Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drsný odkaz československej legendy: Nemakáte tak ako ja! Fanúšikovia jej pripomenuli minulosť

V časoch najväčšej slávy patrila medzi najlepšie atlétky na planéte.

28.08.2023 13:48
10 Fibinger Foto:
Helena Fibingerová v časoch najväčšej slávy.
debata

Československá ikona Helena Fibingerová bola elitnou guliarkou. Na OH 1976 vybojovala bronz, v roku 1983 sa stala majsterkou sveta. Vytvorila tiež tri svetové rekordy.

Výkony súčasných guliarok sa jej však nepáčia.

„Viete, poviem vám jednu vec. Na štadión som prišla o ôsmej ráno a vrátila som sa o deviatej večer. Neviem, ako tvrdo sú pretekárky ochotné pracovať teraz, ale toto sú teraz výkony svetovej úrovne,“ uviedla 74-ročná legenda pre ČT Sport.

Kryscina Cimanovská Čítajte viac Nenávisť voči atlétke, ktorú predtým zbožňovali. Bielorusi na MS bojkotovali Cimanovskú, médiá jej nadávajú

Keď bola na vrchole výkonnosti, hádzala za hranicu 22 metrov. Vo finále MS v Budapešti iba dve súťažiace prekonali hranicu 20 metrov.

„Keď som súťažila ja, ženy hádzali prakticky rovnako ďaleko ako muži. Jednoducho neviem, či ženy teraz skutočne dávajú tomu toľko, čo guľa potrebuje, aby lietala dajme tomu za hranicu 21,50 m,“ dodala Fibingerová.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach jej však pripomenuli, že jej výkony boli v tieni dopingu. Fibingerová užívanie zakázaných podporných prostriedkov odmietla, doping jej nikdy nebol dokázaný.

„Po nežnej revolúcii prvý premiér Marián Čalfa urobil hrubú čiaru za dopingom v časoch totality v Českej a Slovenskej republike a povedal, že žiadni športovci nebudú stíhaní,“ uviedol v rozhovore pre portál iRozhlas.cz Michal Polák z Antidopingového výboru ČR.

Vtedy a dnes. Československé hviezdy atletiky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Atletické hviezdy z Československa. Zožali...
debata chyba
Viac na túto tému: #doping #atletika #Helena Fibingerová