Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boxerskí milionári napíšu posledný príbeh

Mesto kasín bude dnes na nohách. Ale nielen Las Vegas, tiež Filipíny, Mexiko a celý boxerský svet. V ringu sa totiž odohrá súboj desaťročia. Manny Pacquiao si zmeria sily s Juanom Manuelom Márquezom.

08.12.2012 17:00
Manny Pacquiao (vľavo) a Mexičan Juan Manuel...
Filipínčan Manny Pacquiao (vľavo) a Mexičan Juan Manuel Márqueza absolvovali pred spoločným súbojom fotenie s krajankami, ktoré zabojujú o titul Miss Universe. Súťaž krásy sa uskutoční v Las Vegas 19. decembra.
debata

Keď sa títo „malí generáli súčasného boxu“ stretli pred vyše rokom na rovnakom mieste v kasíne MGM Grand v Las Vegas, tešil sa Pacquiao. Bolo to však kontroverzné víťazstvo. Filipínsky národný hrdina síce rozdával úsmevy, ale jeho súper po rozhodcovskom verdikte nahnevane opustil ring a z vypredaného 14-tisícového hľadiska dopadali pod nohy usmievajúceho sa víťaza plechovky a fľaše.
,,Nebol som horší a rozdal som aj viac úderov," uviedol vtedy sklamaný Márquez. „Verím, že budem mať ešte príležitosť dokázať, že som lepší,“ dodal.

Šancu bude mať dnes a ďalšia už zrejme nebude. Štvrtý súboj medzi Pacquiaom a Márquezom bude asi posledný. Filipínčan tvrdí, že Mexičana ešte raz zloží a potom už nebude musieť nič dokazovať. Okrem vlaňajška ho zdolal aj v roku 2008, ich prvý súboj sa skončil pred ôsmimi rokmi remízou. Vtedy boxovali v kategórii do 56 kg, dnes sú o 10 kg ťažší.

„Už len raz. Rýchly knokaut a koniec príbehu. Myslím si, že Márquez ešte takého dobrého Pacquiaa nevidel. Má sa na čo tešiť,“ uviedol optimisticky Filipínčanov tréner Freddie Roach. „Mali sme výbornú prípravu, asi najlepšiu za posledné tri roky. To sa musí prejaviť,“ prilial olej do ohňa Pacquiao.

Hoci spolu s trénerom hýria optimizmom, odborníci tvrdia, že možno očakávať to, čo v predchádzajúcich troch súbojoch. Ľúty boj trvajúci 12 kôl a na konci tesný rozhodcovský verdikt. „Musím byť agresívnejší ako v predchádzajúcom našom súboji. Ale musím aj viac zapojiť hlavu, lebo Manny je veľmi inteligentný súper. Bude to asi tesné,“ tvrdí Mexičan.

Kým 39-ročný Márquez má status hviezdy ringu, sláva o päť rokov mladšieho Pacquiaa už dávno prekročila hranice sveta šestnástich povrazov. Je jediným boxerom v histórii, ktorému sa podarilo získať titul v ôsmich rôznych hmotnostných kategóriách. Stal sa aj boxerom desaťročia a doma na Filipínach mu stavajú pomník zaživa. Je váženým členom senátu, pre svoju širokú dušu obľúbeným medzi pospolitým ľudom, ale má z čoho dávať.

Podľa časopisu Forbes je s ročným príjmom 62 miliónov dolárov momentálne druhým najlepšie zarábajúcim športovcom sveta. Preskočil aj golfového milionára Tigera Woodsa, viac má iba ďalší boxer Floyd Mayweather. Aj dnes sa poriadne nabalí. Bez ohľadu na víťazstvo či prehru má garantovaných 25 miliónov dolárov. Ak sa posnaží a svojho súpera rýchlo pošle k zemi, môže sa jeho honorár vyšplhať až na 30 miliónov.

Pacquiao nepoznal prehru dlhých sedem rokov. Až tento rok v júni pretrhol jeho víťaznú šnúru Američan Timothy Bradley. Priaznivci malého veľkého Filipínčana tvrdia, že to bol rozhodcovský omyl a že ho okradli o víťazstvo. Ďalšie si už vziať nechce.

debata chyba