Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som v najlepšej forme, na P-T-S som sa tešil. Prekonám svetový rekord

Šamorín po štvrtý raz v rade privíta kedysi slávnu atletickú značku. Kto si v sobotu nájde cestu do moderného komplexu x-bionic® sphere, bude sledovať najväčšiu hviezdu, aká sa v obnovenej ére Mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft predstavila (hlavný program sa začína o 20.00).

14.06.2019 22:00
Christian Taylor Foto: ,
Christian Taylor skočil svoje osobné maximum na MS 2015 v Pekingu.
debata

V trojskokanskom sektore sa predvedie dvojnásobný olympijský víťaz (Londýn 2012 a Rio de Jainero 2016) Christian Taylor (28). Jedna z najjagavejších hviezd kráľovnej športov sa nevie dočkať štartu.

„Niekoľko mesiacov som plánoval, že sa na P-T-S predstavím. Teším sa, že sa stretnem na novom štadióne s kvalitnou konkurenciou,“ tvrdí Američan.

Čo vás presvedčilo, aby ste prišli na míting P-T-S?

Súhlasil som so štartom, pretože hľadám nové miesta na skákanie. Chcem si vyskúšať nové veci, aby som opäť pokoril osemnásťmetrovú hranicu a taktiež vylepšil moje doterajšie výsledky.

Museli ste dlho premýšľať?

Alfons Juck (atletický manažér) je môj dobrý priateľ. Každú sezónu mi ponúka možnosti bežať štvorstovku či ukázať sa v trojskoku. Vždy bol ku mne dobrý, dával mi šancu pretekať na nových i overených miestach. Je jedným z prvých, ktorí mi telefonujú v čase, keď si robím program na nový ročník.

Presvedčil vás aj fakt, že P-T-S má štatút podujatia European Athletics Classic?

Aj to zavážilo. Niekoľko mesiacov som plánoval, že sa na P-T-S predstavím. Neviem sa dočkať, že sa stretnem na novom štadióne s kvalitnou konkurenciou. Verím Alfonsovi. Viem, že ma pozve na kvalitný míting. Tento má svetové parametre. Garantoval mi, že na pétéeske bude veľa energie a zábavy. To je vec, ktorú mám rád. Neviem sa dočkať.

Na kedysi slávnom mítingu P-T-S skákal aj Jonathan Edwards. V historických tabuľkách je jediným trojskokanom pred vami. Vylepšíte svoj osobný rekord 18,21 metra a prekonáte jeho svetový rekord 18,29 m?

Som veľmi sebavedomý. Verím, že raz svetový rekord prekonám. Mám pred touto métou veľký rešpekt. Chápem, že k tomu, aby sa mi to podarilo, je potrebných mnoho faktorov. S trénerom skúšame nové cvičenia, aby sme videli rozdiel a našli cestu, ako sa k svetovému rekordu dopracovať.

Christian Taylor v Riu 2016 obhájil zlatú... Foto: TASR/AP, Lee Jin-man
Christian Taylor Christian Taylor v Riu 2016 obhájil zlatú olympijskú medailu.

V akej forme budete v Šamoríne štartovať?

V najlepšej.

S čím budete na P-T-S spokojný?

Verím, že doletím ďaleko. Cítim sa silný a rýchly. Mám dostatok sebavedomia aj viery v to, že má Boh so mnou ešte veľké plány.

Máte viacero medailí z vrcholných podujatí. Ktorú si ceníte najviac?

Zlato z olympiády v Riu 2016.

Prečo?

Mal som na ramenách obrovskú ťarchu, bol som pod tlakom. Zvonku aj z môjho vnútra. Chcel som druhé zlato z olympiády viac ako čokoľvek iné. Nikdy nezabudnem, ako usilovne sme s trénerom pracovali na každom detaile a dosiahnutí tohto cieľa.

Hovorí sa, že obhájiť olympijské zlato je náročnejšie ako získať ho po prvý raz. V čom boli Londýn a Rio rozdielne?

Presvedčil som sa, že to nie je klišé, ale fakt. Obhajovať zlato spod piatich kruhov je veľmi náročné. Nie každý dokáže ubrániť vybojovanú pozíciu. Londýnska olympiáda bola náročná, ale očakávania odo mňa neboli také vysoké. Rio – to už bolo niečo iné. Nechýbalo veľa a takmer som vypadol z koncentrácie. Nakoniec však všetko dopadlo dobre.

Trúfate si v Tokiu aj na zlatý hetrik a vstup do histórie?

Je to môj cieľ. Bolo by to veľké požehnanie. Som však typ, ktorý ide krok po kroku. A tak sa sústreďujem na ten najbližší. A tým je uspieť na tohtoročných majstrovstvách sveta v Dauhe.

TV Pravda: Slovenský šprintér Ján Volko sa chystá na štvrtú účasť na mítingu P-T-S. Prezradil, v akej je forme.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #svetový rekord #rozhovor #míting P-T-S #Christian Taylor #olympijský víťaz #trojskoka