Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bratislavský víťaz si chce zahrať vo finále Davis Cupu

Nikdy sa nebojovalo urputnejšie o titul na bratislavskom challengeri ATP Slovak Open. Tri finálové sety trvali bez ôsmich minút tri hodiny.

11.11.2012 20:10
Lukáš Rosol Foto:
Lukáš Rosol po premenenom mečbale v Bratislave.
debata

A Čech Lukáš Rosol vyšiel z tejto tenisovej bitky ako víťaz. Nemca Björna Phaua zdolal v troch dramatických tajbrejkoch 6:7 (3), 7:6 (5) a 7:6 (6). Rosol pridal k vlaňajšiemu finále vo štvorhre v Bratislave aj turnajový titul vo dvojhre. A to v treťom sete prehrával 3:5 a čelil aj dvom mečbalom súpera.

„Už som ani nedúfal, že na konci sezóny ešte môžem vyhrať turnaj. Najmä keď som hral proti hráčovi, s ktorým som naposledy dvakrát prehral 0:2 na sety. Finálový zápas mal všetko, čo má taký súboj mať – dramatickosť aj potrebnú kvalitu. Pri mečbale proti mne som sa snažil hrať na istotu a súperovi do forhendu. A on to nakoniec aj z forhendovej strany pokazil. Klobúk však dolu pred Phauom. S jeho výškou hral a najmä podával fantasticky,“ uviedol Rosol. Na doplnenie, zatiaľ čo český bombardér meria 196 cm, jeho nemecký súper, ktorý má už 33 rokov, o 21 cm m­enej.

Finále malo aj niekoľko sporných momentov. Na začiatku tretieho setu sa neskorší víťaz nevyhol konfrontácii s empajrovým rozhodcom, ktorý mu odoprel možnosť požiadať o zopakovanie dopadu loptičky na videu. Pritom by mal pravdu.

„Vnímal som, že niektoré verdikty boli proti mne, ale snažil som sa udržať nervy na uzde. ´Jastrabie oko´ patrí k tenisu, ale ked som to potreboval najviac, tak to nešlo. Nevadí, je to tenis, a musel som sa s tým vyrovnať. Nevykoľajilo ma to a nakoniec som tretí set otočil,“ priznal s úľavou víťaz.

Rosol sa tento rok zviditeľnil najmä šokujúcim triumfom nad 11-násobným grandslamovým víťazom Rafaelom Nadalom v 2. kole Wimbledonu. Od tenisovej špičky však zostal vzdialený a pred turnajom Slovak Open mu patrila v rebríčku 84. pozícia. Ako vyznieva porovnanie triumfu nad Nadalom s bratislavským víťazstvom?

„Veľmi si vážim každý turnajový triumf, ale proti Nadalovi som odohral asi najlepší zápas v kariére a tie emócie boli vtedy predsa len iné. Na Bratislavu však budem určite spomínať len dobre. Napríklad aj preto, že vo víťazných zápasoch proti slovenským tenistom Klecovi a Lackovi boli diváci féroví a tlieskali na obe strany,“ podotkol zverenec Slávu Doseděla.

Rosol ešte nemá po sezóne. Od piatku do nedele bude súčasťou českého tímu vo finále Davisovho pohára v Prahe proti Španielom. „Teším sa, bude to bonbónik na konci sezóny. A možno si náš kapitán všimne môj úspech v Bratislave a dá mi možnosť nastúpiť vo dvojhre. A trebárs aj hneď v prvý deň,“ zaželal si Rosol. A ako znie finálová prognóza 27-ročného rodáka z Brna?

„Hráme doma a súper bez Nadala. Toto sú naše výhody a mohli by sme z nich vyťažiť,“ dodal.

debata chyba