Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelé výkony na Banskobystrickej latke. Víťazka utvorila národný rekord

Kórejský skokan do výšky Wu Sang-hjok sa stal víťazom 30. ročníka Banskobystrickej latky výkonom 232 cm. Na špecializovanom atletickom mítingu zopakoval svoj triumf z roku 2022. V súťaži žien triumfovala Srbka Angelina Topičová v novom národnom rekorde 197 cm.

13.02.2024 21:34
SR Atletika BBL ženy BBX Foto: ,
Na druhom mieste skončila Slovinka Lia Apostolovská výkonom 195 cm.
debata

Jediný Slovák v súťaži Róbert Ruffíni obsadil 12. priečku výkonom 215 cm. Vyrovnal si tak absolútny osobný rekord, v hale túto výšku prekonal prvýkrát.

Wu prišiel do Banskej Bystrice ako líder svetových tabuliek, v sobotu v Hustopečiach prekonal latku vo výške 233 cm. Najväčší favorit súťaže zaváhal na výške 224 cm, prekonal ju na druhý pokus. Následne však na 228 cm uspel na prvýkrát.

Ďalšiu postupnú métu o dva centimetre vyššie vynechal a 232 preskočil na druhý pokus. Následne ešte skúsil šťastie na 237, no neuspel. Na pódiu Kórejčana doplnili druhý Nemec Tobias Potye a tretí Ukrajinec Oleh Doroščuk. Obaja zaznamenali 230 cm a vylepšili si osobný rekord. Nemec prekonal latku na tejto výške na prvý pokus, Ukrajinec na tretí.

Topičová prešla súťažou suverénne. Na prvý pokus skočila 180, 185, 190, 193, 195 a ako jediná zo súťažiacich aj 197 cm. Osemnásťročná nádej srbskej atletiky potom trikrát neúspešne atakovala nové národné maximum 200 cm, no ako jediná v súťaži dosiahla na limit pre olympijské hry v Paríži.

"Keď som bola mladá, sledovala som zábery z Banskobystrickej latky a vždy som sa chcela na toto podujatie dostať. Dnes sa mi splnil sen a teší ma aj výkon pred fantastickým publikom. K dvom metrom mi chýbalo nielen trošku šťastia, ale aj viac skúseností.

S výkonom som viac ako spokojná. Je úžasné, že som až do víťaznej výšky ani raz nezhodila latku. To sa mi stalo doteraz možno raz v živote. Potvrdzuje mi to, že pred nadchádzajúcimi halovými MS v Glasgowe som v dobrej forme," tešila sa po svojom debute na Štiavničkách Srbka, ktorej otcom a trénerom je majster Európy vo výške z roku 1990 Dragutin To­pič.

Na druhom mieste skončila Slovinka Lia Apostolovská výkonom 195, tretiu priečku obsadila Bulharka Mirela Demirevová za 193. Najväčšia favoritka súťaže Eleanor Pattersonová z Austrálie sa súťažou pretrápila a napokon obsadila 5. priečku výkonom 193. Majsterka sveta z Eugene z roku 2022 a strieborná z minulého roka z Budapešti skočila 190 aj 193 až na tretí pokus.

0 koláž Čítajte viac Radikálne premeny, tituly na MS, podozrenia z masívneho dopingu. Československé legendy z oválov nespoznáte

Syn slovenského rekordéra vo výške Róberta Ruffíniho staršieho preskočil 205 cm na druhý pokus, jeho doterajšie maximum v hale na úrovni 210 zvládol hneď na prvýkrát. Nasledovala výška, ktorej prekonanie mu pred rokom zaistilo bronzovú medailu na juniorských ME a uspel na tretí pokus. Nad jeho sily bola až ďalšia postupná výška o päť centimetrov vyššie.

„Ďakujem fanúšikom za podporu, je to niečo úžasné mať divákov takto pri sebe. Hnali ma dopredu. Mohlo padnúť 220, ale čo sa nestalo dnes, môže sa stať o týždeň,“ povedal Ruffíni ihneď po pretekoch.

Stále iba devätnásťročný slovenský skokan pracuje na tom, aby sa tento rok predstavil na júnových ME v Ríme, v ideálnom prípade aj na OH v Paríži a vie, že k splneniu týchto cieľov sa musí výkonnostne posunúť vyššie.

"Výkon 215 je fajn, ale bolo to na tretí pokus, strašne upracované. Nie som ešte vo forme, veľmi sa nadriem, či v súťaži alebo aj na rozcvičke. Necítim ľahkosť. Trošku sme to pretiahli s tréningom, možno to teda príde o týždeň, možno o mesiac. Mohlo však padnúť 220 cm, boli tam tesné dva pokusy, konkrétne prvý a tretí.

Bol to zvláštny pocit skákať na tomto povrchu, no nečakal som hlavne takúto atmosféru. Diváci boli blízko, bežal som pri nich, vytvorili neskutočný hluk, užíval som si to," priznal pre TASR Ruffíni.

Banskobystrická latka (30. ročník)

Muži 1. Wu Sang-hjok (Kór. rep.) 232 cm, 2. Tobias Potye (Nem.) 230, 3. Oleh Doroščuk (Ukr.) 230, 4. Jonathan Kapitolnik (Izr.) 224, 5. Jan Štefela (ČR) 224, 6. Marco Fassinotti (Tal.) 220, 7. Douwe Amels (Hol.) 220, 8. Erik Portillo (Mex.) a Andrij Procenko (Ukr.) obaja 220, 10. Melwin Lycke Holm (Švéd.) a Edgar Rivera (Mex.) obaja 215, 12. Robert RUFFÍNI (SR) 215

Ženy: 1. Angelina Topičová (Srb.) 197 cm, 2. Lia Apostolovská (Slovin.) 195, 3. Mirela Demirevová (Bul.) 193, 4. Safina Sadullajevová (Uzb.) 193, 5. Eleanor Pattersonová (Austrália) 193, 6. Maja Nilssonová (Švéd.), Imke Onnenová (Nem.) a Morgen Lakeová (V. Brit.) všetky po 190, 9. Ella Junnilová (Fín.) 190, 10. Lilianna Bátoriová (Maď.), Paulina Borysová (Poľ.) a Michaela Hrubá (ČR) všetky po 185

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #atletika #Banská Bystrica #Banskobystrická latka 2024