Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Švajčiarov v najsilnejšom zložení mladí Slováci v Arose nemali

Druhý turnaj sezóny a Slováci opäť nenesú domov víťazný pohár. Po treťom mieste z Mníchova prišlo druhé v Arose. Hokejisti z krajiny úradujúcich vicemajstrov sveta ukázali pod švajčiarskymi Alpami dve tváre.

17.12.2012 06:00
Vladimír Vůjtek Foto:
Vladimír Vůjtek.
debata

Pozitívna bojovná im priniesla víťazstvo nad Nórskom 3:2 po nájazdoch. Bezkrvná a takmer odovzdaná zariadila hladkú finálovú prehru so Švajčiarmi 0:5. S týmto súperom najvyššiu v histórii. Tréner Vladimír Vůjtek ju neberie tragicky, lebo výrazne omladený výber na Arosa Challenge na víťazstvo nemal. „Zatiaľ čo Švajčiari mali k dispozícii najlepších hráčov, my sme museli v zostave improvizovať. V útoku sme mali málo skúsených hráčov, čo sa prejavilo v slabej koncovke,“ uviedol Vůjtek v rámci svojho hodnotenia švajčiarskeho reprezentačného výjazdu.

Čím si vysvetľujete zlyhanie mužstva proti Švajčiarom?
Až do prvého inkasovaného gólu sme hrali vyrovnanú partiu, ale boli sme impotentní v útoku. A to po celý zápas. Po prvom strelenom góle Švajčiari ovládli hru a potom už zápas kontrolovali. Švajčiari mali v tíme päť hráčov z NHL, sú zohratejší, čo sa prejavilo najmä v druhej tretine. V nej nás jasne prevýšili. My sme mali na turnaji mladé mužstvo, zlepené na poslednú chvíľu.

Nie je vysoká prehra tak trochu hazardom s dobrým menom nášho hokeja a striebrom z majstrovstiev sveta?
Prehra je krutá, ale toto je prípravný turnaj. Stačí sa pozrieť na našu zostavu v Helsinkách a teraz v Arose.

Skúšali ste veľa nových adeptov na reprezentačný dres. Medzi nimi aj úplných nováčikov Matúša Chovana, Majdana a Vandasa. Ako ste s nimi spokojný?
Na to, že nováčikovia hrali na takomto turnaji prvý raz, ukázali sa veľmi dobre. Vandas sa mi z nich páčil asi najviac. Sú to všetko talenty slovenského hokeja, ale musia na sebe pracovať.

Obrat proti Nórom z 0:2 na 3:2 potešil, ale čo výprask od Švajčiarov? Môžete povedať jeho príčiny?
Naša obrana nebola taká pevná ako v prvom zápase a aj brankár Hudáček to mal preto ťažšie. V útoku sme pri našich príležitostiach triafali súperovho brankára a nechali ho nakoniec vyniknúť. Navyše títo Švajčiari boli najsilnejší spomedzi všetkých tímov, ktoré sa nám postavili v tejto sezóne. Vynikali najmä istou hrou v obrane.

Spomeniete aj nejaké pozitíva, prípadne vyberiete najlepšiu slovenskú päťku turnaja?
Pozdávala sa mi hra štyroch-piatich obrancov proti Nórom. A do najlepšej päťky by som vybral brankára Staňu, obrancov Starostu a Mezeia a do útoku trio Surový, Záborský a Haščák.

Môžete porovnať herný prejav vášho tímu v Arose s tým z Nemeckého pohára v Mníchove?
V Arose sme hrali agresívnejšie, hokej v našom podaní sa mi viac páčil. Bolo to z našej strany určite živšie ako v Nemecku.

Bola brankárska dvojica Staňa – Hudáček kvalitatívne porovnateľná s Janusom a Hamerlíkom, ktorí sa predstavili na Nemeckom pohári?
Povedal by som, že boli rovnocenní brankárom z Mníchova. Hudáček možno pustil dva góly, ktoré nemal, ale naša obranná činnosť nebola proti Švajčiarom taká ako proti Nórom. V zálohe máme ešte ďalších brankárov aj z NHL, čiže tento post je momentálne v slovenskej reprezentácii veľmi silný.

Bez hráčov z NHL sme nevyhrali ani jeden z prípravných turnajov, Hodláte ich osloviť na ďalšie reprezentačné akcie po Novom roku?
To je zložité. Zatiaľ sme závislí od toho, koho nám uvoľnia kluby KHL a najmä Slovan Bratislava. Rátame s tým, že keď sa NHL nezačne, budeme oslovovať aj hráčov z tejto topsúťaže. Okolo toho je však ešte veľa otáznikov – ako to bude s ich poistkami, či vôbec budú hrať v kluboch v Európe, či neprestúpia do iného klubu a podobne.

debata chyba