Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Jubilant Tóth: Viem, čo Vlhová prežíva. Mňa by po zlate v Riu zdolali aj dorastenci

Biatlonistka Paulína Bátovská Fialková i zjazdová lyžiarka Petra Vlhová sú momentálne na majstrovstvách sveta. Fanúšikovia od oboch očakávajú medailu, aj vy?

Vnímam to vo dvoch rovinách. Nedávno som športoval a empatia voči nim je na vysokej úrovni. Nepatrím ku šéfom, ktorí vytvárajú tlak. Uvedomujem si, že niečo dosiahli a vedia, čo spraviť, aby sa to opakovalo.

Nepotrebujú ultimáta, ničomu to neprospeje. Zdá sa mi, že v tomto som empatickejší ako verejnosť. Aj ja som občas potreboval nájsť športovú radosť.

Vidno to v tejto sezóne aj na Petre Vlhovej?

Presne tak. Dosiahla vrchol kariéry na olympiáde a teraz potrebuje nájsť prirodzenú motiváciu na to, aby lyžovala, lebo ona sama chce, a nie preto, že to chce niekto iný. Viem, že po tom túži a ručím za to, že ona i všetci ostatní na trati nechajú všetko, lebo chcú a nie z donútenia.

Je prirodzené od nej čakať výhry či pódiá, lebo sme si vedomí, že to dokáže?

Úplne to chápem. Zvykli sme si na to, latka je vysoko. Keď niekto vyhrá olympiádu a zbiera pódiá vo Svetovom pohári, potom je štvrté či siedme miesto vnímané ako neúspech. O tom rozhodujú detaily – chyba, zhoda náhod… Šport je v tomto krásny i vrtkavý. Keby bol podľa tabuliek, rozdali by sme si medaily a hotovo.

Sport Park International v Galante Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia projektu Sport Park International...

Vlhová priznala, že po splnení olympijského sna zvažovala koniec kariéry. Je človek po dosiahnutí životného cieľa prázdny?

Je obtiažne to vysvetliť. Pýtal som sa na to Anastasie Kuzminovej, lebo ona je príkladom, ako sa to dá robiť roky. Petre verejnosť vyčítala, že v Pekingu vynechala po slalome zvyšné disciplíny. Klobúk dole pred Nasťou. Ja som bol skôr ako Petra.

Aj zo mňa to po Hrách v Riu 2016 všetko spadlo a ťažko sa mi vracalo späť na vrchol aj s prihliadnutím na problémy s odchýlkou v biologickom pase v roku 2017. Úprimne, keby som šiel dva týždne po olympiáde ďalšiu pätdesiatku, zdolali by ma aj dorastenci.

Skutočne?

Naša disciplína je špecifická, ale je to pravdepodobné. Každý športovec musí po dosiahnutí cieľa nájsť vnútornú motiváciu. Nesmie sa nechať pohltiť vonkajšími tlakmi.

Pravdepodobne si musí aj Petra prejsť takýmto útlmom. Verím, že ani ona si nechce zvykať na sezóny bez víťazstva či pódia. Šport nie je nalinajkovaný a človek nie je stroj.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Petra Vlhová #Paulína Bátovská Fialková