Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Liečba Baby Schumim nezabrala. Alfa samec hrá poker

Na začiatku kariéry ho volali Baby Schumi. Prezývka podľa slávneho krajana, najúspešnejšieho jazdca v histórii formuly 1 Michaela Schumachera, ho hnevala.

16.05.2020 08:48
VC Brazílie 7 Foto: ,
Sebastian Vettel s lúčiacim sa Michaelom Schumacherom.
debata

Sebastian Vettel však postupne musel uznať, že jeho štyri majstrovské tituly vo farbách Red Bullu sú viac než solídnym priblížením sa k veľkému idolu.

Keď v októbri 2014 Ferrari oznámilo, že v ďalšej sezóne nasadí Vettela, fanúšikovia pookriali a novinári písali o ďalšej liečbe Nemcom. Schumacher totiž ako 27-ročný (presne ako v tom čase Vettel) prišiel do tímu z Maranella, ktorý čakal na titul od roku 1979. V piatej sezóne sa ho dočkal. A vo veľkolepej šnúre v rokoch 2000 – 2004 sa stal päťkrát šampiónom.

Po tejto ére však prišiel niekoľkoročný útlm bez jazdeckého titulu. Slávnu stajňu mala prebudiť posila s víťaznou náturou. Vettelove začiatky na rovnakej motokárovej dráhe v nemeckom Kerpene, kde absolvoval prvé kolá ikonický Schumacher, boli len bonusom v príbehu.

Sebastian Vettel. Foto: SITA/AP, Joan Monfort
Sebastian Vettel Sebastian Vettel.

Nenapodobiteľný efekt

Vettelovi sa však za päť rokov nepodarilo splniť si detský sen o titule vo Ferrari. V skrátenej sezóne bude mať 32-ročný blondiak s chlapčenskou tvárou poslednú šancu potešiť temperamentných tifosi.

Jeho spolupráca sa totiž po tomto ročníku skončí. S najlepšou bilanciou dvoch druhých miest v celkovom hodnotení. Vettelova prezývka, odkazujúca na mladšiu verziu legendy, v médiách postupne vybledla…

Taliani mali záujem predĺžiť s ním zmluvu o jeden rok, čo rodák z Heppenheimu, zvyknutý na dlhodobé kontrakty, odmietol.

„Schumacher efekt sa nedá len tak napodobniť. Nepodarilo sa to ani Fernandovi Alonsovi,“ povedal bývalý jazdec, dnes motoristický expert Robert Doornbos.

Sebastian Vettel (vľavo) a Fernando Alonso v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Sebastian Vettel, Fernando Alonso Sebastian Vettel (vľavo) a Fernando Alonso v júni 2016.

Stránka tímu priniesla Vettelovo netradične úprimné stanovisko. "Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku v tomto športe je nevyhnutné, aby boli obe strany v dokonalej harmónii. S tímom sme si uvedomili, že nemáme spoločnú túžbu pokračovať po sezóne.

Otázka financií nezohrávala žiadnu úlohu. Takto nepremýšľam a nikdy ani nebudem,“ poprel špekulácie o tom, že sa mu málil sezónny plat 12 miliónov (vraj ho považoval za žart) eur. Pre informáciu, jeho súčasný kontrakt mu zabezpečí 40 miliónov.

Jeho o 10 rokov mladší tímový kolega Charles Leclerc, ktorý ho vlani pri svojom debute v červenej kombinéze zdolal, vraj mal zarobiť viac… Mimochodom, v budúcej sezóne Vettela po boku Monačana vystrieda 25-ročný Carlos Sainz z McLarenu. Dvojica sa stane najmladšou vo Ferrari za posledné polstoročie.

Dvaja alfa samci sú riziko

Vettelovi od príchodu dravého Leclerca začala chýbať podporu tímu, ktorú veľmi potreboval. „Neúspech bol preňho bolestivý a to najmä vlani, keď za Leclercom zaostal. Vettel sa pri ňom dopúšťal chýb a spadol z top pozície,“ myslí si Doornbos.

Ďalšie kroky Vettela vytvárajú priestor pre špekulácie. Do štvrtka sa hovorilo o pokračovaní v McLarene, tento scenár však padol. Od sezóny 2021 sa doň presunie Daniel Ricciardo z Renaultu. Logickým riešením v tejto rošáde je tak Vettelov angažmán vo francúzskej stajni. Otáznou je ale jeho šanca bojovať o popredné priečky a tiež či dokáže Vettela zaplatiť.

Do úvahy pripadal aj návrat do Red Bullu, v ňom však všetko postavili na Maxovi Verstappenovi, chrbát mu kryje Alex Albon. Príchod Vettela by tento plán mohol naštrbiť.

Lewis Hamilton z Mercedesu (vľavo) sa teší z... Foto: Reuters, CARLOS JASSO
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Lewis Hamilton z Mercedesu (vľavo) sa teší z víťazsva nad VC Mexika s druhým Sebastianom Vettel z Ferrari.

„Skúsenosti viackrát ukázali, že dvaja alfa samci v jednom tíme nevedú k ničomu dobrému,“ povedal šéf rakúskeho tímu Christian Horner pre Sky Sports.

A čo majstrovský Mercedes? Novinár Ralf Bach z portálu F1-insider.com v tom má jasno: „Vettel teraz jednoducho hrá poker – Mercedes alebo nič. Zostať v F1 chce iba v prípade, že dostane auto, s ktorým sa stane majstrom sveta. Vettel špekuluje o sedačke Valtteriho Bottasa, pretože pozícia Lewisa Hamiltona je pevná.“

Ako naznačil, v prípade, že sa mu do nemeckého tímu nepodarí dostať, mohol by ukončiť kariéru, prípadne si dať pauzu.

Úkryt pred svetom

„Nemôžeme to ignorovať,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff pre DPA ku skutočnosti, že z Vettela sa stal voľný hráč. Zároveň poukázal na lojálnosť súčasnej zostavy. Riskoval by však v tíme dvoch výbušných, dovedna desaťnásobných šampiónov? Wolffa s Vettelom spája priateľstvo a nie je vylúčené, že vedia niečo, čo motoristický svet ešte nie.

Vettelovi svetlá reflektorov prekážajú, pred okolitým svetom si vytvoril štít. S manželkou Hannou, s ktorou sa pozná od strednej školy, má tri deti. Po každej veľkej cene sa vyberie za rodinou do Švajčiarska, čo Talianom nie je veľmi po chuti.

Taktiež je unikátny v tom, že dlhodobo odmieta prezentáciu na sociálnych sieťach, aj v čase koronavírusu obľúbených virtuálnych pretekoch debutoval len pred 10 dňami, niekoľko týždňov po viacerých pilotoch. Napriek tomu je to z jeho pohľadu pokrok. A znamenie, že nových výziev sa nebojí…

Jeho rozlúčka s Ferrari bude poriadne priškrtená. Z pôvodných 22 veľkých cien v kalendári zrušili alebo odložili už desať. Najnovší a najoptimistickejší scenár začiatku sú dvoje pretekov 5. a 12. júla v rakúskom Spielbergu. Ako inak, bez divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Sebastian Vettel #Michael Schumacher