenij Pľuščenko Foto:
Jevgenij Pľuščenko
debata

Nikto neovplyvnil šport elegánov na ľade v posledných pätnástich rokoch viac, ako tento Rus. A to Jevgenij Pľuščenko oslávil nedávno iba tridsiatku.

„Ani mi to nepríde, že má už toľko rokov. Pripadá mi rovnako ambiciózny a energický ako pred desiatimi rokmi. Keď vykorčuľuje na scénu, je ho plný ľad. Tých desať rokov mu nič nevzalo z pohybovej ladnosti a skokanskej virtuozity, ktorou zabáva divákov,“ uviedol v nedávnom rozhovore pre R-Sport Alexej Mišin.
Pľuščenkov dlhoročný tréner vie, že keď sa jeho zverenec zahryzne do tréningu, väčšinou je z toho medaila na svetovom fóre. Vo svojej bohatej zbierke má rodák zo Solnečného neďaleko Komsomoľska olympijské zlato, tri tituly majstra sveta, sedem zlatých medailí z majstrovstiev Európy a tiež deväť titulov majstra Ruska.

Pľuščenko je najmä rodený skokan. Treba spomenúť najmä supernáročnú kombináciu štvoritého tulupa s dvoma trojitými tulupmi (4–3–3), ktorú predviedol na súťažnom ľade ako prvý na svete a najmä nespadol. Jeho športový životopis je bohatý na úspechy, ale obsahuje aj menej úspešné kapitoly. Možno za ne považovať najmä zranenia, ale asi aj olympijské prehry s krajanom Jagudinom v Salt Lake City 2002 a Američanom Lysacekom pred dvoma rokmi vo Vancouvri. Tá druhá bola dosť kontroverzná a rozdelila svet korčuľovania na dva tábory. „Ak olympijský víťaz nepredvedie štvoritý skok, tak potom neviem,“ citoval vtedy sklamaného Rusa denník Izvestija.

Pľuščenkova exhibícia Sex bomb

Tento rok v januári v Sheffielde Pľuščenko absolvoval súťažný návrat na amatérsky ľad, keďže po zimnej olympiáde vo Vancouvri 2010 mu odobrali amatérsku licenciu. Bez povolenia totiž absolvoval sériu exhibičných vystúpení. Medzinárodná korčuliarska únia sa však nechala obmäkčiť a umelca na korčuliach reamaterizovala. Výsledkom bol siedmy titul majstra Európy. Viac ich získali iba legendárny Švéd Salchow (9) a Rakúšan Schäfer (8). Neskôr musel pod nôž s kolenom. Lekári mu vyčistili meniskus a upravili chrupavku. Vynechal majstrovstvá sveta v Nice, ale teraz má pred sebou jasný zámer.

„Titul majstra Európy po dvoch rokoch bez súťaženia je fajn, ale mojím cieľom sú olympijské hry doma v Soči. Ak sa mi tam podarí zvíťaziť, budem môcť ukončiť kariéru,“ citovali ruskú hviezdu svetové médiá.
Žeňa, ako familiárne Pľuščenka nazývajú najbližší, stihol toho do tridsiatky dosť aj mimo ľadu. Ešte ako 22-ročný sa prvý raz oženil, ale so študentkou Mariou Jermakovou mu to dlho nevydržalo. Vo februári 2008 ich rozviedli, ale už o rok a pol kráčal k oltáru s o päť rokov staršou hudobnou producentkou Janou Rudkovskou. Narodenie potomka očakávajú na prelome rokov. Z prvého manželstva má šesťročného syna Kristiana.

debata chyba