Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri svetovom rekorde v skoku o žrdi sa vyníma neskutočná hodnota. Takto sa zrodilo nové maximum

Švédsky žrdkár Armand Duplantis o jeden centimeter zlepšil vlastný svetový rekord, keď na nedeľňajšom atletickom mítingu zo seriálu Diamanová liga v americkom Eugene skočil do výšky 623 cm.

18.09.2023 13:52
Armand Duplantis Foto: ,
Armandovi Duplantisovi gratulovali aj súperi.
debata (7)

Na dvojdňovom záverečnom podujatí prestížneho seriálu v tejto sezóne padli až dva svetové rekordy, o ten druhý sa postarala etiópska vytrvalkyňa Gudaf Tsegayová v behu na 5000 m žien s časom 14:00,21 min.

Duplantis stanovil historické maximum v skoku o žrdi mužov po druhý raz v tomto roku, predošlý rekord 622 cm zaznamenal v hale.

„Pozrel som sa hore a latka tam stále bola,“ opísal atlét s prezývkou „Mondo“ svoj nový rekordný skok. Priznal tiež, že ho potešila priazeň od súperov.

„Nie sme len súťažiaci, ale aj bratia a spolu si to užívame. Všetci ma po tom skoku objímali, za čom som bol veľmi vďačný,“ dodal 23-ročný rodák z USA.

O tri roky staršia Tsegayová sa takmer stala prvou ženou, ktorá zabehla 5-kilometrovú trať rýchlejšie ako za 14 minút.

798694932 Čítajte aj V USA sa posúvali hranice ľudských možností. Padli dva nové svetové rekordy

„O rok sa o to určite pokúsim znova,“ uviedla vytrvalkyňa z africkej Etiópie, ktorá si v Eugene zlepšila osobný rekord na tejto trati skoro o 12 sekúnd.

Výrazne tiež prekonala predošlé maximum Keňanky Faith Kipyegonovej, ktorá v tomto roku na mítingu vo francúzskom Paríži zabehla 5 km za 14:05,20 min.

Každý z 32 víťazov jednotlivých disciplín na mítingu v Eugene získal finančnú odmenu vo výške 30-tisíc dolárov. Bolo to posledné veľké atletické podujatie pred začiatkom prípravy na budúcoročné OH v Paríži.

Najpopulárnejší športovci všetkých čias Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Veľkosť športovca ani jeho popularita sa nedajú...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Diamantová liga #Armand Duplantis #Gudaf Tsegayová