Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lochte vylovil z bazéna takmer 54-tisíc dolárov

Šesť zlatých medailí, jedno striebro a jeden bronz urobili z Ryana Lochteho najúspešnejšieho plavca svetového šampionátu v krátkom bazéne v tureckom Istanbule.

17.12.2012 21:08
ryan lochte Foto:
Ryan Lochte.
debata

Najväčší favorit svoju úlohu splnil. Zopakoval svoj zlatý výlov spred dvoch rokov z Dubaja. Spolu s Austrálčankou Brooke Hansonovou, šesťnásobnou šampiónkou z Indianapolisu 2004, sú na svetovom fóre v krátkom bazéne najlepší v histórii. Osem medailí na jednom šampionáte je však absolútnym maximom. Doteraz sa sedemkrát tešil Američan Neil Walker v roku 2000 v Aténach a práve Lochte pred dvoma rokmi v Dubaji.

„Rád zbieram medaily, prekonávam rekordy, ale nerobím to len tak pre seba. Mám radosť, keď mám veľa fanúšikov a tešia sa z mojich úspechov. Oni sú mojím hnacím motorom,“ vravel Lochte pre magazín Swimmingworld.

Dvadsaťosemročný rodák z newyorského Rochestru triumfoval na 200 m voľný spôsob, 100 a 200 m polohové preteky; bol súčasťou víťazných štafiet na 4×100 m, 4×200 m voľný spôsob a tiež 4×100 m polohové preteky. Striebro bral na znakárskej dvojstovke, kde ho zdolal Poliak Radoslaw Kawecki. Na motýľkarskej stovke predstihli päťnásobného olympijského víťaza Juhoafričan Chad Le Clos a krajan Tom Shields.

„Je to skvelý pocit byť lepší ako svetový rekordér,“ citovali poľské médiá Kaweckého.

Lochteho účasť v Istanbule mala aj iný ako súťažný rozmer. Po svojom svetovom rekorde na 200 m polohové preteky ukázal široké srdce, keď svoju zlatú medailu daroval deväťročnému tureckému chlapcovi Ardovi Cakmakovi.

„Čakal na autogram a chcel som mu dať viac. Ja mám medailí veľa a aj tak by som ju odložil niekam do šuflíka. Pre neho môže byť táto jedna motiváciou do športovania. Keď som videl radosť v jeho očiach, bol som ešte šťastnejší, ako keď som utvoril svetový rekord,“ cituje víťazného Američana The Guardian.

Lochte v Istanbule potvrdil, že v ére po Michaelovi Phelpsovi (najúspešnejší olympionik histórie po OH v Londýne ukončil kariéru) je svetovou plaveckou jednotkou. Bol najlepší a logicky aj najviac zarobil. Za svojich osem medailí zinkasoval 23 750 amerických dolárov. K tomu treba prirátať ďalších 30 000 za dva svetové rekordy. Pre porovnanie najúspešnejšia plavkyňa MS 2012 Maďarka Katinka Hosszúová si z Istanbulu odnáša za pät medailí 18 000 dolárov.

debata chyba