Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mamu nepoznala, vychovávala ju babka. Smútok zahnala marihuanou a prišla o olympiádu. Americká raketa má pohnutý osud a podrezaný jazyk

Vrcholné podujatia prinášajú netuctové príbehy. Jeden z nich napísala v pondelok aj Sha'Carri Richardsonová. Víťazka šprintu na 100 metrov sa k zlatu na atletických MS v Budapešti dopracovala po tŕnistej ceste. Presvedčte sa sami...

22.08.2023 11:00
debata

Američanka Sha'Carri Richardsonová na seba rada upozorňuje krikľavými outfitmi, špecifickým správaním, ale predovšetkým rýchlymi nohami, ako predviedla na finále stovky na MS v Budapešti. Veď rýchlejšie ako ona za 10,65 s zvládli najkratší šprint v histórii len štyri ženy.

Americká šprintérka Sha´Carri Richardson Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Sústredená Sha´Carri Richardsonová pred finále...

Keď ju na tlačovej konferencii po zlatých pretekoch oslovili krstným menom tak, že to nezodpovedalo jej predstavám, hneď sa ozvala. „Volám sa Sha'Carri,“ dôrazne sa ohradila.

Na to si veľmi potrpí, veď podobne školila médiá z výslovnosti aj predvlani na Zlatej tretre v Ostrave. „Moje meno je unikátne, chcem, aby ste ho vyslovovali správne.“ Už vtedy pôsobila medzi inými atlétmi veľmi odmerane a chladne.

Bez štipky pokory následne na Twitteri napísala, že v Ostrave bola po prvýkrát a naposledy, pretože ju vôbec nenadchla. „Nie je to maska, ona je jednoducho svojská,“ spomínal na jej ostravskú účasť slovenský manažér mítingu Alfons Juck.

V 23 rokoch už toho nielen v atletickom svete dosiahla mnoho. V roku 2019 zabehla juniorský svetový rekord 10,75 s a mala výborne našliapnuté medzi seniorskú špičku. Lenže na prvú veľkú medailu si musela počkať dlhé štyri roky. Vlastním pričinením.

Víťazstvom v americkej kvalifikácii získala nomináciu na olympijské hry v Tokiu. Lenže vzorka jej moču ukázala prítomnosť metabolitov THC. Jednoducho povedané Richardsonová fajčila trávu. A tá je stále na zozname zakázaných látok.

Držitelia atletických svetových rekordov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Okrem mien velikánov atletiky a ich výkonov...

Zbytočne vysvetľovala, že sa snažila vysporiadať s tlakom v boji o olympijské hry v čase, keď smútila za úmrtím biologickej matky. Napriek nízkemu, mesačnému trestu, sa nemohla na olympijských hrách zúčastniť.

Na dráhu sa vrátila opäť v špičkovej forme, lenže americkú kvalifikáciu na majstrovstvá sveta v Eugene vôbec nezvládla. Nedostala sa do finále na stovke ani dvojstovke. V tomto roku nástrahy kvalifikácie zvládla a uspela aj na majstrovstvách sve­ta.

Usain Bolt, Alfons Juck Čítajte viac Zlatý Železný mal dva mercedesy. Až potom začali atléti zarábať

Richardsonová, ktorú vychovávali babička s tetou, často kladie dôraz na rasovú otázku a podporuje LGBTI+ komunitu. Sama v minulosti priznala vzťah s jamajskou šprintérkou Janeek Brownovou. Tá potom médiám tvrdila, že spolužitie s Američankou bolo plné slovného, psychického aj fyzického týrania.

Kontroverzná býva šprintérka aj na sociálnych sieťach, aj keď sa to občas obráti proti nej. Ako keď v tomto roku zverejnila video, ako si v lietadle odmieta vypnúť telefón.

A stewarda, ktorý ju k tomu vyzýval, obvinila z obťažovania. Kapitán ju následne nechal z lietadla vyviesť, čo ostatní cestujúci ocenili potleskom. Zbytočne ho upozorňovala na to, že nevie, s kým hovorí.

Hungary Athletics Worlds Čítajte viac Najrýchlejším mužom sveta je Američan, na MS v Budapešti vyrovnal svetový výkon roka

Richardsonová má napriek všetkému obrovskú fanúšikovskú základňu. „Mne sa páči, že preteká v tom, v čom sa cíti dobre,“ oceňuje súperku najrýchlejšia česká šprintérka Karolína Maňasová.

Na Instagrame Američanku sleduje 2,5 milióna fanúšikov. Tam predvádza atlétka svoje tetovania, parochne, originálne líčenia či dlhé umele nechty.

S nimi, po vzore svetovej rekordérky Florence Griffithovej-Joynerovej, bežala aj budapeštianske semifinále. Ale po nepodarenom štarte si ich na boj o medaily radšej dala dole. Ukázalo sa, že urobila dobre.

„Hovorila som vám, že nie som len späť. Som ešte lepšia,“ odkázala svetu po zisku zlata z deviatej dráhy. „Tá ku mne perfektne sedela. Mala som tam svoj svet, rovnako ako ho mám v celom živote,“ dodala víťazka stovky na MS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sha´Carri Richardsonová